Search
Close this search box.

Busquem persones voluntàries per ajudar a protegir la tortuga babaua

Amb l'ajuda de diversos municipis i l'ajuda del voluntariat vigilarem el litoral i actuarem en cas de posta

Tortuga careta

Amb l’arribada de la calor, les platges del Mediterrani es preparen un any més per la visita de tortugues babaues (Caretta caretta), que surten del mar per pondre els seus ous a la sorra. I és que al llarg dels últims estius aquesta espècie està retornant a litorals com el català en un moment en el qual la contaminació marina, la pesca accidental i la massificació de les platges la posen en més risc de conservació que mai.

Per tal d’actuar ràpidament davant la molt possible arribada de tortugues babaues al litoral català, comencem a captar voluntariat que vulgui ajudar en la protecció de les tortugues i els seus nius. Des de l’any 1999 treballem de forma activa en favor de les tortugues marines.

La tasca del voluntariat és molt diversa i inclou des de la confecció de material divulgatiu fins la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre, niu o exemplar de tortuga babaua. En cas de trobar una tortuga o una posta, el voluntariat avisa als organismes adequats i, si es requereix, s’organitza per fer vetlla del niu, assegurant així el naixement segur de les cries de tortuga. Aquesta tasca es compagina amb la de conscienciació ciutadana, vital perquè aquelles persones que transitin per les platges no interfereixin en el procés de nidificació. Per a formar part del voluntariat només cal voler protegir les tortugues, ni tan sols és necessari viure a la costa.

La protecció de les tortugues babaues, un projecte d’èxit

Des de l’entitat, vam crear la primera xarxa de voluntariat de resposta ràpida a Catalunya per encallaments d’espècies marines com dofins o tortugues babaues.

Des d’aleshores, hem treballat conjuntament amb altres entitats i centres ambientalistes per a complementar l’assistència en el naixement de tortugues com el que va tenir lloc a la platja de Cambrils l’any 2018.

Ara bé, va ser l’estiu del passat 2020 quan el voluntariat del GEPEC-EdC va encarar el seu major repte. L’arribada de la tortuga Mascletà a la platja de la Pineda de Vila-seca per fer-hi dos nius durant el mes de juliol va resultar en la implicació de més de 200 voluntaris i voluntàries que, repartits per torns, van custodiar els nius dia i nit durant quasi dos mesos. Després que al setembre els nius s’obrissin per traslladar els ous a les instal·lacions de la Fundació CRAM i garantir així una eclosió exitosa, 75 cries van néixer i 35 d’elles van ser alliberades a la mateixa platja de la Pineda.

Més suport municipal que mai

Amb un any 2020 rècord pel que fa al nombre de nius de tortuga babaua a les platges catalanes, aquest 2021 són diversos els ajuntaments litorals que han firmat acords amb el GEPEC-EdC per treballar el projecte des del seu municipi. A dia d’avui, Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Calafell i Sitges s’han unit a la iniciativa, i s’hi realitzaran formacions per tal que tant la ciutadania com treballadors municipals aprenguin com actuar en cas d’albirament de tortuga o posta. De fet, aquest divendres 18 de juny tindrà lloc la primera jornada de formació al Centre de Formació d’Adults de Sitges, i les inscripcions ja estan obertes. 

Us animem a participar en el voluntariat, que es pot realitzar a qualsevol platja del litoral català, per tal de controlar el territori més ampli possible i assegurar així una resposta ràpida i eficaç. A més, recordem que en cas de trobar una tortuga o un niu és imprescindible no acostar-s’hi i trucar al 112 com més aviat millor.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *