A l’equador del període d’incubació del niu de tortuga careta de Calafell

El GEPEC-EdC ha custodiat el niu durant 34 dies i busca voluntaris per fer front al període més difícil de la temporada de nidificació

niu-tortuga-2021

A Calafell, ja fa un mes que el voluntariat del GEPEC-EdC custodia les vint-i-quatre hores del dia el niu de tortuga careta (Caretta caretta) al bell mig de la platja. Aquesta espècie està protegida i està catalogada com a vulnerable. Per aquest motiu, des de l’entitat treballem per afavorir el seu estat de conservació.

Al niu de la matinada del 19 de juny hi queden 85 ous que requereixen vigilància constant per assegurar el naixement exitós de les petites tortuguetes. Per tal que el niu estigui sempre acompanyat, l’entitat compta amb un total de 581 persones voluntàries que vigilen el niu en torns de quatre hores, nit i dia. Alguns d’aquests voluntaris realitzen llargues passejades per les platges (transsectes) a la recerca de rastres de tortuga careta. Aquesta tasca és essencial per detectar nous nius.

La intensificació del turisme, la presència de més persones a les platges i la possibilitat de trobar més nius de tortuga són tot un repte per l’entitat, que ha de fer front al període més difícil de la temporada de nidificació. 

Fes voluntariat per la tortuga careta

Ajuda'ns a fer front al període més difícil de la temporada de nidificació

En torns de 4 hores (de 4 persones cadascun) repartits al llarg de les 24 hores del dia, el voluntariat s’encarrega de vigilar que ningú s’apropi al niu, sensibilitzar a la ciutadania i avisar a les autoritats pertinents en cas de detectar qualsevol moviment o novetat relacionada amb els ous. La coordinadora del voluntariat del GEPEC-EdC, Susanna Cuadros, recorda que necessitem especialment persones per als torns de nit, de mitjanit a 04:00 h i de 04:00 h a 08:00 h del matí.

 

El voluntariat rep una samarreta gratuïta identificativa, i es compleix escrupolosament la llei del voluntariat. Abans de començar amb els torns, es fa una formació. Des del GEPEC-EdC hem realitzat més d’una quarantena de formacions i activitats, on hi han participat més de 500 persones.

 

Gràcies, voluntariat!

Des del GEPEC-EdC volem agrair públicament la gran tasca de totes les persones voluntàries. Sense la seva implicació no es podria haver vigilat el niu en tot moment: gràcies al voluntariat, el niu està segur i protegit. Enguany, l’entitat compta amb un nombre de persones inscrites rècord: de moment, compten amb 180 persones més que l’any passat, i esperen que encara creixin en nombre. En total, el niu ha estat custodiat un total de 2.840 hores per almenys 3 persones voluntàries. Pel que fa als transsectes nocturns, s’han patrullat 639 quilòmetres de costa en 13 municipis diferents. El voluntariat, a més, s’ha responsabilitzat per sensibilitzar les persones interessades en el niu, i explicar-los-hi l’estat problemàtic de conservació d’aquesta espècie: en total, s’han informat a 4.128 persones. Al GEPEC-EdC considerem que aquestes xifres són tot un èxit, fruit de la coordinació d’un equip de voluntariat molt implicat i d’una bona coordinació amb l’entitat.

 

Per la seva banda, el voluntariat assegura que és una tasca molt gratificant. Durant els torns, tenen l’oportunitat de conèixer persones meravelloses i compartir estones agradables amb elles tot protegint aquesta espècie vulnerable.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *