Search
Close this search box.

La custòdia del territori: Una eina per protegir la natura

Mitjançant els acords de custòdia les entitats medi ambientals protegim la natura, la biodiversitat i el paisatge.

setjoles_dovia

Des del GEPEC-EdC portem quasi 40 anys treballant per a la conservació, investigació i divulgació de la natura i la defensa del medi ambient a les comarques del sud de Catalunya.

Avui 3 de març, per a nosaltres és un dia important ja que es celebra arreu del món el Dia mundial de la natura, un dia fixat al calendari per tal de conscienciar sobre la importància de protegir la vida silvestre, la flora, la fauna i combatre els delictes contra la natura que comporten conseqüències de gran impacte en l’àmbit econòmic, mediambiental i social.

La custòdia del territori

Una de les eines que tenim les entitats mediambientals per tal de protegir el territori, i la biodiversitat és mitjançant els acords de custòdia del territori amb propietaris i institucions.

Mitjançant la custòdia del territori, es pot assegurar la preservació dels ecosistemes, la protecció de la biodiversitat i la promoció d’un desenvolupament sostenible. Aquest tipus d’acords tenen l’empara legal de la Generalitat de Catalunya.

La custòdia del territori es diferencia de qualsevol altra via de protecció dels va­lors naturals i la biodiversitat pel seu caràcter consensuat i voluntari. A la pràctica, es concreta en pactes volunta­ris que acorden les entitats de custòdia del territori i les persones propietàries i/o gestores dels terrenys que es volen con­servar.

Aquests pactes, que es plasmen principalment en uns documents for­mals (contractes o convenis) anomenats acords de custòdia del territori, esta­bleixen compromisos per a les dues parts dirigits a mantenir o restaurar el medi na­tural i el paisatge de les finques.

Des de la nostra entitat hem firmat més de 40 de custòdia per exemple:

  • Les Setjoles i Tres quarts són dues finques situades al barranc de la Dòvia, al terme municipal de Pratdip (Baix Camp) a la Serra de Llaberia. Aquestes finques tenen especial interès pel que fa a la biodiversitat ja que tenen presència d’àliga cuabarrada, i la presència de pol·linitzadors i plantes silvestre.
  • Dins del projecte de la Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre també hem signats diferents acords de custòdia amb propietaris de finques mig abandonades o que tenien oliveres monumentals. Els acords dins d’aquest projecte ens han servit per protegir oliveres monumentals, per fer estudis de flora i fauna i preservar estructures de pedra seca entre altres.
  • La Finca del Canyadell és un terreny de poc més d’una hectàrea principalment de pineda just al costat de la cala que porta el mateix nom al terme d’Altafulla. L’acord de custòdia està firmat amb l’ajuntament i ens permet, preservar l’espai i obrir-lo a la ciutadania organitzant activitats de l’Escola de Naturalistes o amb famílies, acollir els voluntaris del Cos Europeu de Solidaritat, o fins i tot disposar d’un petit hivernacle on conservar llavors i espècies vegetals.
  • A Vandellòs també tenim finques en custòdia, ja que és la zona de Catalunya amb més presència d’àliga cuabarrada, concretament hi ha 5 parelles instal·lades en el terme.
  • El Mur Verd és un gran parc periurbà entre els municipis de La Canonja i Bonavista (Tarragona) que forma una barrera ecològica, paisatgística i visual entre els nuclis urbans habitats i la indústria química. En aquest espai s’hi ha realitzat plantacions de vegetació autòctona, accions de neteja, col·locació de caixes niu entre altres.
  • També tenim acords de custòdia a la riera de La Bisbal del Penedès entre altres.

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

Per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.

Una guia per acords de custòdia

Ara recentment des de la Xarxa per la conservació de la natura (XCN) s’ha creat una Guia pràctica de custòdia del territori. Marc teòric i opcions jurídiques a Catalunya.


Aquesta guia s’adreça tant al públic general, com a les persones propietàries de terrenys o a les institucions públiques o privades que vulgui fer un pas endavant en la conservació natural de les seves finques.

Això suposa una actualització de les diverses guies de custòdia que s’han anat elaborant al llarg dels anys, tot incorporant les novetats jurídiques i nous enfocaments.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *