Demanem que es protegeixi millor el Roure emblemàtic de Renau

Demanem que un roure emblemàtic de Renau sigui catalogat com Arbre Monumental d’Interès Comarcal i que es protegeixi l'exemplar

img5

A l’entrada de la petita localitat de Renau, al Tarragonès, s’hi alça un roure de dimensions excepcionals i que ha esdevingut tot un símbol pel veïnat del terme. Aquest roure cerrioide (Quercus cerrioides), popularment conegut com Roure Mare de Renau, és un exemplar de 22 metres d’alçada i entre 3 i 4 segles d’història. Possiblement, el roure més vell i vital de les comarques de Tarragona.

Per tal d’assegurar la salvaguarda d’aquest arbre, des del GEPEC-EdC vam presentar una sol·licitud al Consell Comarcal de Tarragona perquè el Roure Mare de Renau sigui declarat Arbre Monumental d’Interès Comarcal.

 

El Roure Mare de Renau és, de fet, un dels últims exemplars que queden a la contrada de roure cerrioide, espècie molt rara en aquests ambients mediterranis i que barreja trets del roure martinenc (Quercus pubescens o Quercus humilis) i el roure de fulla petita o valencià (Quercus faginea). Pel GEPEC-EdC, aquest caràcter particular i altres valors com l’antiguitat, haurien de fer el roure mereixedor de l’etiqueta d’Arbre Monumental d’Interès Comarcal.

Estat actual del Roure de Renau

En l’actualitat, el Roure Mare té molt del seu brancam esquinçat i esguerrat, amb ferides obertes i runa acumulada a la seva soca. Per tal d’evitar que es continui malformant, considerem que cal aplicar una poda de formació i de cirurgia vegetal i realitzar una selecció de brots. S’ha de restaurar i arranjar ecològica i paisatgísticament la zona. A més, demana que la declaració del roure com a Arbre Monumental d’Interès Comarcal inclogui també un radi de protecció de 150 metres al voltant del tronc per preservar-ne l’estructura i també restringir pràctiques agrícoles no sostenibles i/o impactants als agrosistemes i el paisatge.

L’enviament d’aquesta petició és un pas més cap a la protecció del patrimoni arbori de la zona, i es suma l’ordenança municipal reguladora dels Arbres d’Interès Local que l’Ajuntament de Renau va aprovar el passat mes d’octubre a instàncies de l’entitat Renau Natura. Amb la declaració d’Arbre Monumental d’Interès Comarcal, des del GEPEC-EdC esperen ampliar encara més la protecció del Roure Mare i així garantir-ne la pervivència en el futur.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

3 Responses

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *