Plataforma pel Riu Siurana

Recollida de Fons per als imputats en Defensa del Riu Siurana

Fes el teu Donatiu Avui!

Volem el riu Siurana viu!

El riu Siurana és una font de vida i riquesa pel territori, però el transvasament del seu cabal l’està assecant i posa en perill tot l’ecosistema fluvial sencer.
Posem-hi fre!

Nascut a les muntanyes de Prades, el riu Siurana és, amb raó, un dels més cèlebres afluents de l’Ebre. Al llarg del seu curs, el Siurana presenta importants exemplars de bosc de ribera i elements propis d’ecosistemes fluvials com àlbers, pollancres, salzes blancs, freixeres i moltes altres espècies. A causa de la seva importància mediambiental (i també a petició del GEPEC-EdC), el riu Siurana forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Natura 2000 juntament amb les Planes del Priorat.

Però malgrat el seu vital paper en el patrimoni natural del nostre territori, el Siurana fa molts anys que pateix els efectes de l’home. Després de desembocar al pantà de Siurana, el riu queda escurat per un transvasament situat a l’altura de la Venta del Pubill que desvia l’aigua cap a l’embassament de Riudecanyes. Això deixa el riu eixut durant la major part dels mesos de l’any i impedeix arribar al cabal ecològic (és a dir, al volum d’aigua necessari d’un riu per a preservar els hàbitats naturals que acullen la flora i la fauna i desenvolupar les seves funcions ambientals).

Aquest transvasament, que es va posar en marxa l’any 1950, és una obra ja obsoleta i hereva d’un projecte iniciat sense tenir en compte ni l’equilibri mediambiental ni territorial. Avui en dia segueix suposant un gran risc per la vegetació de ribera i la fauna que hi va lligada, però també hipoteca el desenvolupament dels pobles de la vall del Siurana que fa dècades que pateixen! Hem demostrat que hi ha alternatives per atendre les demandes actualment cobertes pel transvasament sense necessitat de desviar l’aigua. Així doncs, a què esperem?

Cal tancar el transvasament per tal que tot el cabal baixi pel Siurana! Només així podem garantir un desenvolupament sostenible del bosc de ribera i tot l’ecosistema fluvial, així com un major benefici pels veïns i veïnes!

Des del GEPEC-EdC i la Plataforma pel Riu Siurna hem treballat sempre plegats amb plataformes del territori per tal de clausurar el transvasament “Siurana – Riudecanyes” i garantir el cabal ecològic del riu. Acomulem dècades de protestes i actes reivindicatius diversos en solidaritat amb els alcaldes i comunitats de regants dels municipis del Priorat afectats per la situació. 

Hem estat presents també en les Comissions de Desembassament del Riudecanyes i l’any 2018 vam assistir a la constitució d’una taula de treball amb la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre i la Generalitat per tal treballar de manera més efectiva en favor del retorn de l’aigua a la conca.

La lluita incansable pel Siurana mai ha estat senzilla, i avui dia encara menys. Actualment, activistes del GEPEC-EdC i la Plataforma pel riu Siurana estan citats a declarar davant d’un jutge per protestar pacíficament contra el transvasament. 

Més que mai, necessitem el teu suport per plantar cara a aquells que volen matar el riu!

Només amb tu podem salvar el Riu Siurana!