Colomar per preservar l’àliga cuabarrada

Alliberem 42 coloms en el marc d'un projecte per fomentar la conservació i millora d'hàbitats de l'àliga cuabarrada

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Alliberament de coloms

En el marc d’un projecte per la recuperació de l’àliga cuabarrada, des del GEPEC-EdC vam alliberar el passat dissabte 42 coloms a la zona de la Figuerola de Vandellòs per ajudar a la supervivència d’una parella de cuabarrada que nidifiquen al municipi. El municipi de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant és el que més exemplars d’àguila cuabarrada té de tot Catalunya, amb un total de 5 parelles instal·lades al terme.

Aquest alliberament de coloms forma part d’una iniciativa més àmplia on es vol millorar l’hàbitat de l’àliga cuabarrada. Dins d’aquest projecte, també s’obriran diferents espais per facilitar la presència de conills i perdius, espècies presa clau per garantir la presència de l’àliga i recuperar la biodiversitat en aquests territoris. Aquestes actuacions formen part dels objectius de l’acord de custòdia que, fa dos anys, el GEPEC-EdC vam signar amb l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant per fomentar la conservació de l’àliga cuabarrada al municipi.

L'àliga cuabarrada

L’àliga cuabarrada (Aquila fasciata) és el rapinyaire més amenaçat d’extinció a Europa, ja que és molt sensible a les pertorbacions humanes. Per aquest motiu, està catalogada com en perill crític en el Libro Rojo de las Aves de España. La seva taxa de reproducció és inferior a la necessària per garantir la continuïtat de l’espècie, un fet causat per l’increment d’activitats a l’aire lliure, la persecució per part de caçadors i la destrucció del seu hàbitat, entre d’altres.

Part dels problemes que pateix són derivats d’haver de cercar el seu aliment massa lluny del seu niu, ja que perd molta energia i s’enfronta a riscos com el de ser electrocutada en línies d’alta tensió.

Facilitar-li aliment mitjançant una colònia sana i estable de coloms s’ha demostrat que redueix la seva mortalitat.

L’alliberament dels coloms va ser una acció conjunta realitzada amb l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant i l’Associació de Caçadors de Vandellòs, gràcies a un ajut del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural concedit en la mesura 04.04.01 d’actuacions en espècies, hàbitats i paisatges

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *