Comprem una finca d’oliverars monumentals

Un pas més en la protecció dels oliverars monumentals: comprem una finca abandonada a Ulldecona, el nucli de la reserva del GEPEC-EdC

compra_finca_GEPEC

Els oliverars monumentals a les Terres de l’Ebre representen un patrimoni únic al món i un ecosistema d’altíssim valor ecològic, fins i tot reconegut per la FAO, l’Organització per l’agricultura i l’alimentació de Nacions Unides. Malgrat ser un dels elements patrimonials i culturals més importants de Catalunya, aquests arbres centenaris o mil·lenaris són únics estan en greu perill. Avui dia, molts d’aquests arbres encara no gaudeixen d’una protecció legal efectiva. Això ha afavorit un negoci lucratiu basat en l’arrencada i el comerç d’aquests arbres centenaris per ser utilitzats com a elements decoratius. Aquest fet es coneix com l’espoli d’oliveres monumentals.

Per assegurar la protecció i conservació dels oliverars monumentals, des del GEPEC-EdC hem adquirit una finca al terme d’Ulldecona amb oliveres monumentals. Aquest camp d’oliveres serà el nucli d’una reserva d’oliverars monumentals, que es crearà amb finques adquirides per l’entitat i amb acords de custòdia amb altres propietaris. De fet, el passat mes d’agost, vam signar el primer acord de custòdia amb una finca d’oliverars monumentals, adjacent a la finca que ara ha comprat.

En aquesta reserva d’oliverars monumentals implementarem un projecte de reconversió agrària a ecològic que possibiliti una revitalització socioeconòmica lligada amb la conservació de les oliveres com espai d’alt interès ambiental, hàbitat d’espècies de conservació prioritària com l’esparver cendrós (Circus pygargus) o l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata).

Dos exemplars d'olivera monumental sent transportats. Font: Salvem lo Montsià

Recuperació d’una finca

La finca, de dues hectàrees, forma part de la partida de l’Arión, al nord de la Serra de Godall. Es troba al bell mig de l’ecosistema d’oliverars monumentals del terme d’Ulldecona, i està composta d’oliveres i màquia i garriga.

L’objectiu de l’entitat és crear aquesta reserva mitjançant acords de custòdia, tanmateix hem adquirit aquesta finca que es trobava abandonada per evitar l’espoli de les oliveres monumentals que s’hi troben i, a partir d’aquesta finca, teixir una xarxa de custòdia amb les finques properes. En aquesta finca i en les que espera tenir en custòdia realitzarem accions de preservació i reconstrucció de marges i barraques de pedra seca, en favor de la biodiversitat i sobretot evitant l’espoli d’aquests arbres centenaris que formen part del patrimoni natural i cultural de les Terres de l’Ebre.

Recuperarem aquesta finca abandonada i esperem poder-la posar en producció en un futur per mostrar que la producció d’oli ecològic provinent d’oliveres monumentals té un valor afegit, ja que es protegeix al mateix temps tot un ecosistema molt ric en biodiversitat i els valors culturals associats, alhora que contribueix al desenvolupament del món rural.

Què és un acord de custòdia?

Els acords de custòdia permeten posar la voluntat de conservar la natura sobre el paper. En finques privades o públiques, les entitats ecologistes poden pactar amb els propietaris una sèrie d’accions per protegir la natura, el paisatge i el patrimoni cultural d’aquestes. És una figura legal reconeguda per la Generalitat de Catalunya.

Al GEPEC-EdC tenim gran experiència en els acords de custòdia en espais naturals. N’hem signat, per exemple, amb el Celler Herència Altés, amb el Mur Verd de La Canonja, fins i tot amb l’Ajuntament de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, amb qui tenen un acord de custòdia de boscos públics de més de 3.000 hectàrees per protegir l’àliga cuabarrada i la biodiversitat de la zona. En total, hem signat més de 40 acords de custòdia.

El projecte. Què busca el GEPEC-EdC?

Des del GEPEC-EdC plantegem acords de llarga durada amb propietaris d’oliverars monumentals, ja que l’objectiu és aconseguir que aquestes finques s’integrin en un projecte durador en el temps per tal de canviar el seu mode de cultiu i revalorar tant el seu oli com els valors patrimonials associats.

Com s’ha mencionat anteriorment, l’objectiu és crear la “Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre” i implementar-hi el projecte de reconversió a ecològic, afavorint la revitalització socioeconòmica i la biodiversitat. També volem engegar una estratègia de valorització d’aquests oliverars monumentals per tal que puguin esdevenir l’eix vertebrador d’un model turístic sostenible, basat en la descoberta d’aquests arbres monumentals. Aquest model turístic ha de ser ordenat, sostenible i compatible amb la preservació de les mateixes oliveres.

L’objectiu final del projecte no és altre que aconseguir que les oliveres i els oliverars monumentals es conservin, que el seu cultiu tingui futur i sigui rendible econòmicament i sostenible ecològicament, que la presència d’aquestes oliveres esdevingui un orgull per les poblacions on es troben aquests arbres i pels seus propietaris i que el cultiu d’aquests arbres esdevingui una eina important per la conservació de la biodiversitat.

Amb tot, es vol revertir la dinàmica actual d’abandonament de molts oliverars monumentals i de la venda d’aquests arbres als marxants d’arbres ornamentals. També ha de permetre un canvi en l’actual model de cultiu de les oliveres monumentals, especialment insostenible i agressiu ambientalment. De l’actual model agroquímic, pràctica basada en l’ús intensiu d’herbicides i de fitosanitaris, es vol incentivar el pas a l’agricultura ecològica, respectuosa amb el medi ambient i amb la conservació de la biodiversitat.

Amb la compra d’aquesta finca per part del GEPEC-EdC es consolida el compromís de conservació dels oliverars monumentals i s’espera que, amb els acords de custòdia, es pugui arribar a conservar aquest ecosistema únic. Que no ens robin la memòria!

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

6 Responses

  1. Em sembla una xulada que tingueu cura amb les oliveres. Molt content de que hagiu comprat una finca per mantenir els arbres mil.lenaris. Es una bona causa.
    Salutacions.

  2. Les oliveres monumentals son cada una d’elles un monument a la natura . Una obra d’art, que cal observar-la amb atenció i prendre el temps precís per sentir i gaudir de tot el que ens aporta .
    Enhorabona per la gran feina que feu .

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *