Voluntariat europeu: a punt de tornar a casa

Nou mesos col·laborant amb l'entitat en el marc del Cos Europeu de Solidaritat

voluntariat-europeu

Nou mesos de solidaritat

La Maria, l’Andréa, en Marcos i l’Iñigo han ajudat al GEPEC-EdC d’octubre a novembre i ara estan a punt de tornar a casa després del seu voluntariat a l’entitat en el marc del Cos Europeu de Solidaritat.

El Cos Europeu de Solidaritat és un programa al qual ens vam adherir des del GEPEC-EdC. Una iniciativa que permet als joves entre 18 i 30 anys fer un voluntariat dins o fora d’Europa. Amb el finançament i el suport del Cos Europeu de Solidaritat, els joves interessats poden fer un voluntariat de pràctiques en molts camps, en el nostre cas, per al medi ambient i protecció de la natura.

Al GEPEC-EdC hem tingut la sort d’acollir, durant 9 mesos, a quatre joves europeus que han fet una gran tasca a la nostra entitat. La Maria, d’Itàlia; l’Andréa, de França; en Marcos, de Dinamarca, i l’Iñigo del País Vasc han participat en molts projectes de l’entitat, realitzant gran quantitat de tasques molt valuoses per la natura i el medi ambient.

Des del GEPEC-EdC agraïm la seva gran labor desinteressada que han dut a terme durant la seva estada. És una sort poder comptar amb l’ajuda del voluntariat que ha dedicat el seu temps i esforç per una bona causa. Ha estat un aprenentatge constant i recíproc, al GEPEC-EdC hem après molt del seu pas per l’entitat, i de nou els hi donem les gràcies.

Aquest projecte també ha estat possible gràcies a l’Ajuntament d’Altafulla amb el que hem signat un acord de custòdia per la finca del Canyadell i ens ha permès habilitar un habitatge a la finca per a l’estada dels voluntaris europeus.

Les tasques del voluntariat europeu

Els quatre voluntaris i voluntàries han participat en nombrosos projectes durant aquest temps. Han estat de gran ajuda fent el seguiment i vigilància del corriol camanegre, dels nius i dels pollets. També a les platges han col·laborat amb els transsectes de tortuga careta i custodiant el niu de Calafell conjuntament amb el voluntariat local.

Els seus coneixements i estudis, per altra banda, han estat molt valuosos ajudant en  projectes de l’entitat, per exemple en la restauració dunar del Baix Penedès o en la lluita contra el canvi climàtic incorporant verd autòcton en centres educatius o en la conservació de les oliveres monumentals.

Els quatre joves també han participat en nombroses activitats, mostrant gran motivació i entusiasme per contribuir a la divulgació naturalista i sensibilització ambiental. No han faltat a les jornades de voluntariat puntuals com en la neteja d’espais naturals, actuacions de control de plantes invasores, en activitats amb infants i adults, en tallers com ara l’hort ecològic i altres. Fins i tot han fet d’amfitrions a visites guiades a la finca de Canyadell!

Balanç positiu de la seva estada

Tant el voluntariat europeu com el GEPEC-EdC valorem molt positivament aquest intercanvi. Ha estat molt enriquidor per ambdues parts. De nou, des de l’entitat agraïm molt la tasca del voluntariat: considerem que gràcies al seu esforç hem pogut treballar més i millor per la natura i que, a més, han aportat valors i coneixements nous.

El voluntariat, per la seva banda, agraeix l’acollida de l’entitat i han fet aportacions molt encertades perquè l’entitat pugui millorar i créixer.

És llarga la tradició en voluntariat internacional al GEPEC-EdC. Als anys 90 del segle passat, ja acollíem dotze de voluntaris europeus als Muntanyans i Gorg de Torredembarra i Creixell. Anys més tard, i durant 14 anys de manera ininterrompuda desenes de joves acollits al programa del Servei de Voluntariat Europeu (EVS) varen realitzar estades de 9 mesos col·laborant en múltiples projectes del 2003 al 2017. Ara, amb el programa del Cos Europeu de Solidaritat es referma el GEPEC-EdC com a entitat destí per a joves amb voluntat altruista envers el medi ambient i la natura de les nostres comarques.

Actualment, estem a l’espera de la confirmació de recepció de 8 joves al gener 2022 que també farien una estada de 9 mesos.

comparteix aquesta notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc web utilitza cookies per garantir la millor experiència mentre navegueu i exploreu el nostre lloc web. Accepteu la Política de Cookies. Gràcies.