Saó, l’oli que salva les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre

P1010223_

Aquesta setmana passada, vam presentar Saó, la nova marca d’oli d’oliva del GEPEC-EdC que hem creat com a resultat del projecte de conservació Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre, un projecte que pretén conservar i protegir tant les oliveres mil·lenàries com tot l’entorn més proper.

L’acte ha comptat amb la presència de Jesús Gómez, director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre que ha destacat la importància de projectes d’aquest tipus pel territori de les Terres de l’Ebre. També ha assistit a l’acte Gemma Rodríguez, coordinadora de l’Àrea de bioeconomia de la Fundació Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) que en el marc del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència i amb el finançament de la Unió Europea – NextGenerationEU és la principal entitat finançadora del projecte oliverars monumentals.

A la jornada també hi han assistint propietaris de les diferents finques, entitats i membres que han col·laborat amb el projecte en les diferents fases i accions.

La Reserva dels Oliverars Monumentals

A les Terres de l’Ebre hi trobem una de les majors concentracions d’oliveres monumentals del món, es tracta d’oliveres centenàries i mil·lenàries, que junt amb la biodiversitat associada en aquest espai, i les múltiples construccions de pedra seca fan d’un lloc únic que cal conservar i protegir.


És tal la importància de les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre que l’any 2018 la FAO — Organització de les Nacions Unides per Agricultura i Alimentació, les va declarar Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), declaració anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Tot i l’excepcionalitat d’aquest patrimoni però, les oliveres monumentals no compten amb cap reconeixement a Catalunya, i degut això, moltes finques han sigut abandonades per la poca rendibilitat dels arbres i la falta de relleu generacional, o fins i tot molts exemplars han sigut arrencats, venuts i trasplantats com arbres ornamentals.

Per tal de revertir tot això, el GEPEC-EdC l’any 2005 va iniciar el primer cens de les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre, i l’any 2020 va aconseguir que el Parlament de Catalunya aprovés la Llei 6/2020, del 18 de juny, de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i els oliverars monumentals.

Tota aquesta feina de protecció i conservació, ha continuat fins a engegar el projecte Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre.

Oliveres monumentals per a la biodiversitat

La Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre, el projecte pròpi del GEPEC-EdC s’ha pogut tirar endavant gràcies a la participació en un altre projecte de bioeconomia impulsat per la Fundación Biodiversidad, Oliveres monumentals per la diversitat,  que s’està realitzant conjuntament amb IPCENA i Trenca, dos entitats de les comarques de Lleida que també tenen finques d’oliveres.

Aquesta ajuda ha permès posar en producció oliveres abandonades de forma ecològica i sostenible, fer estudis de biodiversitat, o produir i comercialitzar oli d’oliva entre altres accions planificades.

Aquest projecte s’està finançant gràcies a la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació Transformació i Resiliència i amb el finançament de la Unió Europea – NextGenerationEU.

Oli d'oliva Saó

L’oli d’oliva Saó, és un oli de gust suau, que s’ha fet a partir del cupatge de les varietats sevillenca, farga i morruda. Aquest any, s’han fet al voltant de mil litres, i l’objectiu és continuar any rere any per augmentar-ne la producció.

S’han fet dos tipus d’envasos, en envàs de vidre de 250mL, i en envàs de llauna de 3L. En les properes setmanes es posarà a la venta.

L’origen del nom de Saó,  prové de la definició menys coneguda de la paraula, que és «l’estat d’una cosa que ha arribat a maduresa, a perfecció».

 

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *