Encausats per voler tornar la vida al riu Siurana

La lluita per salvar el riu Siurana no s’atura tot i la citació als jutjats al GEPEC-EdC per un acte de protesta

assut-siurana

El Siurana, gairebé sec després de derivar l’aigua del riu cap al pantà de Riudecanyes, ha estat motiu de defensa del GEPEC-EdC des de fa molts anys, amb la voluntat de fer tornar el cabal ecològic d’aigua al riu, que ara mateix es troba en una situació crítica. Andreu Escolà, ecologista i president de l’entitat en aquell moment, ha estat citat a declarar per un acte de protesta en contra del transvasament del riu celebrat el 19 d’agost de 2017. Aquesta querella ha estat presentada per la Comunitat de Regants de Riudecanyes contra membres del GEPEC-EdC i la Plataforma del Riu Siurana.

Denunciem que es posi el focus en la protesta que va tenir lloc a l’assut del riu Siurana per desviar l’atenció del problema real que pateix el riu: l’espoli de l’aigua està deixant el riu sense recursos, i, en conseqüència, està patint una greu degradació.

El riu Siurana necessita la implantació d’un cabal mínim ecològic. Per aquest motiu, des del GEPEC-EdC recollim donatius per fer front a la querella i, reiterem que el problema real rau en la necessitat de recursos hídrics pel Siurana i la greu situació de degradació mediambiental que pateix.

On és l'aigua del riu Siurana?

El riu Siurana és de gran importància mediambiental i, a petició del GEPEC-EdC, forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya i la Xarxa Natura 2000 de la Unió Europea, juntament amb les Planes del Priorat.

El 90% de l’aigua del riu Siurana, però, es transvasa a la riera de Riudecanyes, deixant el riu eixut durant la major part dels mesos de l’any. El transvasament impedeix arribar al cabal ecològic, és a dir, al volum d’aigua necessari d’un riu per a preservar els hàbitats naturals que acullen la flora i la fauna i desenvolupar les seves funcions ecosistèmiques.

La Comunitat de Regants, una entitat privada, és qui gestiona el transvasament. Des del GEPEC-EdC demanem una gestió pública, justa, sostenible i transparent de l’aigua, vetllant per la seva conservació. El que està passant ara amb el Siurana respon als interessos econòmics de la Comunitat de Regants, de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i d’Ajuntaments del Baix Camp que negocien amb l’aigua per obtenir beneficis econòmics, posant en perill la supervivència del riu.

Tenir un riu sense aigua suposa un gran risc per la vegetació de ribera i la fauna que hi va lligada, però també hipoteca el desenvolupament dels pobles de la vall del Siurana que fa dècades que pateixen. Demanem, per tant, un canvi per atendre les necessitats actuals de demanda d’aigua sense haver de desviar-la del riu.

La querella

La querella contra Escolà tan sols demostra la intenció d’aturar la campanya del GEPEC-EdC i de la Plataforma pel riu Siurana. La citació com a investigat pel jutjat d’instrucció de Falset, al Priorat, es deu a la querella presentada per la Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, per la qual els encausats hauran de declarar el proper 17 de març.

Res aturarà al GEPEC-EdC per posar fi a l’espoli de l’aigua del riu Siurana, a la conca de l’Ebre, per denunciar que el riu necessita recuperar el seu cabal d’aigua.

Recollida de donatius

Hem engegat una campanya de recollida de fons que es destinaran a les despeses del procés penal i als actes de protesta que seguirem organitzant des del GEPEC-EdC en la defensa del riu Siurana. Totes les persones que facin una aportació econòmica participaran en un sorteig de productes de la terra i experiències al territori.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

2 Responses

  1. L’enllaç que, des de la plataforma de donatius per als encausats del riu Siurana, hauria d’anar a parar al web on s’especifiquen els premis de la rifa entre els donants, no funciona correctament.

    1. Roser,

      Moltes gràcies per l’avís. Sí, efectivament estava malament. Ara ja està rectificat. Esperem que tot funciona correctament. L’enllaç als premis és aquest: https://riusiuranaviu.wordpress.com/ Aquí, a la part de sota podràs veure els premis, tots ells molt interessants i alguns magnífics!!! Sort!

      I gràcies de nou per contactar-nos.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *