Medi Ambient, un departament imprescindible pel nou Govern de la Generalitat de Catalunya

Ecologistes de Catalunya demanem nous reptes al nou govern de la Generalitat davant la crisi climàtica, ambiental, i sanitària.

ambient

Passades les eleccions del 14 de febrer, la Generalitat té ara la tasca de formar un Govern que representi la voluntat de tots els catalans i catalanes, però també que treballi de manera efectiva per resoldre les crisis que patim actualment. L’emergència climàtica, profundament lligada a la pandèmia de la Covid-19, és una amenaça que cal prioritzar: per això, les entitats que formem part de la federació Ecologistes de Catalunya signem avui un manifest exigint que la Generalitat restitueixi el Departament de Medi Ambient.

El medi ambient s’ha convertit en un dels principals reptes d’interès i preocupació internacional, com ho demostren les cimeres sobre el canvi climàtic. Aquí, la societat catalana reclama la necessitat de cercar nous models que puguin garantir la sostenibilitat a escala planetària i deixar enrere la crisi ocasionada per la insostenibilitat dels models actuals. I és que la pèrdua molt preocupant de biodiversitat a Catalunya, constatada pel darrer informe “Estat de la natura a Catalunya 2020”, reclama una actuació immediata.

Per remeiar-ho és necessari un Departament de Medi Ambient que integri les competències de biodiversitat, les polítiques de gestió dels sectors amb més incidència ambiental (aigua, energia, residus, mobilitat, contaminació) i l’educació ambiental, amb capacitat per enfortir i  transformar les actuacions en Urbanisme, Obres Públiques i Indústria cap a la sostenibilitat, la transició ecològica i la preservació del medi ambient.

Un desgavell de competències

La restitució d’aquest Departament és imprescindible per superar la situació actual del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb un Conseller al capdavant que desenvolupa competències urbanístiques d’infraestructures i de foment d’indústries de final de canonada. Les accions del Conseller generen impactes irreparables sobre el territori i el medi ambient però, no obstant, ell és l’àrbitre que ha de gestionar la conservació de la natura i la gestió ambiental del país. Aquestes són competències antagòniques que en els últims governs de la Generalitat han afavorit els conflictes ambientals arreu.

Considerem que el repartiment de competències ambientals i de transició ecològica entre diverses conselleries no s’hauria de donar en un govern perquè comporta una clara manca d’eficiència i eficàcia. Com a exemple paradigmàtic esmentem el dels Parcs Naturals catalans, espais on la preservació de la biodiversitat i el paisatge han de ser les prioritats de gestió segons la Llei d’espais naturals, però que en l’actualitat  funcionen a la inversa del que caldria esperar. Si bé els parcs naturals depenen de Territori i Sostenibilitat, la gestió dels boscos recau en el Departament d’Agricultura, així com la gestió i manteniment de les pastures, pistes forestals, o la gestió de la caça i la pesca. Això ha suposat l’esquarterament dels sectors ambientals en conselleries que han enfrontat la gestió amb la producció econòmica, que han generat i afectat greument el patrimoni ambiental.

Demandes per una Catalunya més verda i sostenible

El nou Govern també hauria de regular totes les activitats econòmiques i socials per desenvolupar-les de manera compatible amb la conservació del medi ambient. Cal foragitar el discurs de rentat de cara “verd” que vol facilitar el retorn a l’economia especulativa del lliure mercat i del creixement que s’ha demostrat incapaç de preservar la salut del medi i de les persones. La promesa de «facilitar i agilitzar» la recuperació econòmica i la creació d’uns llocs de treball incerts i precaritzats, no poden ser la cruel excusa per eliminar les garanties ambientals, ni per incrementar la destrucció del territori, del patrimoni natural, les desigualtats, la precarietat laboral i les injustícies.

comparteix aquesta notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Sign up to our newsletter!