Search
Close this search box.

Aquest Sant Joan, civisme a la platja!

Un mal comportament de la ciutadania a les platges podria empitjorar l’estat de conservació d’espècies protegides com el corriol camanegre i la tortuga babaua. Evitem molestar-les!

platja

Aquest dimecres a la nit, el país dóna el tret de sortida a l’estiu amb la celebració de la revetlla de Sant Joan, també coneguda la nit de foc. Però aquesta emblemàtica festa podria afectar negativament a espècies vulnerables i en perill si no es celebra amb respecte i civisme. Els petards, les deixalles, la música i les grans concentracions de persones a les platges en determinats punts del litoral català suposen una amenaça per a espècies en perill d’extinció i vulnerables.

Al llarg de la la nit de la revetlla de Sant Joan, moltes persones s’adrecen a les platges en grups nombrosos per escoltar música, encendre petards, menjar i beure. Algunes d’aquestes accions tenen un impacte greu en la fauna i el medi ambient: des de l’entitat  recordem que les platges, a més de ser un espai de lleure, són un ecosistema. La convivència entre persones i fauna és possible, però cal comportar-nos correctament per tenir el mínim impacte sobre el medi possible.

corriol

A les platges del litoral català, durant l’època d’estiu, hi trobem dues espècies extremadament vulnerables a les pertorbacions humanes. D’una banda, el corriol camanegre (Charadrius alexandrinus), un petit ocell que nidifica a la sorra de la platja. Aquesta espècie està catalogada com a espècie vulnerable, ja que per a nidificar i criar necessita tranquil·litat. La realitat, però, és que les molèsties humanes i animals (gats, gossos, garses…) dificulten extremadament la supervivència d’aquest ocell, que sovint abandona els nius o bé moren als pocs dies de néixer.

Si durant l’any ja s’enfronta a grans molèsties, la revetlla de Sant Joan suposa pel corriol un repte encara més immens: la música, els crits, els petards, i el rebombori ocasionat per les persones la nit del 23 de juny provoquen danys directes i indirectes a aquesta espècie. Un mal comportament durant la revetlla de Sant Joan contra el corriol podria esborrar la feina feta durant tots aquests mesos per protegir l’espècie!

La tortuga babaua (Caretta caretta), per la seva banda, és una altra espècie protegida que nidifica cada vegada més sovint a les nostres costes i, per tant, podria veure’s afectada per aquesta celebració. La matinada del 17 de juny, un exemplar d’aquesta espècie va apropar-se a dues platges de Salou per fer el niu, però va veure’s obligada a fer mitja volta en trobar-se amb unes persones que es van apropar per filmar-la. Temem que aquest incident es pugui reproduir la nit del 23 de juny durant la revetlla de Sant Joan.

Afortunadament, la mateixa tortuga va tornar a fer niu la matinada següent, aquesta vegada a Calafell. Ara, amb el suport de l’Ajuntament de Calafell, custodiem el niu les 24 hores per protegir-lo. És vital que durant la nit de Sant Joan es respecti el niu de tortuga.

Recordem també que s’han de recollir les deixalles de la platja, ja que moltes acaben al mar i embruten l’hàbitat d’espècies vulnerables com el corriol i la tortuga. A més d’embrutar-lo, l’allau de deixalles al mar i a la costa són una de les causes que han dut a aquestes espècies a un estat de conservació crític.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

One Response

  1. Moltes gràcies x tot el treball de concienciació educació i protecció. Aprenem a RESPECTAR allò que coneixem i estimem. GRÀCIES x generar CONSCIÈNCIA.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *