Search
Close this search box.

Medi Ambient, departament imprescindible per fer front a la crisi climàtica

Ecologistes de Catalunya i una cinquantena d'entitats ambientals reclamen que cal posar en marxa un nou Departament de Medi Ambient per fer front a l'emergència climàtica

ambient

Són moltes les veus de sectors socials, ciutadans i de defensa ambiental que han manifestat la urgència de finalitzar l’anomalia que pateix Catalunya des de fa una dècada: tenir el Departament de Medi Ambient dispersat dins dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura. Les polítiques ambientals resten subordinades al desenvolupament urbanístic (sovint especulatiu), les infraestructures de transport, energètiques, de tractament de residus, o d’una gestió dels boscos contrària a la conservació.

Per això, la federació Ecologistes de Catalunya i una cinquantena d’entitats ambientals donem suport a la demanda i al manifest que l’acompanya, exigint que la Generalitat restitueixi el Departament de Medi Ambient.

Demanem un nou Departament de Medi Ambient fort en l’estructura del nou govern de la Generalitat, amb totes les competències no dispersades en diferents departaments i amb capacitat i recursos per regular l’activitat econòmica i el mercat a favor de la natura, i per tant, del bé públic i de respondre les necessitats de la ciutadania.

Tenir el Departament de Medi Ambient dispersat dins dels Departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Agricultura ha portat a un retrocés ambiental del Catalunya en relació a d’altres països europeus i comunitats autònomes. Respon a una mentalitat obsoleta que ignora els desafiaments globals a què hem de fer front: la crisi climàtica; aturar la pèrdua de biodiversitat i la degradació de la natura; construir un nou model energètic i una economia sostenible, no especulativa ni malbaratadora dels recursos; esborrar les desigualtats; o garantir l’enfortiment democràtic i la participació ciutadana real.

Un exemple paradigmàtic: la llei catalana per la conservació de la natura, la llei d’espais naturals va ser aprovada l’any 1985, fa 37 anys!, i avui és anacrònica i no serveix per fer front als reptes actuals per a la conservació de la biodiversitat a Catalunya.

Si bé estem obtenint respostes favorables pel que fa a la recuperació del DMA, insistim en què cal dotar-lo de totes les competències i no dispersar-les en departaments diferents (les referents a la transició energètica i el canvi climàtic per un costat i les de conservació i preservació de la biodiversitat per un altre).

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *