Signem un manifest en contra del polígon logístic i industrial de La Bisbal del Penedès

Més d'una desena d'entitats i veïns vam firmar un manifest en contra del polígon que es vol construir a la zona de Els Masots

WhatsApp Image 2023-11-21 at 19.56.10

Aquest dimarts 21 de novembre diverses entitats ens vam reunir a La Bisbal del Penedès per presentar davant de la premsa el manifest de rebuig al nou polígon logístico-industrial a la zona de Els Massots.

Manifest unitari en contra del polígon logístico-industrial als Masots de la Bisbal del Penedès

Una empresa privada, fa un any, va proposar la urbanització logístico-industrial dels Masots (84 ha), just a l’entrada històrica de la Bisbal del Penedès des del Vendrell. El fort rebuig social va paralitzar el projecte.

Passades ja les eleccions locals, la mateixa empresa torna a proposar la urbanització de 74 ha, ara un pèl més allunyada del nucli però al mateix paratge i amb el mateix objectiu tot i canviar-li el nom per “Les Planes del Vent”.

Els signants d’aquest Manifest ens oposem a la tramitació d’aquest projecte pels
següents motius:

a) El projecte destruirà sòl d’alt valor agrícola a la mateixa entrada històrica del nucli de la Bisbal. Ara mateix, aquesta peça de terra fa de coixí i barrera del nucli amb el
continu de polígons logístics i industrials de més de 500 hectàrees. L’impacte negatiu
en la qualitat de vida de les persones per l’afectació física, patrimonial, social, visual,
agrària, ambiental, paisatgística i emocional del veïnatge serà important.

b) El mega projecte trenca el fràgil model territorial del Baix Penedès de connectivitat entre la zona boscosa del Montmell i la plana agrícola del Baix Penedès i les zones urbanes litorals. També trenca el model urbanístic i socioeconòmic del municipi ja que envolta el nucli urbà de polígons logístics i industrials a la vegada que n’incompleix les pròpies normes subsidiàries. El projecte aposta per continuar el model logístic, ja  present al municipi i la comarca, en detriment de consolidar l’activitat econòmica del turisme, l’enoturisme, el comerç, l’agricultura, els autònoms i els treballadors telemàtics lligats a un paisatge cuidat i de qualitat de vida. Els tant desitjats equipaments que promet el projecte els situa separats del poble de la Bisbal al mig del no res, simplement un esquer, un xantatge.

c) El projecte, impulsat per una empresa privada i amb l’aval polític de l’Ajuntament de la Bisbal, no aporta cap document sobre l’interès o idoneïtat municipal, comarcal o pública més enllà d’un interès purament privat. El Baix Penedès ja disposa actualment de fins a 60 hectàrees de sòl industrial lliure (Les Peces, el Pouet, etc.) i al polígon logístico-industrial de Vila-rodona, Alió i Bràfim encara hi ha gran quantitat de sòl lliure.

A la pròpia Bisbal, el polígon industrial de les Planes (20 ha, 2001) encara disposa de 5 ha industrials sense edificar i el polígon logístic de Les Planes Baixes (60 ha, 2011)
disposa de gran quantitat de naus en lloguer i sense cap ús. En resum, una operació
purament especulativa, repetitiva i innecessària. Fins i tot, no té cap connexió amb el
futur projecte d’alt valor afegit d’IDIADA 2 situat a Banyeres del Penedès.

d) El projecte no té cap legitimitat democràtica ja que s’ha gestat d’esquenes a la
ciutadania. Tot i l’evident planificació del projecte durant el recent període pre-electoral municipal, cap partit polític de l’equip de govern incorporava la transformació logística dels Masots. Un projecte d’aquestes característiques (amb conseqüències històriques
socials, econòmics i ambientals) requereix d’un ampli consens a través de la
participació ciutadana local i comarcal.

Els signants d’aquest manifest volem:

1) La retirada d’aquest projecte i d’altres de similars al paratge dels Masots.

2) La protecció del paratge dels Masots com a sòl d’interès agrari i/o paisatgístic al futur Pla Territorial del Penedès de la Generalitat de Catalunya.

3) La potenciació de l’activitat productiva als polígons actuals de Les Planes i Les Planes Baixes i a les zones urbanes i urbanitzables actuals (Albinyana, Banyeres del Penedès i Vila-rodona/Bràfim/Alió).

4) L’obertura d’un debat ciutadà per definir el model urbanístic municipal en conjunció amb el model territorial dels veïns penedesencs.

No volem que els nostres fills/es, amics/gues i ciutadans/es hagin de conviure amb una barbaritat com aquesta simplement per l’interès d’una empresa privada i d’uns interessos privats.

El municipi no és un negoci, és una comunitat!

Plataforma NO A LA MAT Bisbal del Penedès, NO A LA MAT Baix Penedès, Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans (GEPEC-EdC), secció local del GEPEC a la Bisbal del Penedès, Grup Ecologista del Vendrell i el Baix Penedès (GEVEN), Col·lectiu Bosc Verd -EdC, SOM PENEDÈS, Som Lo Que Sembrem (Catalunya), Plataforma Pobles Vius (Lleida), Assemblea Pagesa (Catalunya), el Centre d’Estudis del Paisatge Vitivinícola (CEPVI), Associació Pro Vegueria Penedès (PVP), i Unió de Pagesos (Catalunya)

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *