Search
Close this search box.

Fes voluntariat pel corriol camanegre!

Busquem voluntariat per fer el seguiment i protegir el corriol camanegre que tot just ara comencen la seva època de cria

corriol camanegre

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és un petit ocell de la família dels limícoles que nidifica a les nostres platges. Coincidint amb l’inici de la seva temporada de cria, des del GEPEC-EdC comencem un any més el projecte de seguiment de la població d’aquesta espècie en diverses costes del litoral central-sud català. Per això, comencem la crida al voluntariat de persones que vulguin col·laborar en la protecció d’aquesta espècie en alguns dels municipis de les comarques del Garraf, Baix Penedès i Tarragonès.

La situació del corriol a les platges és problemàtica. Enguany, malauradament el corriol camanegre està en una situació encara més delicada que els anys anteriors. En el Llibre Vermell de les Aus d’Espanya, l’espècie ha augmentat a la categoria “en perill d’extinció”, com a resultat d’un declivi a llarg termini del 81% de la seva població estatal des del 1989, i un 67% entre 2007 i 2020. Aquest mateix estudi revela la manca de dades en l’àmbit català. La seva situació és greu i crítica, però des del GEPEC-EdC recorden que tenim moltes opcions a l’abast per protegir-lo i revertir la seva situació. El projecte, per funcionar, necessita la col·laboració de la ciutadania, dels Ajuntaments i de l’Administració.

La massificació de les platges, la manca de tranquil·litat, la contaminació, l’entrada de gossos (especialment els deslligats) i la disminució d’àrees naturals en el nostre litoral dificulten la seva nidificació i cria. Per això, des del GEPEC-EdC i el seu voluntariat, treballem per la conservació i renaturalització de les platges i zones costaneres habita el corriol camanegre, i actuem cada vegada que localitzen algun niu, instal·lant proteccions per evitar la predació de les postes i avisant les autoritats pertinents. Aquesta tasca es compagina amb una altra de divulgació i sensibilització enfocada a la ciutadania, amb la qual es remarca la necessitat de respectar el corriol i tot l’ecosistema litoral on es troba.

Els objectius de la campanya del GEPEC-EdC es focalitzen en la millora de la nidificació del corriol camanegre, la salvaguarda dels seus nius, l’augment de tranquil·litat de les àrees de nidificació, l’alimentació i descans de les parelles i l’obtenció de dades per afavorir la seva conservació. Igualment, defensem que una bona qualitat de les platges és determinant per a la supervivència de l’espècie i promovem un canvi de dinàmica a les platges (respectant les restes d’algues i plantes que aporten nutrients i microorganismes vitals per l’alimentació del corriol), així com la regeneració dels ecosistemes dunars i la seva vegetació pròpia.

Per la campanya d’aquest 2022, el GEPEC-EdC torna a comptar de moment amb el suport dels ajuntaments de Sitges, Cubelles, Cunit i Calafell. Serà en aquests municipis on es farà el seguiment del corriol, s’avaluarà l’estat de conservació de les seves platges i es realitzaran actuacions de conservació per protegir l’espècie. 

Els responsables del projecte recorden que el suport dels ajuntaments és imprescindible per poder salvar els corriols camanegres i fa molt més senzilla la tasca de l’entitat, mentre també animen a la resta de municipis costaners a sumar-se al projecte per garantir així una major supervivència dels polls de corriol. Al mateix temps,  des del GEPEC-EdC es veu també aquesta col·laboració com un pas endavant en el camí cap a la renaturalització de les platges, quelcom que les farà més resilients a l’embat del canvi climàtic.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *