Ens ajudes a custodiar el niu de tortuga babaua de Calafell?

Fem una crida a la ciutadania per ajudar en la vigilància dels 85 ous que queden a la platja. Ens ajudes?

niu

Davant la sorpresa de tothom, Calafell es va despertar aquest dissabte 19 de juny amb un niu de tortuga babaua a la seva platja. Una femella d’aquesta espècie marina en greu perill d’extinció va pondre de matinada 146 ous, tot un esdeveniment que arriba abans del que és habitual. Ara, amb 61 dels ous retirats per ser incubats artificialment a les instal·lacions del CRAM, els 85 que queden al niu requereixen de vigilància constant per garantir l’eventual naixement de les tortuguetes.

Per tal que el niu estigui sempre custodiat durant els dos mesos d’incubació que requereixen els ous de tortuga babaua, des del GEPEC-EdC iniciem una crida a voluntaris i voluntàries que vulguin ser part de la salvaguarda del niu de Calafell.

 

En torns de 4 hores (de 4 persones cadascun) repartits al llarg del les 24 hores del dia, el voluntariat s’encarregarà de vigilar que ningú s’apropi al niu, sensibilitzar a la ciutadania i avisar a les autoritats pertinents en cas de detectar qualsevol moviment o novetat relacionada amb els ous. És el mateix protocol que vam seguir l’estiu passat amb la custòdia dels dos nius de tortuga babaua a la platja de la Pineda de Vila-seca, tota una fita en la qual hi van participar gairebé 400 voluntaris i voluntàries de l’entitat.

Casualment, la tortuga babaua ha decidit fer niu a Calafell, un dels tres municipis amb els quals a dia d’avui el GEPEC-EdC ha establert un acord per garantir la protecció de l’espècie (juntament amb Sitges i l’Hospitalet de l’Infant). En tots tres municipis litorals hi han programades formacions per tal que tant la ciutadania com treballadors municipals aprenguin com actuar en cas d’albirament de tortuga o posta. De fet, en el propi niu de Calafell també s’hi realitzaran formacions durant els propers dies pel voluntariat que participi en la custòdia.

Més enllà de la vigilància del niu, animen la població a participar també en el voluntariat estable que coordinen per protegir la tortuga babaua. La tasca d’aquest voluntariat es basa en la prospecció de platges a la recerca de qualsevol rastre, niu o exemplar de tortuga babaua, però també s’encarrega de la confecció de material divulgatiu i sensibilització de la ciutadania. El voluntariat es pot realitzar en qualsevol punt del litoral català i està obert també a aquelles persones que no viuen a la costa.

Finalment recordem el protocol a seguir davant l’arribada imminent de més tortugues a les nostres platges: en cas de trobar una tortuga o un niu és imprescindible no acostar-s’hi i trucar al 112 com més aviat millor.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *