Denunciem les obres d’un parc eòlic al Perelló sense permisos

El GEPEC-EdC denúncia als Agents Rurals i als Mossos les excavacions realitzades al Perelló amb la llicència d’obres exhaurida

colladetes_6(blur)

Excavacions il·legals, irregulars i sense permisos

Al terme del Perelló s’han començat les excavacions per la instal·lació de tres nous aerogeneradors per part de l’empresa EÒLICA DEL PERELLÓ S.L. malgrat tenir els permisos d’obres caducats i l’ordre de l’Ajuntament d’aturar les obres. Des del GEPEC-EdC hem denunciat als Mossos d’Esquadra i als Agents rurals l’inici i la continuació de les obres de manera completament il·legal i sense els permisos en ordre. Cal que, el projecte anomenat La Collada Fase II, retorni al punt zero de la seva tramitació, i es sotmeti com li pertoca al nou Decret 24, 2021 de 26 d’octubre.

De moment, les obres per construir tres aerogeneradors de 150 metres d’alçada han arrasat uns terrenys de la Generalitat de Catalunya, amb els greus impactes per la biodiversitat que han comportat. A prop, hi nidifiquen el falcó pelegrí (Falco peregrinus) i l’àliga cuabarrada (Aquila fasciata), ambdues espècies de rapinyaires protegides. L’empresa CIVIS, estretament relacionada amb la promotora del parc eòlic, ha obert camins per poder instal·lar els tres aerogeneradors, vinculats a un parc eòlic ja existent, anomenat Ampliació Colladetes. Des de l’entitat vam demanar a l’Ajuntament del Perelló informació sobre els permisos, i vam poder comprovar que el permís d’obres estava irrevocablement caducat, i que havia exhaurit totes les possibilitats de renovació.

Com un thriller de molts episodis

En una circular de l’Ajuntament del Perelló, l’alcaldessa Maria Cinta Llaó i Llaó explicava l’estat de les energies renovables al terme municipal. S’informava que, al Parc Eòlic La Collada hi mancaven tres aerogeneradors més: actualment només n’hi ha un, anomenat popularment “aerogenerador Montilla”, qui el va inaugurar.

En el seu moment, la central eòlica no es va construir en del tot perquè els tres aerogeneradors en qüestió no es podien connectar a la xarxa elèctrica de la Red Eléctrica Española. Ara que es vol reprendre la seva construcció, els permisos han caducat. Així ho ha pogut comprovar el GEPEC-EdC en demanar més informació a l’Ajuntament i a la GAIP (Comissió de Garantia del dret d’Accés a la Informació Pública), ja que no vam obtenir resposta de l’Ajuntament. Efectivament, vam poder comprovar que els permisos estaven caducats i que presentaven irregularitats.

Des del GEPEC-EdC informem que el projecte s’ha de presentar de nou a tràmit. No obstant això, les obres ja s’han iniciat de manera il·legal i sense permisos, malgrat que l’empresa promotora havia estat informada de la caducitat dels permisos per part de l’Ajuntament del Perelló.

El cap de setmana del 19 i 20 de febrer, uns veïns del municipi informaven el GEPEC-EdC que les obres ja havien començat. Així doncs, vam procedir a denunciar-ho a les autoritats (als agents rurals, a l’Ajuntament del Perelló, i a Urbanisme de les Terres de l’Ebre). L’Ajuntament, en conseqüència, ha instat a aturar les obres entretant no es resolgui la qüestió de les llicències i ens declara al GEPEC-EdC com a part interessada.

El més greu és que, després dels requeriments per aturar les excavacions, aquestes continuen. Des del GEPEC-EdC alertem que no només s’està maltractant el territori, sinó que s’està fent d’esquena a la llei, i ignorant les ordres d’aturar aquestes obres.

Finalment, el GEPEC-EdC, en veure que les obres continuen tot i el dictat de l’alcaldia, vam trucar al 112 i ens vam personar a les obres amb la unitat de medi ambient dels Mossos d’Esquadra i amb els Agents Rurals per aturar immediatament les obres, que han contactat amb l’empresa.

NOTA: Totes les centrals eòliques al Perelló estan en mans d’una sola persona jurídica, a través d’un entramat de diferents empreses: des del GEPEC-EdC hem denunciat, en nombroses ocasions, la fragmentació de macroprojectes per facilitar la seva tramitació. L’empresa titular de la Collada Fase II i el seu entramat és la mateixa que presenta els altres dos futurs projectes de centrals eòliques al Perelló, Ampliació de Colladetes i l’Ametlló. També és la mateixa que des de fa més de vint-i-cinc anys explota les altres centrals del terme sense reserves.

No tot s’hi val

Arran d’aquestes irregularitats el GEPEC-EdC es planteja iniciar un altre tipus d’actuacions més contundents respecte als incompliments de la Collada. Cal afegir que recentment els mitjans de comunicació han informat que tant aquesta empresa com l’alcaldessa del Perelló i la primera tinent d’alcaldia estan subjectes a un procés engegat per la fiscalia en relació amb presumptes il·legalitats envers la central eòlica l’Ametlló, també al terme del Perelló.

El GEPEC-EdC ha pogut demostrar totes les irregularitats que s’estan cometent per part de la promotora del parc eòlic La Collada, i, després de molt batallar, hem aconseguit treure a la llum totes les irregularitats que s’estan cometent per tirar endavant el parc eòlic La Collada.

L’Ajuntament no fa valdre la seva capacitat per aturar les obres, i gràcies a les nostres pressions hem obtingut l’ordre de paralització de les obres, instant als agents rurals i als mossos. Des del GEPEC-EdC també critiquem el model d’implantació de les energies renovables a Catalunya, que, és un model que busca el benefici privat i no té en compte ni l’interès comú ni el medi ambient.

Des del GEPEC-EdC, exigim:

  • Que s’aturin immediatament les obres i excavacions al terme del Perelló
  • Que la Generalitat de Catalunya, titulars dels terrenys on s’ha comès aquesta il·legalitat, mostrin la seva disconformitat i depurin responsabilitats en relació amb els fets

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

4 Responses

  1. Felicito als companys del GEPEC, per la feina que estan fent. Però és en accions com aquesta (no totes són iguals) on es visualitza més la important i ingent tasca que fa la gent de l’entitat pel medi natural que es en benefici de tota la societat. Endavant !!!

  2. Bona feina companys…
    Cal destapar la corrupció….
    PSC EL PERELLO, us dona suport a continuar amb la vostra tasca..

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *