Search
Close this search box.

Renovables: les falses promeses del nou Govern

Ecologistes de Catalunya denuncia la manca de diàleg del Govern de la Generalitat amb les entitats ecologistes per modificar el Decret Llei 16/2019 que regula la implantació d’energies renovables

WhatsApp Image 2021-05-19 at 12.32.59

Arran de l’aprovació, el novembre de 2019, del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables a Catalunya es va iniciar una acceleració en la tramitació de projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques. Aquests projectes afecten molt negativament i posen en greu perill el futur de molts espais naturals de gran importància ecològica, de paisatges de valor incalculable, de zones d’importància geològica, històrica i cultural, d’àrees importants pel futur d’una agricultura de qualitat i en greu perill la conservació de biodiversitat i afavorint la seva pèrdua, causant la mort de milers d’espècies en perill d’extinció i alterant els seus hàbitats. A més, s’està afectant molt severament la qualitat de vida i el futur de la gent que viu al món rural.

Aquest Decret Llei s’està aplicant de forma autoritària, generant una gran indefensió en els territoris afectats, creant molts conflictes allà on s’ha proposat instal·lar centrals eòliques i fotovoltaiques. Des d’Ecologistes de Catalunya, federació que aglutina les principals entitats ecologistes del País (entre d’elles el GEPEC-EdC), ja vàrem denunciar el novembre de 2019, quan es va aprovar aquest Decret Llei, les conseqüències d’aquesta aprovació i en vàrem demanar la seva derogació immediata.

Amb el canvi de Govern, les demandes de derogació d’aquest decret Llei s’han intensificat, no tan sols des de les entitats ecologistes, sinó que també des de molts altres sectors (plataformes locals, ajuntaments, sindicats agraris, entitats culturals, sectors científics i acadèmics,  sectors econòmics, etc).

L’actual Govern s’ha negat reiteradament a derogar el decret, acceptant tan sols la seva modificació tot i admetre el conflicte ambiental i territorial que l’actual model de desenvolupament de les renovables està provocant. El Govern, a més, prometia a les entitats ambientals la participació en els treballs previs a aquesta modificació, assegurant  que aquest seria un procés participatiu i transparent en què els posicionaments de les entitats ecologistes serien escoltats i tinguts en compte.

Malauradament, un cop més, les promeses d’aquest Govern han estat incomplertes. Aquest dimecres, la consellera d’Acció Climàtica, la senyora Teresa Jordà, amb la participació del mateix president de la Generalitat, el senyor Pere Aragonès, anunciarà quin és el model de transició energètica del Govern i les línies que seguirà el decret Llei 16/2019 un cop modificat.

La consellera presentarà la proposta del nou Govern sense que s’hagi produït el procés participatiu promès. El Govern ens anunciarà les decisions preses sense que s’hagi produït cap procés de debat i participació. Com ja va passar al 2019 s’imposarà un decret modificat  sense tenir en compte ni al territori ni a les entitats ambientals, ni als sectors científics i acadèmics.

Novament les entitats ecologistes ens sentim enganyades per aquest Govern que promet allò que sap que no complirà. Tot i que aquest és un govern jove, moltes han estat ja les promeses incomplertes. Abans de la constitució del mateix Govern es va prometre i es va anunciar públicament que es recuperaria el Departament de Medi Ambient, que fou eliminat de l’estructura de l’executiu de la Generalitat l’any 2010. Finalment el Departament no ha estat recuperat i tot ha consistit a anar incorporant les competències ambientals al ja existent Departament d’Agricultura fent una simple operació de maquillatge canviant el nom al departament.

Posteriorment, en els pactes de governabilitat amb la CUP, Esquerra Republicana (ERC) assumia el compromís d’aprovar i aplicar una moratòria en la tramitació de projectes de centrals de renovables amb l’objectiu de posar ordre a la greu situació creada. Finalment, la moratòria ni s’ha aprovat ni s’ha aplicat i els projectes s’han seguit presentant i tramitant.

Signa el nostre Manisfest

Ara s’havia promès crear un marc de debat i participació amb les entitats ambientals amb l’objectiu que la modificació del decret 16/2019 fos el resultat d’un procés participatiu. Novament ens trobem davant un nou engany. El Govern ja ha decidit, unilateralment, com serà aquesta modificació sense haver iniciat el procés de participació promès.

Recents declaracions dels responsables del Govern ens indiquen que tot seguirà igual i que tot respon a una estratègia de maquillatge. El Govern, per exemple, ja s’ha posicionat públicament a favor del gran projecte eòlic marí de l’Empordà, que provocarà greus impactes ambientals, paisatgístics i socials. El Govern també s’ha fet seu el discurs que els grans projectes de les grans corporacions elèctriques, que tants i tants conflictes ambientals i territorials provocaran, seran una realitat al nostre país. En declaracions de la Consellera, considera que tant sols podran actuar sobre el 30% dels projectes, la resta, el 70% corresponen als grans projectes de les principals corporacions elèctriques. En definitiva, tot sembla indicar que res canviarà.

Sembla que els conceptes d’energia distribuïda, que tant utilitzen alguns responsables del Govern, sols responen a aquesta estratègia d’entreteniment, confusió i distracció i de promeses inconcretes de futur.

Des d’Ecologistes de Catalunya seguim defensant la necessitat d’una transició energètica real i sostenible, on l’energia es faci a prop dels llocs de consum, amb l’objectiu de reduir l’impacte en autopistes elèctriques i ser el més eficients possible, aprofitant els milers d’hectàrees de polígons industrials, de zones periurbanes degradades, de zones d’activitat portuària, de zones de concentració d’infraestructures… Una transició energètica a favor del planeta i de les persones i no dels interessos de les grans corporacions elèctriques, les mateixes que han provocat una bona part dels actuals problemes climàtics, les mateixes que ara estan especulant amb el preu de l’energia amb l’objectiu d’augmentar els seus milionaris beneficis.

Apostem per una transició energètica on s’ajudi i incentivi la producció local, la creació de cooperatives de productors i consumidors, on es treballi en favor de la producció d’energia pública ètica i sostenible. Una transició energètica on s’implementin estratègies d’estalvi, minimització i eficiència energètica. En definitiva una transició energètica REAL, ambientalment sostenible, respectuosa, participativa i democràtica.

Malauradament sembla que la transició energètica que plantejarà el Govern de la Generalitat poc tindrà a veure amb aquest model.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

2 Responses

  1. És veritat tot això que dieu del Govern de la Generalitat, però s’han dedicar esforços a construir una xarxa des de la base, potent, per a fer-hi front.

    1. Gràcies pel teu comentari, Glòria!
      Per això des del GEPEC-EdC mostrem la realitat d’aquest nou govern.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *