Hem signat un conveni de més de 70 hectàrees amb el Molí de la Creu – Porta el Ferré SAT per protegir els oliverars monumentals i el seu hàbitat, en el context del projecte més extens de la “Reserva de les oliveres monumentals de la Terra de l’Ebre”.
La majoria de les oliveres d’aquesta finca són oliveres monumentals i la zona de l’acord custòdia inclou també el Museu Natural de les Olives Mil·lenàries de l’Arion, una de les zones amb més concentració d’oliveres mil·lenàries del món. Un dels seus grans atractius és la Farga del Arión, una olivera mil·lenària que l’any 2006 va rebre el premi AEMO a la millor olivera monumental d’Espanya.
La conservació de la biodiversitat dels oliverars, del patrimoni cultural que representen per als nostres territoris, la revaloració de la producció local d’olis en clau ecològica i la conscienciació de la gent sobre la importància que tenen per a tots nosaltres són els nostres objectius.
La protecció de la biodiversitat es concreta en activitats diverses, des del manteniment i restauració d’antigues estructures de pedra seca, com els murs de tancament, que durant segles han estat part integrant de l’hàbitat, fins a la protecció de les espècies de fauna i flora que són indispensables per al manteniment de l’equilibri natural en què poden prosperar les oliveres, com, per exemple, l’esparver cendrós, una espècie de rapinyaire protegida.
Aquestes activitats s'integren en un projecte més ampli de desenvolupament d'un nou model agrícola, que inclou la conservació del paisatge i la valorització de l'olivera monumental en aquest últim.
És d’aquest projecte que parteix la idea de garantir la pervivència d’aquestes oliveres des d’un punt de vista pràctic, produint amb les seves olives un oli ecològic que no només és un producte d’excel·lència que enorgulleix els propietaris de les finques, que es produeix de manera ètica, ecològica, respectant el paisatge, sinó que també fa que aquestes finques siguin sostenibles des del punt de vista econòmic.
Sense tenir en compte aquest darrer aspecte, de fet, seria impossible aturar el fenomen de la venda, retirada i exportació d’oliveres monumentals que s’ha generalitzat cada cop més a les terres de l’Ebre.
Aquest fenomen continua encara que les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre, per la seva importància, han estat reconegudes internacionalment per la FAO (òrgan de l’Organització de les Nacions Unides, UN, per a l’agricultura i l’alimentació) que l’any 2018 les va declarar ” Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial”, declaració anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.
És per això que des del GEPEC-EdC busquem nous acords de custòdia amb propietaris de finques de la Terra de l’Ebre i que apostin per la creació de la “Reserva de les oliveres monumentals de la Terra de l’Ebre”.
Sense el compromís de la gent de la zona i dels propietaris de les finques, però, aquest projecte i en general la pervivència de les oliveres monumentals és impossible, per això us demanem que ens recolzeu en la nostra missió i que defenseu al seu torn aquest patrimoni únic del nostre territori.