La Taula del Siurana conclou sense solucionar la situació crítica del riu

Les propostes de cabal pel Siurana de l'ACA presentades a la Taula no eren suficients per millorar la situació ambiental del riu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

El passat 16 de desembre es va reunir la Taula del Siurana per implantar uns cabals ambientals pel riu Siurana, al Priorat. Actualment, la situació ambiental del riu és penosa. En aquesta taula ens vam reunir la Generalitat, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), entitats ecologistes com el GEPEC-EdC i altres agents del territori com alcaldes i consells comarcals. La Taula del Siurana no va arribar cap acord, ja que entitats ecologistes, alcaldes i el Consell Comarcal del Priorat vam votar en contra les propostes de l’ACA per no considerar-les suficients per millorar la situació ambiental del riu. A més, les mesures tampoc asseguren una implementació de cabals fins d’aquí a 6 anys, mentrestant, el riu segueix morint i deteriorant-se.

El Govern de Catalunya assegura que la proposta era “molt innovadora i dissenyada especialment” per la conca del Siurana.

Des del GEPEC-EdC, exposen que:

  • La proposta de l’ACA d’implementació immediata el juny de 2022 només augmenta en 17 litres per segon el cabal actual, si així s’aprova al Pla Hidrològic de l’Ebre de la Confederació Hidrològica de l’Ebre (CHE). És a dir, passariem dels 20 lts/seg actuals que té el riu, a una mitjana de 37 lts/seg: aquest augment és insignificant i i nefast pel bon funcionament del riu.
  • Anna Barnadas, secretària de Medi Ambient a Catalunya, va afirmar públicament que les entitats ecologistes havien deixat passar una “oportunitat històrica” en votar en contra de la Taula del Siurana. Des del GEPEC-EdC, però, creiem que tot i tractar-se d’una millora substancial segueix sent insuficient. A més, aquesta implementació de cabals, que passaria d’un cabal de 0,63 hm3 a 2,36 hm3, va lligat a unes inversions al Baix Camp per regenerar l’aigua per regadiu. Unes inversions de 28 milions d’euros que suposadament s’haurien enllestit en acabar el 2027. Tot plegat sense un calendari, sense una partida pressupostària aprovada i adjudicada, i  sabent que la Taula del Siurana no té un marc jurídic que obligui als compliments adquirits. Des del GEPEC-EdC considerem que no es tracta d’una oportunitat històrica, sinó que es tracta de fum, sense implicacions reals, i que d’aquí a 6 anys vista el riu seguiria sec la majoria de l’any.
  • No només és el GEPEC-EdC qui hem votat en contra de la Taula del Siurana, també la Plataforma Volem lo Riu Viu, 23 alcaldes del Priorat i el Consell Comarcal.
  • Les declaracions d’Anna Barnadas són una presa de pèl: tergiversen la realitat. Enlloc, s’espera que per la seva funció doti al Siurana d’un cabal ecològic necessari per mantenir aquest espai protegit, dins de Xarxa Natura 2000, que està sota la seva responsabilitat. Ja fa 20 anys que aquest espai natural s’està degradant.
  • Des del GEPEC-EdC no dubtem que els tècnics han treballat molt, però sí que ens qüestionem els responsables polítics que s’han apropiat de la proposta de la CHE. Per aquesta proposta nefasta no calien 8 taules de negociació del Siurana ni 3 anys de treball.
  • L’ACA sempre s’escuda en què la responsabilitat final del Siurana és de la CHE, i que han de respectar el marc jurídic que empara la concessió de l’aigua a la Comunitat de regants. Obviant així les necessitats de tota una comarca: el Priorat. Oblidant-se així de les seves obligacions envers el medi ambient. Vergonyós tot plegat.

El GEPEC-EdC hem presentat al·legacions al Pla Hidrològic de la Conca de l’Ebre de la CHE i, des de l’entitat, demanem un cabal quatre vegades superior al que proposa l’ACA. Demanem una mitjana anual de 152,9 lts/seg.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *