Search
Close this search box.

Celebrem els 10 anys de l’Escola de Naturalistes del GEPEC-EdC a Roquetes!

Ja fa deu anys que els infants descobreixen la natura amb nosaltres tot divertint-se i aprenent a respectar-la

naturalistes

Una de les prioritats principals de la nostra entitat és sensibilitzar les persones per a que siguin respectuoses amb la natura. Creiem que obtenir aquests valors des de petits és la millor manera d’assegurar un futur millor per al planeta, ja que les properes generacions seran els encarregats de gestionar-lo. Per això, és molt important que els infants vegin la natura com el medi proper del qual formem part.

Per aquest motiu, fa 10 anys vam posar en marxa l’Escola de Naturalistes del GEPEC-EdC a Roquetes, una activitat extraescolar pionera a Catalunya per a nens de 5 a 11 anys enfocada a descobrir la natura i el seu entorn de manera motivadora i respectuosa.

Les activitats que fem són molt diverses, des del coneixement del medi, amb sortides naturals, observació, detecció de rastres i restes animals, tècniques d’estudi, com també d’educació ambiental, amb jocs, tallers, treballs manuals, fins d’intervenció directa amb la conservació de l’entorn natural.

Actvitat exterior de l’Escola de Naturalistes d’Altafulla © GEPEC-EdC

Actualment l’Escola de Naturalistes s’ubica a diferents punts del territori català: Roquetes (Baix Ebre), Altafulla (Tarragonès) i Tortosa (Baix Ebre), però ha arribat a tenir fins a 6 seus (Cambrils, Tarragona i Reus). Oferim una formació contínua, amb caràcter extraescolar o esplai de natura i trobades setmanals. A més, l’Escola de Naturalistes del GEPEC-EdC compta amb el seu propi projecte educatiu.

Els inicis de l'Escola de Naturalistes del GEPEC-EdC

L’Escola de Naturalistes del GEPEC-EdC es va iniciar l’any 2010 a Cambrils gràcies a la col·laboració del GEPEC-EdC i l’Ajuntament de Cambrils. L’objectiu principal va ser crear un espai per facilitar als infants un contacte amb la natura que, en els nostres dies, s’està perdent.

A Roquetes es va iniciar el curs 2012-2013, ara fa 10 anys, amb el suport de l’Ajuntament de Roquetes, que cedeix l’espai d’aula i l’espai exterior de natura on es fan molts dels tallers i descobertes. A més de l’activitat extraescolar recurrent, es realitzen campus d’estiu, casalet de nadal, setmana santa i setembre.

Actualment, el projecte ha viatjat també fins a la Fundació Emys a Riudarens, i al Vallès a l’associació ADENC-EdC a través del grup “Les Cargolines”, totes elles amb un projecte educatiu comú.

L'objectiu principal: el contacte entre l'infant i la natura

L’Escola de Naturalistes del GEPEC-EdC és un espai on l’infant pot gaudir i viure la natura en plena llibertat, on comparteix amb el grup les seves inquietuds i gustos, i troba acompanyants i guies que l’ajuden en el seu aprenentatge.

El coneixement del medi natural es fa mitjançant l’observació directa de la natura, la investigació i el joc. És quan infant gaudeix d’allò que està fent en un espai on se sent a gust quan realment crea un vincle amb la natura, que després l’acompanyarà per sempre i l’ajudarà a estimar i respectar la natura i l’entorn.

Una part important per aconseguir aquest objectiu també són les famílies, que tenen un paper protagonista a l’escola, ja que són un element indispensable perquè l’infant pot gaudir d’aquest espai.

Les activitats que fem a l’Escola de Naturalistes són molt variades, tant en l’espai com en el tipus de d’activitat. El joc a l’exterior és primordial, ja que és l’entorn que més entén i necessita l’infant. A més, i com a lloc de trobada i seu identitària, l’aula de naturalistes permet aprofundir en el que els infants descobert a l’exterior. Partim del descobriment de l’infant per proposar l’aprofundiment, per estudiar algun element, i no al revés. És a dir, l’aprenentatge està contextualitzat i té sentit per a l’infant, perquè respon a una necessitat real.

Un espai obert a tothom

Convidem a totes les famílies a formar part d’aquesta bonica iniciativa i així proporcionar un espai de contacte directe amb la natura per als petits i petites de la casa.

Podeu inscriure els vostres infants als diferents grups de l’Escola de Naturalistes del GEPEC-EdC consultant l’agenda de l’entitat, on surten publicades les dates de les diferents sessions dels dissabtes. També podeu trucar a la nostra oficina central, o escriure un correu a educa@gepec.cat. En el cas de les extraescolars entre setmana, les famílies han de posar-se en contacte amb l’AFA corresponent.

També podeu visitar l’apartat “Educació” de la nosta web www.gepec.cat per a més informació sobre l’Escola de Naturalistes, o visitar el nostre perfil d’Instagram @natusgepec.

Donem les gràcies a totes les famílies que participeu en aquesta iniciativa, per enriquir-la i fer-la créixer any rere any!  

Actvitat exterior de l’Escola de Naturalistes d’Altafulla © GEPEC-EdC

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *