Empitjora l’estat de a via del tren per on Repsol transporta un tòxic molt perillós

A causa de les darreres pluges torrencials, alguns extrems de les travesses de la via han quedat sense suport

tren-repsol-riuades

La línia ferroviària 234 Reus-carregador es troba en molt mal estat al seu pas pels municipis de la Pobla de Mafumet i el Morell. Per aquesta línia, el grup petrolier Repsol transporta una substància tòxica i perillosa: l’òxid de propilè. Les vies estan molt deteriorades: travesses trencades, deixalles, esllavissades de terra i pedres, passos sense senyalització o la inexistència de tanques per separar-les del parc infantil situat al costat de les vies. Són alguns exemples de l’estat deteriorat que presenta la via.

Les darreres pluges torrencials han empitjorat encara més l’estat de la via. Concretament, s’ha observat com l’aigua del torrent que passa per sota d’un pont de la via, ubicat a prop de l’estació de tren del Morell, descalçava la terra de sota la via i deixava sense suport els extrems de diverses travesses. El GEPEC-EdC alertem que aquesta és una situació crítica, podent-se provocar un descarrilament del tren. Vam informar Repsol per a que prenguessin mesures urgents. Poc després hi treballaven per posar solució a la situació. 

De fet, el passat abril el GEPEC-EdC ja vam posar una denúncia a la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona, explicant la situació de nul manteniment de la via i les conseqüències que podrien derivar d’un accident. 

El darrer incident observat reforça el fet que la via no està en condicions segures per la circulació de trens, i menys transportant un producte com l’òxid de propilè. Aquest és un producte tòxic, inflamable i explosiu. En cas d’accident, pot inflamar-se, donar lloc a explosions i formar fàcilment un núvol de vapor tòxic.

Després de la denúncia que vam presentar el passat abril, la única acció de millora que s’ha dut a terme han estat unes reformes fetes a les parets del pas semienterrat de la Pobla, suposem que per evitar noves esllavissades. Creiem que aquestes mesures són totalment insuficients i no resolen la problemàtica. 

Així doncs, comunicarem aquest darrer incident a la Fiscalia i continuarem denunciant públicament aquests fets, donant a conèixer als veïns i veïnes el perill que suposa la possibilitat de qualsevol accident o fuita.

 

Captura del vídeo on es pot veure l’afectació de la pluja torrencial a l’estat de la via del tren. © GEPEC-EdC

Exigim a Adif, Repsol, al Departament de Territori i a l’Agència Estatal de Seguretat Ferroviària:

  • La paralització immediata de la circulació de trens mentre no s’acondicioni de manera segura la via i el seu entorn, o millor, 
  • El transport de l’òxid de propilè a través de canonades enterrades com es fa amb molts altres productes o amb altres sistemes més segurs, que no posin en risc la salut de les persones ni el medi ambient.

El teu suport és indespensable per seguir lluitant contra les amenaçes al nostre territori

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *