Una oportunitat més perduda en la remodelació del Govern de la Generalitat

La Federació Ecologistes de Catalunya reclamem la creació d’una Conselleria de Medi Ambient per fer front a la crisi ambiental i climàtica

Pancarta-GEPEC-EdC-Concentracio-barcelona-ZEROPORT

La ciutadania de Catalunya ha vist amb gran preocupació com el govern de la Generalitat no ha estat capaç de donar resposta als grans reptes ambientals per garantir el futur al no crear una Conselleria de Medi Ambient. 

Així:
• No s’han desplegat aspectes clau de la vigent Llei de Canvi Climàtic.
• S’incrementa la pèrdua de biodiversitat (l’amenaça crítica de desaparició d’espècies
com el gall fer n’és un exemple preocupant).
• El fracàs per implantar les energies renovables en espais edificats amb proximitat on hi ha la major demanda, o l’impuls d’instal·lacions eòliques i fotovoltaiques a costa d’espais i sols agrícoles a preservar.
• Els conflictes causats per instal·lacions per abocar i incinerar residus (autorització per cremar residus a Juneda o en cimenteres a Montcada) i la incapacitat per fer prioritària la prevenció i recuperació dels materials.
• La contaminació creixent del sòl i dels aqüífers per l’excés de purins.
• La incapacitat per frenar l’ús de sòl lliure per noves urbanitzacions que malmeten el paisatge i els valors naturals del territori …

… i la llista és dissortadament molt més llarga.

La Federació Ecologistes de Catalunya hem assistit, com la resta de la ciutadania, a una acció de govern que no ha tingut cap vergonya de presentar alternatives fracassades malgrat l’ús abusiu de la publicitat enganyosa: com els jocs Olímpics d’hivern o l’ampliació de l’aeroport del Prat tot i reconèixer els impactes i destrucció severa d’espais naturals i l’augment de les emissions a l’atmosfera.

El govern de Pere Aragonès ni tant sols s’ha plantejat la remodelació per fer els canvis que permetin fer polítiques ambientals com les que demana la situació i el futur del nostre país. No es tracta de substituir uns consellers per d’altres més afins i ja està. Cal fer una rendició de comptes, veure els incompliments i inexistència de polítiques adequades, entre les quals l’ambiental és ignorada malgrat la seva transcendència per la millora de la qualitat de vida dels ciutadans i de Catalunya en general.

Considerem que és un moment molt adequat per insistir en el clam de la immensa majoria d’entitats ambientals, ecologistes i de defensa del territori catalanes que demanem recuperar un Departament de Medi Ambient fort i amb recursos per aplicar les polítiques ambientals que demanda la situació. Demanem que el govern de Pere Aragonès presenti un veritable programa ambiental a la consideració del Parlament i l’apliqui defugint la publicitat enganyosa.

Reclamem la recuperació d’un DMA no segrestat dins d’altres conselleries i amb capacitat per orientar el conjunt de l’acció de govern de la Generalitat cap a un desenvolupament humà i sostenible de totes les activitats, que posi limitacions a l’ús creixent d’energia i recursos materials, aturi la destrucció ambiental i la pèrdua de biodiversitat, erradiqui la contaminació de les aigües, l’atmosfera i el sòl i preservi la salut pública i del nostre medi natural.

Federació Ecologistes de Catalunya

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *