Demanem la suspensió immediata de les tirades d’ànecs i fotges a basses, llacunes i badies del Delta de l’Ebre

Aquestes tirades a ànecs i fotges estarien posant en perill l’escassa població d’aquestes espècies al Delta de l'Ebre

fotja_morta_cacera_delta

Les tirades d’ànecs i les tirades de fotges és una de les modalitats de caça que es practica al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Aquestes es duen a terme a basses, llacunes i badies. Al tractar-se d’una activitat cinegètica que es practica en espais naturals de titularitat pública, les tirades han de ser explícitament autoritzades per la Generalitat. Abans de l’inici de la temporada de cacera, la Generalitat determina el nombre d’animals que es podran matar, el nombre de tirades que es portaran a terme a cada un dels espais naturals i el nombre de caçadors que hi podran participar.

L’autorització d’aquestes tirades, així com el nombre d’animals que es podran abatre, ve condicionada pel nombre d’animals de les espècies autoritzades que hivernen al Delta de l’Ebre i a la seva distribució a cada un dels espais on es faran les tirades, ja que en cap cas les tirades poden posar un perill la supervivència de les diferents espècies afectades. Així doncs, la seva autorització només es pot donar en cas que la presència d’animals ho justifiqui i en cap cas es poden autoritzar si les tirades poden afectar negativament a les diferents espècies.


Aquest any el Delta de l’Ebre està patint una preocupant reducció d’ànecs i fotges hivernants, essent molt petit el nombre d’exemplars d’aquestes espècies. Així, fins al moment, no s’han observat les concentracions d’ànecs i fotges que han sigut habituals la majoria d’hiverns.


Tot i aquesta preocupant situació d’absència d’animals, aquesta temporada la Generalitat ha autoritzat la realització de les tirades, com en els anys anteriors, sense tenir en compte aquesta situació. En conseqüència, aquestes tirades estarien afectant de forma molt negativa i preocupant a les minses poblacions d’ànecs i fotges presents aquest hivern al Delta de l’Ebre, que, si ja eren molt reduïdes abans de l’inici de les tirades, ara encara s’estan reduint molt més. Cal tenir en compte que la temporada de cacera menor a Catalunya es va iniciar a començaments d’octubre.


Des del GEPEC-EdC altertem que aquesta afectació pot tenir conseqüències encara més preocupants si es té en compte que, junt amb els animals hivernants, també s’hi troben individus que posteriorment es queden a la zona per criar. La reproducció de la població resident d’ànecs i forges es podria veure greument afectada, impedint la futura recuperació de les seves poblacions.


Aquesta absència d’ànecs i fotges és reconeguda, en l’àmbit privat (segurament ho negaran en l’àmbit públic) pels mateixos caçadors. Hem arribat a observar com els mateixos caçadors es dediquen a espantar els animals per tal que es concentrin en la llacuna on s’ha de portar a terme la tirada per així agrupar un nombre suficient d’animals per a justificar portar a terme la tirada. Aquesta pràctica és totalment il·legal i podria ser coneguda per responsables de la mateixa Generalitat que estarien fent la vista grossa per afavorir els interessos dels caçadors.


Davant aquesta situació, des del GEPEC EdC hem fet una petició de suspensió immediata de les tirades davant el Subdirector General d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, de la Generalitat, el senyor Ramon Jordana de Simón. També li hem demanat que faci entrega de tota la documentació referida als censos de les espècies que s’autoritzen matar a les tirades, el nombre de tirades autoritzades, el nombre d’animals que s’ha permès matar, els caçadors que s’ha permès participar en cada tirada, etc. Tot i que aquesta petició es va fer fa ja un mes, la resposta per part de la Generalitat ha estat el silenci. Ni han donat resposta a la petició d’aturar les tirades ni han fet entrega de la informació que ha estat sol·licitada. De fet, aquesta informació la l’havíem sol·licitat el dia 10 d’octubre, just començar la temporada de cacera, havent rebut també el silenci com a resposta.


També denunciem, davant el mateix Subdirector General d’Activitats Cinegètiques i Pesca Continental, les dificultats que la mateixa Generalitat ha generat per tal que el GEPEC-EdC pogués participar en la reunió de la Junta Consultiva de la Reserva de Caça de l’Encanyissada, on es tracta sobre les tirades que afecten aquesta llacuna i s’entrega als seus membres la corresponent documentació.


Cal recordar que el GEPEC-EdC formem part d’aquesta Junta i tenim dret de participar en les seves reunions i a rebre tota la documentació. Així doncs, a l’última reunió d’aquesta Junta, en què s’havia de tractar aspectes sobre les tirades d’ànecs i fotges d’aquesta temporada, al GEPEC-EdC se’ns va convocar per mail, el divendres dia 7 d’octubre a la tarda (fora de l’horari d’oficina) a una reunió que s’havia de celebrar de forma presencial el dilluns, dia 10 d’octubre, a primera hora del matí. Aquesta situació va impedir que al
GEPEC-EdC ens arribés la convocatòria amb suficient antelació per poder-hi assistir. Tot i la queixa que hem presentat  i a la petició que se’ns faci entrega de la documentació que havia estat presentada, novament s’ha rebut silenci com a resposta.


Tot plegat, fa que sigui molt preocupant la situació generada al Delta així com l’actitud presa per la Generalitat d’actuar, per tots els mitjans, per tal de defensar els interessos dels caçadors. La Generalitat està permetent unes tirades d’ànecs i fotges injustificades, està dificultant la participació del GEPEC-EdC als òrgans de participació on es discuteixen aspectes sobre aquestes mateixes tirades i no fa entrega de la documentació requerida sobre aquestes mateixes tirades. Segurament aquesta sigui una estratègia per part de la Generalitat per tal que els caçadors puguin acabant fent totes les tirades que havien estat acordades i que s’arribi al final de la temporada sense interferències.


En definitiva, una vegada més, la Generalitat posa per sobre els interessos dels caçadors als interessos de la conservació de les espècies i de la biodiversitat. Ens agradaria remarcar que tot això succeeix dins un parc natural, el Parc Natural del Delta de l’Ebre, on la conservació de la biodiversitat hauria de ser una prioritat.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

7 Responses

  1. No hi ha dret, es una salvatjada.
    En un país avançat com volem ser, la cacera no en té de cabuda
    Prohibim la cacera

  2. Es una gran vergonya que un indret tant maco es perdi, per donar gust a uns caçadors que no estan al dia de preserva la natura
    Hasta que estigui morta

  3. Es horrós, cada vegada veiem menys ànecs, sense dubte, mi ha una devallada important, d’espècies … només falta els caçadors, realment no trobo cap justificació, ni creg que tingui cap dret a matar …

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *