Protegim el roure monumental de Renau

Gràcies a la demanda del GEPEC-EdC, el roure de Renau es declara Arbre Monumental d'Interès Comarcal

img5

Vora el pont de la carretera que mena a Renau, a tocar del Torrent de Peralta o Rasa dels Panicals, molt a prop del poble, es localitza un magnífic exemplar de roure de dimensions excepcionals, amb monumentalitat considerable, vàries vegades secular, testimoni d’altres temps. Segurament és el més vell i vital de les comarques de Tarragona. Es calcula que té entre 3 i 4 segles d’història. Val a dir que aquesta és una espècie emblemàtica per a les Terres del Gaià de Renau, tan per la seva raresa en aquestes latituds i ambients tan mediterranis, com per ser una espècie de la qual en resten molts pocs exemplars a la contrada. El roure evoca els paratges nemorals, ombrívols, frescos i humits de terres endins.

A instàncies del GEPEC-EdC l’arbre ha estat catalogat Arbre Monumental d’Interès Comarcal, esdevenint una molt bona postal de presentació de Renau, presidint l’arribada a un poble amb vocació de viure harmònicament amb l’entorn natural i el seu paisatge, que gaudeix de qualitat ambiental i de vida privilegiada.

Malauradament, hi resta molt de brancam esquinçat i esguerrat, amb ferides obertes i runa acumulada a la seva soca: serà necessari aplicar-li una poda de formació, amb selecció de brots i de cirurgia vegetal, restaurar i arranjar ecològicament la zona i dignificar paisatgísticament l’arbre i el seu entorn.

Els roures, al nord, símbol de força i fortalesa, resistència, llarga vida, persistència, resiliència, noblesa, bellesa… I a Renau també símbol de l’ànima forta.

Curiosament i discretament els gats mesquers (Genetta genetta) ja hi fan parada!

comparteix aquesta notícia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc web utilitza cookies per garantir la millor experiència mentre navegueu i exploreu el nostre lloc web. Accepteu la Política de Cookies. Gràcies.