Signem un acord per protegir la conca fluvial del Baix Penedès

L'acord de custòdia amb l'Agència Catalana de l'Aigua permetrà fomentar la protecció d'aquest ecosistema aquàtic i incrementar els valors ambientals de la zona

acord fluvial

El passat mes de setembre, el GEPEC-EdC vam formalitzar un acord de custòdia amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Aquesta col·laboració permetrà garantir la protecció i desenvolupament de l’ecosistema aquàtic de la conca de la riera de la Bisbal mitjançant un Acord de Custòdia Fluvial.

L’ACA és l’autoritat que exerceix les competències de la Generalitat en matèria d’aigües i d’obres hidràuliques. Li correspon, en l’àmbit de les conques internes de Catalunya (entre altres competències), controlar el domini públic hidràulic. L’objectiu de la custòdia fluvial és promoure la cogestió dels ecosistemes aquàtics. Així, es vincula l’administració competent amb propietaris, ens locals o supramunicipals, i entitats de custòdia com el GEPEC-EdC, afavorint d’aquesta manera la conservació i millora de la biodiversitat i el bon estat ecològic d’aquests ecosistemes.

El conveni inclou tota la conca de la Riera de la Bisbal situada a la comarca del Baix Penedès al seu pas per municipis com la Bisbal del Penedès, Albinyana, Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, Banyeres del Penedès, Santa Oliva, el Vendrell i també inclou alguns dels afluents d’aquesta conca com el Torrent d’en Lluc.

L’ACA i el GEPEC-EdC estam interessades a conservar i incrementar, a llarg termini, els valors ambientals de la zona d’actuació i les seves proximitats. Així mateix desitgen col·laborar en el seguiment de les accions de conservació i millora que s’emprenguin, obtenint d’aquesta manera una valuosa informació de cara a emprendre noves actuacions de restauració del domini públic hidràulic, i facilitant la seva divulgació.

Cranc de riu americà (Procambarus clarkii)

En aquest sentit, aquest mateix mes d’octubre, des del GEPEC-EdC ha iniciat diverses actuacions en aquesta riera als municipis de Santa Oliva i Banyeres del Penedès. Es realitzarà el control d’espècies invasores com el cranc de riu americà (Procambarus clarkii) i la canya (Arundo donax), es plantaran espècies vegetals pròpies de la zona per afavorir la conservació del bosc de ribera i s’instal·laran diferents tipus de refugis per les aus i els ratpenats. També es retiraran deixalles de l’entorn i es realitzaran accions educatives per transmetre i fomentar els valors vinculats a l’ecosistema fluvial, la bona gestió i la protecció permanent dels valors naturals. Aquestes actuacions seran finançades amb la subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua.

Salvar la Natura requereix de persones compromeses com tu.

per això per poc que puguis aportar, la suma de tots ens permet fer coses d'impacte positiu.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *