Search
Close this search box.

Denunciem els vessaments d’aigua a zones protegides de Torredembarra

Les obres de la nova comissaria dels Mossos d’Esquadra a Torredembarra han inundant zones protegides dins l’Espai d’Interès Natural

Torredembarra_vessament_2

Durant el passat mes d’octubre, es va detectar un augment anòmal del nivell
piezomètric dins l’Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, sobretot als sectors de l’estany del Sol, estany de Clarà i el Gaianet. S’hi observava una concentració d’aigua molt més abundant del normal, tot i ser zones que no s’inunden ni tan sols amb la presència de pluges abundants.

En aquest context, des del GEPEC-EdC vam presentar una denúncia per escrit als Agents Rurals informant de la situació. Durant el mes de desembre vam rebre una denúncia d’una ciutadana que alertava que les obres de la comissaria dels Mossos d’Esquadra estaven extraient aigua de l’aqüífer protegit i abocant-la als pluvials; dita aigua anava a parar a l’Espai d’Interès Natural.

Vam comunicar aquests fets per via telefònica als Agents Rurals que, en personar-se al lloc dels fets, comuniquen que hi ha una enorme quantitat d’aigua infiltrant-se a l’Espai d’Interès Natural. Segons els responsables de les obres, el volum d’aigua diari que s’infiltra és d’uns 4.000 metres cúbics.

L’endemà a la inspecció dels Agents Rurals, els responsables de l’obra instal·len una canonada per tal que l’aigua s’enviï directament al mar.  No consta cap mena d’avaluació ni estudi que tingués en compte els possibles impactes ambientals ni de l’extracció d’aigua ni del seu abocament al mar.

Cal tenir en compte que el juny de 2022 la Generalitat de Catalunya va informar desfavorablement una prova pilot del GEPEC-EdC que demanava abocar puntualment 1.000 metres cúbics d’aigua marina a les llacunes per tal de recuperar la salinitat original, una acció que estava fonamentada en nombrosos estudis i informes, incloent-ne de l’antic Ministeri de Medi Ambient. 

Zona protegida inundada pel vessament d’aigua dolça © GEPEC-EdC

La Generalitat al·legava que calia realitzar una Avaluació d’Impacte Ambiental prèvia, un requisit que no ha imposat en aquest cas malgrat que l’afectació és de 4.000 metres cúbics d’aigua dolça, un tipus d’aigua que afecta negativament les llacunes, que han perdut més d’un 80% de superfície els darrers 15 anys.

Recordem que la tramitació, aprovació i execució d’aquest sector urbanístic està sent investigat per la Comissió Europea des de l’any 2020, precisament per la manca d’Avaluació Ambiental malgrat la seva afectació a la Xarxa Natura 2000. Per aquest motiu, a banda de la denúncia ja presentada a Fiscalia, el GEPEC-EdC també informarem la Comissió Europea i al Síndic de Greuges.

A continuació pots veure un vídeo sobre la instal·lació de la canonada al mar:

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

2 Responses

  1. Gracies per mantenir-nos informats. Si s’ha de fer quelcom al respecte ja direu com es pot ajudar.

    1. Moltes gràcies Roser, de moment tot el que podem fer és esperar a que la denúncia prosperi. Us mantindrem informats.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *