Reforestem el Mur Verd de La Canonja

Enguany, mitjançant un mètode japonès, reforestem un bosc d’espècies autòctones i instal·lem caixes niu per a rapinyaires

mur verd sekiusi

El GEPEC-EdC i l’empresa química SEKISUI hem realitzat una acció de millora ambiental al Mur Verd de La Canonja. El Mur verd és un espai natural situat enmig del complex petroquímic de Tarragona, on l’entitat ecologista GEPEC-EdC té un acord de custòdia amb l’Ajuntament de La Canonja per dur a terme accions de millora ambiental i de la biodiversitat. En aquesta ocasió, l’empresa SEKISUI ha col·laborat amb el GEPEC-EdC per reforestar aquest espai, reprenent així les accions de col·laboració que no s’havien pogut dur a terme l’any 2020 per la pandèmia de COVID-19.

S’ha realitzat una prova pilot, inèdita i poc coneguda al país, on s’han realitzat poques experiències, la majoria en sistemes urbans. Es tracta del mètode Miyawaki per reforestar i restaurar espais degradats, originari del Japó, que s’ha aplicat en un petit espai del Mur Verd. Ja són 8 jornades de Responsabilitat Social Corporativa (RSC) en què treballadors de l’empresa SEKISUI han realitzat accions de foment de la biodiversitat al Mur Verd, sempre de manera coordinada pel GEPEC-EdC i comptant amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Canonja.

El passat 5 de novembre, a més a més de realitzar la plantació d’un bosc seguint el mètode Miyawaki, vam instal·lar caixes niu per a xot i xoriguer i construït jardineres de plantes aromàtiques en un mur de pedra seca que també van crear en anteriors edicions.

El mètode Miyawaki

El mètode Miyawaki consisteix a plantar un bosc amb molta densitat, fet exclusivament d’espècies autòctones. El fet de posar les plantes juntes les ajuda a créixer més ràpidament i crea una gran biodiversitat. Les plantes creixen cap a dalt on és la llum i no cap als costats. Per això la plantació es fa 30 cops més densa, creix 10 vegades més ràpidament i no necessita manteniment després d’un període de 3 anys.

Amb aquest mètode de plantació, el bosc pot créixer en 20 a 30 anys en lloc de 200 a 300 per un bosc convencional. És tot un repte provar un mètode de reforestació del que s’està fent ús a molts projectes ecologistes en tot el planeta, però dels que hi ha poques experiències en les particularitats del clima mediterrani.

Hem plantat un bosc pilot de la comunitat de l’alzinar, amb espècies d’arbustos i arbres propis de la comunitat, en una superfície de 40 m2. S’hi han disposat combinacions de plantes de pocs centímetres d’alçada amb densitats diferents, aportant materials de millora del sòl i retenidors d’humitat com compost, palla i pellofa d’espelta. A partir d’ara, en farem un seguiment i manteniment continuat per valorar els creixements i supervivència de les plantes.

SEKISUI i el Mur Verd

Des del 2013, SEKISUI, com a empresa compromesa amb el medi ambient, ha anat realitzant accions de millora ambiental a diferents sectors del Mur Verd amb la col·laboració del GEPEC-Ecologistes de Catalunya i l’Ajuntament de La Canonja, gràcies a un acord de custòdia que tenim les dues entitats per millorar paisatgísticament i ambientalment aquest espai de més de 40 ha. Actualment, es considera l’empresa més implicada en la millora del Mur Verd.

Entre les accions de voluntariat més destacables que hi hem efectuat al llarg d’aquests anys cal remarcar la recuperació de l’alzina, la senyalització adaptada per a persones amb discapacitat, la plantació de plantes aromàtiques, realització d’un mur de pedra seca i instal·lació d’hotels d’insectes, plantacions de pi blanc i arbustos mediterranis i més recentment l’inici de la construcció de la xarxa de camins que recorrerà tot aquest sector del Mur Verd. El 2018 i 2019 es va iniciar aquest projecte per adequar i ordenar l’accés al Mur Verd:  de la xarxa de camins per a vianants i acabat de perfilar per part de l’ajuntament amb la consolidació dels marges del camí i la compactació del ferm amb sauló per millorar l’accessibilitat.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

4 Responses

 1. Felicidades por el proyecto!!
  Me agradaría participar en alguna otra acción de plantación que se realice. Desconocía el sistema Miyawaki😍
  Paola

  1. Gràcies pel teu comentari, Paola!
   Serà un plaer comptar amb tu per properes accions. Recorda subscriure’t al butlletí de notícies per assabentar-te de tot el que fem al GEPEC-EdC i poder inscriure’t i participar 🙂

   GEPEC-EdC

 2. Un sistema interessant, no tenia coneixement del projecte i m’agradaria colaborar. Gràcies
  Salutacions
  M Lluisa

  1. Hola M Lluisa. Gràcies pel teu comentari. Aquesta acció ja s’ha fet, juntament amb l’empresa SEKISUI. Ens encantaria comptar amb tu la propera vegada, per això, no oblidis subscriure’t al butlletí de notícies per conèixer tot el que fem i inscriure’t a les properes iniciatives. https://gepec.cat/butlleti-noticies/

   GEPEC-EdC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *