Nou mesos de solidaritat
La Maria, l’Andréa, en Marcos i l’Iñigo han ajudat al GEPEC-EdC d’octubre a novembre i ara estan a punt de tornar a casa després del seu voluntariat a l’entitat en el marc del Cos Europeu de Solidaritat.
El Cos Europeu de Solidaritat és un programa al qual ens vam adherir des del GEPEC-EdC. Una iniciativa que permet als joves entre 18 i 30 anys fer un voluntariat dins o fora d’Europa. Amb el finançament i el suport del Cos Europeu de Solidaritat, els joves interessats poden fer un voluntariat de pràctiques en molts camps, en el nostre cas, per al medi ambient i protecció de la natura.
Al GEPEC-EdC hem tingut la sort d’acollir, durant 9 mesos, a quatre joves europeus que han fet una gran tasca a la nostra entitat. La Maria, d’Itàlia; l’Andréa, de França; en Marcos, de Dinamarca, i l’Iñigo del País Vasc han participat en molts projectes de l’entitat, realitzant gran quantitat de tasques molt valuoses per la natura i el medi ambient.
Des del GEPEC-EdC agraïm la seva gran labor desinteressada que han dut a terme durant la seva estada. És una sort poder comptar amb l’ajuda del voluntariat que ha dedicat el seu temps i esforç per una bona causa. Ha estat un aprenentatge constant i recíproc, al GEPEC-EdC hem après molt del seu pas per l’entitat, i de nou els hi donem les gràcies.
Aquest projecte també ha estat possible gràcies a l’Ajuntament d’Altafulla amb el que hem signat un acord de custòdia per la finca del Canyadell i ens ha permès habilitar un habitatge a la finca per a l’estada dels voluntaris europeus.
Les tasques del voluntariat europeu
Els quatre voluntaris i voluntàries han participat en nombrosos projectes durant aquest temps. Han estat de gran ajuda fent el seguiment i vigilància del corriol camanegre, dels nius i dels pollets. També a les platges han col·laborat amb els transsectes de tortuga careta i custodiant el niu de Calafell conjuntament amb el voluntariat local.
Els seus coneixements i estudis, per altra banda, han estat molt valuosos ajudant en projectes de l’entitat, per exemple en la restauració dunar del Baix Penedès o en la lluita contra el canvi climàtic incorporant verd autòcton en centres educatius o en la conservació de les oliveres monumentals.
Els quatre joves també han participat en nombroses activitats, mostrant gran motivació i entusiasme per contribuir a la divulgació naturalista i sensibilització ambiental. No han faltat a les jornades de voluntariat puntuals com en la neteja d’espais naturals, actuacions de control de plantes invasores, en activitats amb infants i adults, en tallers com ara l’hort ecològic i altres. Fins i tot han fet d’amfitrions a visites guiades a la finca de Canyadell!
Balanç positiu de la seva estada
Tant el voluntariat europeu com el GEPEC-EdC valorem molt positivament aquest intercanvi. Ha estat molt enriquidor per ambdues parts. De nou, des de l’entitat agraïm molt la tasca del voluntariat: considerem que gràcies al seu esforç hem pogut treballar més i millor per la natura i que, a més, han aportat valors i coneixements nous.
El voluntariat, per la seva banda, agraeix l’acollida de l’entitat i han fet aportacions molt encertades perquè l’entitat pugui millorar i créixer.
És llarga la tradició en voluntariat internacional al GEPEC-EdC. Als anys 90 del segle passat, ja acollíem dotze de voluntaris europeus als Muntanyans i Gorg de Torredembarra i Creixell. Anys més tard, i durant 14 anys de manera ininterrompuda desenes de joves acollits al programa del Servei de Voluntariat Europeu (EVS) varen realitzar estades de 9 mesos col·laborant en múltiples projectes del 2003 al 2017. Ara, amb el programa del Cos Europeu de Solidaritat es referma el GEPEC-EdC com a entitat destí per a joves amb voluntat altruista envers el medi ambient i la natura de les nostres comarques.
Actualment, estem a l’espera de la confirmació de recepció de 8 joves al gener 2022 que també farien una estada de 9 mesos.