Protegim el roure monumental de Renau

Gràcies a la demanda del GEPEC-EdC, el roure de Renau es declara Arbre Monumental d'Interès Comarcal

img5

Vora el pont de la carretera que mena a Renau, a tocar del Torrent de Peralta o Rasa dels Panicals, molt a prop del poble, es localitza un magnífic exemplar de roure de dimensions excepcionals, amb monumentalitat considerable, vàries vegades secular, testimoni d’altres temps. Segurament és el més vell i vital de les comarques de Tarragona. Es calcula que té entre 3 i 4 segles d’història. Val a dir que aquesta és una espècie emblemàtica per a les Terres del Gaià de Renau, tan per la seva raresa en aquestes latituds i ambients tan mediterranis, com per ser una espècie de la qual en resten molts pocs exemplars a la contrada. El roure evoca els paratges nemorals, ombrívols, frescos i humits de terres endins.

A instàncies del GEPEC-EdC l’arbre ha estat catalogat Arbre Monumental d’Interès Comarcal, esdevenint una molt bona postal de presentació de Renau, presidint l’arribada a un poble amb vocació de viure harmònicament amb l’entorn natural i el seu paisatge, que gaudeix de qualitat ambiental i de vida privilegiada.

Malauradament, hi resta molt de brancam esquinçat i esguerrat, amb ferides obertes i runa acumulada a la seva soca: serà necessari aplicar-li una poda de formació, amb selecció de brots i de cirurgia vegetal, restaurar i arranjar ecològicament la zona i dignificar paisatgísticament l’arbre i el seu entorn.

Els roures, al nord, símbol de força i fortalesa, resistència, llarga vida, persistència, resiliència, noblesa, bellesa… I a Renau també símbol de l’ànima forta.

Curiosament i discretament els gats mesquers (Genetta genetta) ja hi fan parada!

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *