El Pinell, Terra de Rapinyaires: un projecte per descobrir els ocells rapaços a la Terra Alta

Hem engegat un projecte per apropar la ciutadania a aquesta increïble espècie d'ocells, tot descobrint el seu hàbitat i característiques

rapinyaires_1

La importància i riquesa dels ocells rapinyaires que habiten al nostre territori és l’eix vertebrador d’aquest nou projecte que emprenem al GEPEC-EdC. Dins d’aquest projecte hem impulsat una sèrie de propostes per tal de protegir i conservar aquests magnífics ocells. El municipi del Pinell de Brai, municipi de la comarca de la Terra Alta enclavat al peu de la serra de Pàndols i Cavalls, serà el centre de tota activitat relacionada amb el projecte.

La situació i les característiques en concret d’aquestes serres, en les que domina la pedra i els cingles, però on també trobem zones de bosc, fan que aquest sigui un espai especialment important per una gran diversitat d’ocells rapinyaires.

L’astor comú, l’esparver comú, l’àliga marcenca, el trencalòs o el voltor negre són només algunes de les increïbles espècies que hi habiten. 

Serra de Pàndols i Cavalls. Font: Departament de Medi Ambient i Sostenibillitat. © Generalitat de Catalunya.

Quins objectius ens proposem?

  1. Implementar un projecte de bioeconomia, basat en la valorització i coneixement dels ocells rapinyaires.
  2. Dur a terme un seguit d’actuacions que serveixin per continuar treballant en pro de la sensibilització envers la conservació dels ocells rapinyaires, de la biodiversitat i els espais naturals.
  3. Implementar un projecte que esdevingui un model amb el qual demostrar que la conservació i protecció de la natura i de la biodiversitat genera beneficis econòmics pels territoris.
  4. Contribuir a valoritzar el patrimoni natural de les terres del Sud de Catalunya que massa sovint han estat oblidades i menys valorades. 
  5. Generar eines i material d’educació ambiental per a escoles, famílies i afavorir la recerca acadèmica.

Diorama amb la reproducció del paisatge del Pirineu d’Osca al centre d’informació de la Fundación para la Conservación del Quebrantahuesos a Aïnsa, al Pirineu d’Osca. © GEPEC-EdC.

Les actuacions que durem a terme

Mitjançant les actuacions volem aconseguir la conservació, divulgació i revalorització de l’espai, incidint en la protecció de la comunitat de rapinyaires, especialment els voltors, que són espècies clau pel funcionament dels processos ecològics.

A més, treballarem per a  la sensibilització de la població respecte la biodiversitat i la seva ecologia.

Les actuacions definides són:

  • La creació de la Casa dels Rapinyaires
  • La creació d’itineraris per a observar rapinyaires
  • Col·locació d’un cartell informatiu al Mirador de la serra de Pàndols
  • Col·locació d’una càmera per observar voltors en viu
  • Creació d’un servei de guiatge
  • Creació d’un servei de lloguer de bicicletes
  • Proposta educativa

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *