Solidaritat amb els encausats pel riu Siurana

Dimecres 17, a Falset, acompanyem als jutjats als imputats per defensar el riu Siurana

Siurana

Massa sovint, asseguts a les roques del poble de Siurana, amb la vista alçada a les muntanyes de Prades, ens trobem amb una estampa ben trista: el riu, sec. No només és desagradable a la vista, la sequera del riu és molt greu i perjudica tot l’ecosistema fluvial i les espècies que hi viuen. El Siurana és de gran importància ecològica, amb espècies úniques i en perill d’extinció. Qui podria pensar, doncs, que tornar l’aigua al riu seria considerat delictiu?

I és que, el Siurana no s’ha eixugat per art de màgia, ni pel canvi climàtic. El riu Siurana s’ha assecat perquè li roben l’aigua. 

Fa molts anys que, des del GEPEC-EdC, estem denunciant aquesta situació il·legal, injusta i immoral. Fa molts anys que estem demanant explicacions sobre quin és el destí de bona part de l’agua que és robada al Priorat. Fa molts anys que estem denunciant les més que possibles il·legalitats vinculades amb el lucratiu negoci de l’aigua del Siurana.

On és l'aigua del Siurana?

El riu Siurana neix a les muntanyes de Prades per travessar la comarca del Priorat fins que les seves aigües alimenten el riu Ebre. A l’alçada del Cornudella les seves aigües són retingudes al Pantà de Siurana. És el primer pas, previ al transvasament de les seves aigües cap al pantà de Riudecanyes. Aquest transvasament, en el qual l’aigua del Siurana , un riu prioratí, són transvasades cap una altra conca hidrogràfica i una altra comarca, el Baix Camp, creant molts problemes al Priorat, tant ambientals i socials com econòmics. És habitual veure el riu Siurana sec per culpa del transvasament.

Denúncies incòmodes

Les nostres denuncies són incòmodes. Les nostres denúncies posen en perill el negoci de l’aigua al Camp de Tarragona.

El dia 19 d’agost de 2017 el GEPEC-EdC i la Plataforma pel Riu Siurana vàrem organitzar un acte públic de protesta amb la presència dels mitjans de comunicació. En aquest acte, que es va fer en el punt exacte on les aigües del riu Siurana son derivades cap al pantà de Riudecanyes, vàrem denunciar novament aquest espoli, vàrem demanar un cabal permanent pel riu i vàrem permetre que, durant unes hores, l’aigua del Siurana baixés riu avall, donant  vida a la seva llera eixuta. El riu Siurana va recuperar la seva dignitat durant unes hores. 

Ara, quan ja han passat uns anys d’aquella protesta, la comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes vol aprofitar aquella acció per intentar silenciar les nostres veus de protesta, per intentar escarmentar a aquells que lluitem pel riu i posem en perill els seus lucratius negocis. Ara, la comunitat de Regants ens denuncia per uns suposats delictes de danys, coaccions i per usurpació d’aigua. Sí, tot i que costa de creure, ens acusen d’usurpar l’aigua que havia de ser transvasada cap a Riudecanyes i que vàrem permetre que acabés baixant pel riu Siurana, el riu per on mai hauria d’haver deixat de baixar aquesta aigua.

Des del GEPEC-EdC hem lluitat pel riu Siurana, hi seguim lluitant i ho seguirem fent, amb més forces si cal. Aquestes maniobres per intentar apagar les nostres veus, lluny d’aconseguir els seus objectius, ens donen més força. La nostra feina posa en qüestió molts aspectes relacionats amb el seu negoci que fa ben pocs anys ningú s’atrevia ni a plantejar ni a denunciar.  Ara, nosaltres, som una molèstia que volen eliminar.

Des des del GEPEC-EdC volem fer palès el nostre suport incondicional a l’Andreu Escolà i a l’Anaïs Estrem. La denúncia es dirigeix contra ells però, en realitat, aquesta denúncia i les accions judicials tenen com objectiu el conjunt del GEPEC-EdC i de la Plataforma pel Riu Siurana.

Solidaritat amb els encausats, dimecres 17, a Falset

El dimecres 17 de març, a les 9h 45 min, serem al a la plaça del Teatre l’Artesana de Falset per acompanyar i donar suport a l’Andreu i a l’Anaïs. 

T’animem a acompanyar-nos i mostrar solidaritat. 

Junts demostrarem que ni ens acovardeixen ni ens acovardiran i que, lluny de defallir, seguirem en la nostra lluita a favor del riu Siurana i del Priorat.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *