Avui és el Dia Mundial dels ratpenats!

Els ratpenats són el grup de mamífers menys conegut i més amenaçat a tot el món i a Catalunya, majoritàriament per la seva biologia tan particular

GEPEC-Conservacio-Fauna-Ratpenats-Ratapatxets

Foto Xavier Bayer

Avui és el Dia Mundial dels Ratpenats i per aquest motiu des del GEPEC-EdC els volem celebrar i donar-vos a conèixer una mica més.

Tot i ser el segon grup més gran després dels rosegadors, els ratpenats són els mamífers menys coneguts i més amenaçats.

En part és perquè la seva biologia és molt diferent de la nostra: són animals nocturns i principalment depredadors d’insectes, s’orienten amb ultrasons mitjançant l’ecolocalització i les seves colònies sovint es refugien en coves o llocs foscos i humits.

En part, el fet que la COVID-19 es va transmetre inicialment dels ratpenats als humans ha contribuït a fer que la gent sigui més hostil cap a ells.

Per exemple, en determinades zones d’Àfrica es van destruir algunes coves on es van refugiar colònies d’aquests animals amb l’errònia esperança que això pogués reduir el risc d’infecció. Tanmateix, aquests ratpenats eren molt importants per controlar la quantitat d’insectes que vivien en aquells ecosistemes i, en particular, mantenien sota control les plagues agrícoles; ara en aquelles zones d’Àfrica la manca de ratpenats contribueix a la fam de la població.

La consciència de la importància d’aquests animals en l’equilibri dels ecosistemes on viuen està contribuint a augmentar l’atenció que la comunitat internacional posa a la seva protecció, però les amenaces són innombrables.

La reducció dràstica de la població d’insectes, que per als ratpenats eren la principal font d’alimentació, és una d’aquestes i es produeix principalment per la contaminació atmosférica i l’ús de pesticides en l’activitat agrícola.

Una altra amenaça és causada per la reducció del nombre de refugis aptes per a grans colònies de ratpenats, que sovint migren d’un lloc a un altre a la recerca d’un entorn més pròsper i ric en possibles preses.

Des del GEPEC-EdC treballem per la protecció del seu hàbitat i les seves fonts d'alimentació

Creem refugis per a insectes que poden convertir-se en preses, i refugis per a ratpenats, que col·loquem en zones on d’altra manera no es podrien moure i migrar.

Alguns dels nostres tipus de refugis els hem inventat i creat nosaltres mateixos i, després d’utilitzar-los i fer-ne un seguiment, hem comprovat que han tingut molt d’èxit i que hi han habitat molts ratpenats.

També treballem en formació ambiental respecte a aquests animals i gestionem l’únic curs de formació relacionat amb els ratpenats de Catalunya, “El Camí dels Ratpenats”, a la Finca del Canyadell entre Torredembarra i Altafulla, on també hi ha una cova que hem usat com a refugi i al qual, a través de l’estudi del guano que hi hem trobat, sabem que en la seva activitat migratòria hi van passar almenys una gran colònia de centenars d’exemplars.

En aquest terreny de l’Ajuntament, amb el qual tenim un acord de custòdia, acollim vuit voluntaris internacionals dins del Cos Europeu de Solidaritat, que amb els seus estudis i la seva experiència estan ajudant a aprofundir en el coneixement dels exemplars que habiten aquest hàbitat.

També col·laborem amb el Museu de Granollers, que ha creat un projecte de conservació de ratpenats, i amb el qual compartim tota la informació que recollim per tenir una base de dades més àmplia sobre l’ecosistema català i que està molt compromès a compartir aquesta informació a la seva web, que podeu descobrir aquí

Així, doncs, si voleu participar en la protecció d’aquests animals, fins i tot només saber-ne més, podeu contactar amb nosaltres i venir a visitar la finca i, si voleu fer alguna cosa encara més concreta, podeu visitar la nostra botiga online, on es poden trobar refugis on es poden allotjar ratpenats.

Nosaltres i ells us estarem molt agraïts!

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *