Search
Close this search box.

Reunió sobre els reptes ambientals de Catalunya

La Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) i la federació Ecologistes de Catalunya, de la qual el GEPEC-EdC n'és membre, es reuneixen amb el Sr. Pere Aragonès.

reunio-aragones

La Federació Ecologistes de Catalunya (EdC), de la qual el GEPEC-EdC forma part, i la Xarxa per a la Conservació de la Natura (XCN) es van reunir amb el Sr. Pere Aragonès, Vicepresident de la Generalitat i candidat a futur President del nou Govern. A la reunió que va tenir lloc el passat 8 d’abril hi va assistir, entre altres persones, Xavi Jiménez, president del GEPEC-EdC i secretari de la XCN. També va ser-hi present un representant de l’organització Greenpeace.

És el primer cop que un candidat a presidir el Govern de la Generalitat convida a les entitats ambientals a una reunió abans de constituir-se el mateix Govern. Aquest és un fet que, tant la XCN com EdC, valorem molt positivament. La reunió ha estat convocada per tal de definir les principals problemàtiques ambientals a les que s’enfronta Catalunya i les prioritats d’actuació en els àmbits de la conservació i la sostenibilitat.

A la reunió, entre d’altres temes, s’ha parlat de:

  • la restitució del Departament de Medi Ambient
  • la necessitat d’una transició energètica sostenible
  • la custòdia del territori
  • el paper dels boscos en la conservació de la biodiversitat i de la necessitat de la seva conservació
  • la necessitat d’actualitzar la ja obsoleta legislació relacionada amb la conservació de la biodiversitat
  • la necessitat d’aplicar la moratòria en la posada en marxa de noves incineradores, que va aprovar el Parlament de Catalunya
  • el retràs en l’aprovació de la nova llei de prevenció de residus

Com es pot observar, són gran quantitats de temes els que s’han posat sobre la taula i que s’han de tractar amb caràcter urgent.

També s’ha conversat sobre els fons Next Generation EU. Aquests fons, ben executats, poden suposar una gran oportunitat per impulsar la transició ecològica. No obstant, és imprescindible que aquests fons arribin a les mans d’actors i entitats arrelades al territori. 

El senyor Pere Aragonès ens ha confirmat que el proper Govern de Catalunya recuperarà el departament de Medi Ambient, que inclourà, entre d’altres, les competències en energia, residus, aigua, qualitat atmosfèrica i biodiversitat. Des de la XCN com des d’EdC, darrerament hem difós manifestos per demanar la restitució d’aquest departament, i celebrem que gestioni també les competències en biodiversitat.

Pel que fa a energia s’ha parlat abastament sobre la necessitat d’implementar una transició energètica. Aquesta ha de ser democràtica, participativa, sostenible i compatible amb la preservació dels espais naturals, els paisatges, la biodiversitat, l’activitat agrària i la qualitat de vida de les persones que viuen al món rural. L’actual model d’implantació de renovables comporta greus impactes ambientals i socials, creant conflictes continus al territori.  Hem  demanant la derogació del Decret Llei 16/2019 i la moratòria dels projectes de centrals eòliques i fotovoltaiques que actualment s’estan tramitant.

Hem mostrat la necessitat de promoure un nou model d’implantació de les energies renovables, ubicant les centrals elèctriques en els polígons industrials, les zones periurbanes degradades, les zones de concentració d’infraestructures, les zones d’activitats portuàries i d’altres zones urbanitzades. Cal un nou paradigma en aquesta transició energètica, aplicant estratègies d’eficiència energètica, de reducció del seu consum i promovent projectes descentralitzats, d’àmbit municipal, de generació d’energia pública per part dels ajuntaments o de cooperatives, associacions de veïns i altres entitats descentralitzades que facilitin la participació.

Per part del senyor Pere Aragonès hi va haver coincidència en aquesta percepció i se’ns va confirmar que, en els acords de governabilitat que s’ha arribat amb la CUP, s’ha establert una moratòria en la implementació de l’actual model i que cal posar fil a l’agulla per garantir la implantació de les energies renovables evitant els actuals problemes que aquestes estan causant.

Des de les dues entitats vàrem fer un especial èmfasi en la necessitat d’actualitzar les normatives de protecció de la biodiversitat. Catalunya tampoc ha transposat, a l’ordenament jurídic propi, les directius europees de protecció de la biodiversitat. Tampoc tenim aprovat el catàleg d’espècies amenaçades ni la majoria dels necessaris i obligats plans de recuperació i de protecció de les espècies en perill de desaparèixer.

Valorem positivament l’oportunitat donada a les entitats ambientals per poder trametre les necessitats en matèria ambiental abans de que s’hagi constituït el nou Govern i que la persona que es postula com a pròxim President de la Generalitat hagi pogut escoltar, en primera persona, quins són els grans problemes ambientals que té el País.

Agraïm la receptivitat a les demandes exposades i esperem que els anuncis fets pel senyor Pere Aragonés acabin essent una realitat en el nou Govern de la Generalitat. Tot i això, una part de les entitats considera que la realitat i l’experiència de tantes i tantes promeses en matèria ambiental, que no han estat complertes pels diferents Governs de la Generalitat, ens fa ser cauts davant aquests anuncis del senyor Aragonès.

No podem oblidar que el senyor Pere Aragonès actualment ostenta el màxim càrrec d’un Govern que no s’ha caracteritzat per la seva sensibilitat ambiental ni pel seu compromís en implementar polítiques de sostenibilitat que, de forma transversal, haurien d’implicar a la totalitat dels departaments de la Generalitat i a l’acció del Govern. Les actuals polítiques del Govern de la Generalitat massa sovint suposen accions incompatibles amb un desenvolupament sostenible, comportant impactes ambientals inacceptables.

Esperem que aquesta reunió sigui la primera de moltes altres per tal que Govern i entitats ambientalistes puguem treballar conjuntament per tal d’avançar cap a una Catalunya veritablement sostenible.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *