Ens oposem a la modificació de la Ley del Suelo, que donaria barra lliure a projectes urbanístics

Aquest fet suposa una greu regressió en els drets fonamentals de la participació pública en les denúncies d’irregularitats urbanístiques

urbanisme

Context

L’1 de juliol de 2021, des del GEPEC-EdC (Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya) vam presentar al·legacions a la Consulta Pública prèvia sobre l’Avantprojecte de la modificació de la Ley del Suelo y Rehabilitación Urbana. Aquesta modificació de la llei ha estat promoguda pel Ministre José Luis Ábalos (PSOE), del Ministeri de Transporte, movilidad y agenda urbana (MITMA) del Govern Espanyol, però ja s’havia plantejat en l’anterior legislatura a través del Ministre Iñigo de la Serna (PP), qui tenia un gran interès per permetre un desenvolupament urbanístic clarament insostenible.

Durant els darrers anys, la Justícia espanyola ha paralitzat nombrosos Plans Parcials Urbanístics gràcies a les denúncies presentades per particulars i entitats ecologistes. Mitjançant aquesta Modificació de Llei doncs, Iñigo de la Serna pretenia desencallar tots aquests Plans Parcials Urbanístics i permetre que tiressin endavant una gran quantitat de projectes urbanístics que tindrien greus afectacions en sòl forestal i agrari, així com una gran quantitat d’irregularitats legislatives.

Les al·legacions presentades pel GEPEC-EdC en contra d’aquesta modificació legislativa van ser desenvolupades per Ecologistas en Acción. Com que compartim exactament la mateixa visió sobre la problemàtica, ens sumem a presentar els mateixos arguments que ells.

Cal destacar que a la consulta pública no s’inclou l’avantprojecte de la modificació de la llei, només s’han avançat alguns detalls, suficients per veure el que es pretén desenvolupar mitjançant aquesta modificació de la legislació estatal. Ja d’entrada, des del GEPEC-EdC alertem que pot comportar greus problemàtiques ambientals i urbanístiques, i suposaria una greu regressió en els drets fonamentals de la participació pública en les denúncies d’irregularitats urbanístiques.

Cedida: SOS Costa Brava

Què comporta la modificació de la Ley del Suelo y rehabilitación Urbana?

No tothom podrà denunciar irregularitats urbanístiques com fins ara. Mitjançant aquesta modificació de Llei, el què es pretén és alleugerar la tramitació dels Plans Parcials Urbanístics. Una de les metodologies que proposa aquesta modificació per donar barra lliure als projectes urbanístics, seria exigint que només poden ser “acció popular”:

“- les persones jurídiques sense ànim de lucre;

-que faci més de 2 anys constituïdes que estan constituïdes;

-que acreditin als seus estatuts treballar per la protecció del medi ambient;

-i a més a més, han de desenvolupar la seva activitat en el territori sobre el qual vulguin recórrer”

Font: elDiario.es

El què comportaria aquesta mesura és que moltes de les denúncies que fins ara presentaven particulars o plataformes de nova creació (com per exemple SOS Costa Brava, qui ha permès la desclassificació de fins a 15.000 habitatges nous al litoral gironí), així com plataformes no constituïdes legalment dins el termini de mínim 2 anys. Mitjançant aquesta modificació, no podrien presentar denúncies ni informar públicament de les irregularitats dels Plans Parcials Urbanístics.

Aquesta mesura no afectaria del tot a entitats ecologistes com el GEPEC-EdC, ja que compleix els requisits de la possible nova normativa. Tot plegat, es tradueix en una clara regressió de drets fonamentals com la participació pública. La legislació vigent estatal (Llei 12 de maig de 1956 sobre el règim del sòl i ordenació urbana), és una Llei desenvolupada en plena època franquista. Mitjançant aquesta modificació doncs, el què es proposa és encara una major restricció en la participació dels agents que intervenen que en aquella època.

Denunciar una irregularitat d’un Pla Parcial Urbanístic ja no implicarà necessàriament la nul·litat del projecte.

Fins al moment, quan una persona, entitat o col·lectiu presentava una denúncia per irregularitats d’un Pla Parcial Urbanístic, si la Justícia li donava la raó, s’anul·lava tot el projecte. És a dir, que si el pla presentava alguna irregularitat que afectava només una petita zona del sector a desenvolupar, es podia anul·lar tot el projecte sencer. Mitjançant la modificació actual, el què es proposa és que només s’anul·li la part del sector que contingui la irregularitat.

Cal tenir present que moltes de les irregularitats que presenten aquests Plans Parcials als quals al GEPEC-EdC ens oposem, són irregularitats de fons, de model urbanístic i d’ordenació territorial. Fins al moment, s’ha permès un desenvolupament urbanístic dispers i d’ocupació massiva del sòl, transformant una gran quantitat de sòls naturalitzats en sòl urbà (ja sigui polígons industrials, urbanitzacions, com infraestructures). Amb aquesta modificació de la Llei doncs, la denúncia del model urbanístic insostenible que s’ha anat desenvolupant al llarg de les darreres dècades, no tindria cap efecte, a no ser que es produís també una transformació de fons de la Justícia. En altres paraules, denunciar Plans Parcials que no presenten irregularitats ambientals com a tal, sinó que no van en la línia del model de desenvolupament sostenible que necessitem, no servirà absolutament de res.

Canvi de paradigma: millor gestió del territori i l’urbanisme

La situació d’emergència climàtica i ecosistèmica actual, posa de relleu la necessitat d’un canvi de paradigma en la gestió del territori i, consegüentment, de l’urbanisme. Aquesta Modificació de Llei s’oposa dràsticament a aquestes necessitats, i permetria la continuïtat d’un model urbanístic caduc i clarament insostenible, amb una regressió de drets fonamentals i deixant al marge a totes aquelles persones, plataformes i entitats que vetllen per preservar i conservar els ecosistemes. Per tant, aquesta modificació de Llei no té cap mena de raonament lògic, ètic ni moral, ja sigui des d’una perspectiva ecològica com social. Només s’entén si el què preval és el capital econòmic d’uns pocs davant del bé comú, que és alhora el del planeta.

Destrucció d'un marge de pedra seca a Sa Guarda, Cadaqués. Cedida per SOS Costa Brava

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *