Plataforma pel Riu Siurana

Recollida de Fons per als imputats en Defensa del Riu Siurana

Fes el teu Donatiu Avui!

participaràs en el sorteig de productes de la terra i experiències

Gràcies pel teu suport i solidaritat

Guanyadors del sorteig:

PERXE PRIORAT
Estada d’una nit per a dues persones amb esmorzar inclòs
núm. 207 – Montserrat Pallarès


XEIXA
Dues places per al proper curs de pa
núm. 194 – Joaquim Nacenta
núm. 276 – Lali Solà


EL JARDÍ DE LES BRUIXES
Dues sessions de massatge tradicional del Mediterrani
núm. 192 – Laia Muntàs
núm. 306 – Ernest Vives
Dues places per als tallers d’un dia del Jardí de les Bruixes
núm. 067 – Mariano Cebolla Borrell
núm. 159 – Rafael López Monné


CELLER CECÍLIO DE GRATALLOPS
Lot de vins DOQ Priorat
núm. 075 – Ramon Comorera
BIANQUETA
Cistella d’aliments ecològics
núm. 120 – Miquel Franch Cohi


CENTRE QUIM SOLER
Lot de productes
núm. 100 – Aslane Estrems

PALMES VIAPLANA
Palma artesanal (per a l’any vinent)

núm. 028 – Albert Bas Vilda


OLIVA NEGRA

Garrafa de 5 l. d’oli d’oliva extra verge
núm. 017 – Àxel Baiget

PETIT OBRADOR DE PA ECOLÒGIC
Lot de pans i pastissos
núm. 198 – Joana Niubó Tur

LLIBRERIA GAUDÍ
Lot de llibres sobre el Priorat
núm. 141 – Teresa Ibars Chimeno

PRIORITAT
Lot de productes
núm. 294 – Andrea Vallès Ferré

ROSER GINÉ ANGUERA
Lot de sabons artesanals
núm. 066 – Fernando Castillo Fernández

LLIBRES VINOLOGUE
5 packs de dues Guies d’Enoturisme del Priorat i el Montsant
núm. 256 – Dolors Salas
núm. 179 – Carme Melero
núm. 212 – Jordi Pascual Pedru
núm. 054 – Jordi Capafons Ossó
núm. 242 – Elisenda Ribas

NINA PRIORAT
Super Olive Shower Pack
núm. 165 – Jordi Martí

Volem el riu Siurana viu!

El riu Siurana és una font de vida i riquesa pel territori, però el transvasament del seu cabal l’està assecant i posa en perill tot l’ecosistema fluvial sencer.
Posem-hi fre!

Nascut a les muntanyes de Prades, el riu Siurana és, amb raó, un dels més cèlebres afluents de l’Ebre. Al llarg del seu curs, el Siurana presenta importants exemplars de bosc de ribera i elements propis d’ecosistemes fluvials com àlbers, pollancres, salzes blancs, freixeres i moltes altres espècies. A causa de la seva importància mediambiental (i també a petició del GEPEC-EdC), el riu Siurana forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Natura 2000 juntament amb les Planes del Priorat.

Però malgrat el seu vital paper en el patrimoni natural del nostre territori, el Siurana fa molts anys que pateix els efectes de l’home. Després de desembocar al pantà de Siurana, el riu queda escurat per un transvasament situat a l’altura de la Venta del Pubill que desvia l’aigua cap a l’embassament de Riudecanyes. Això deixa el riu eixut durant la major part dels mesos de l’any i impedeix arribar al cabal ecològic (és a dir, al volum d’aigua necessari d’un riu per a preservar els hàbitats naturals que acullen la flora i la fauna i desenvolupar les seves funcions ambientals).

Aquest transvasament, que es va posar en marxa l’any 1950, és una obra ja obsoleta i hereva d’un projecte iniciat sense tenir en compte ni l’equilibri mediambiental ni territorial. Avui en dia segueix suposant un gran risc per la vegetació de ribera i la fauna que hi va lligada, però també hipoteca el desenvolupament dels pobles de la vall del Siurana que fa dècades que pateixen! Hem demostrat que hi ha alternatives per atendre les demandes actualment cobertes pel transvasament sense necessitat de desviar l’aigua. Així doncs, a què esperem?

Cal tancar el transvasament per tal que tot el cabal baixi pel Siurana! Només així podem garantir un desenvolupament sostenible del bosc de ribera i tot l’ecosistema fluvial, així com un major benefici pels veïns i veïnes!

Des del GEPEC-EdC i la Plataforma pel Riu Siurna hem treballat sempre plegats amb plataformes del territori per tal de clausurar el transvasament “Siurana – Riudecanyes” i garantir el cabal ecològic del riu. Acomulem dècades de protestes i actes reivindicatius diversos en solidaritat amb els alcaldes i comunitats de regants dels municipis del Priorat afectats per la situació. 

Hem estat presents també en les Comissions de Desembassament del Riudecanyes i l’any 2018 vam assistir a la constitució d’una taula de treball amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i la Generalitat per tal treballar de manera més efectiva en favor del retorn de l’aigua a la conca.

La lluita incansable pel Siurana mai ha estat senzilla, i avui dia encara menys. Actualment, activistes del GEPEC-EdC i la Plataforma pel riu Siurana estan citats a declarar davant d’un jutge per protestar pacíficament contra el transvasament. 

Més que mai, necessitem el teu suport per plantar cara a aquells que volen matar el riu!

Només amb tu podem salvar el Riu Siurana!