Aquestes últimes setmanes hem presentat diferents al·legacions a futurs projectes fotovoltaics del terme municipal de Flix a la Ribera d’Ebre.
Concretament als projectes:
- Flix – Ascó II: De 16.06 MW de potència i 31.60 ha de superfície.
- Flix – Ascó III: De 16.06 MW de potència i 34.80 ha de superfície.
- Flix – Ascó IV: De 16.06 MW de potència i 25.70 ha de superfície.
- Flix – Ascó V: De 20.46 MW de potència i 30.70 ha de superfície.
Tots junts sumen un total de 122.8 ha. Però realment s’escampen per un territori molt més gran, a la part est del terme de Flix, a tocar dels termes municipals de Bovera i la Granadella. Això és perquè es tracta de plantes solars molt disperses, tal com es veu en aquesta imatge:
Aquestes plantes solars ocuparien terrenys que en part es van cremar a l’incendi de la Ribera d’Ebre de l’any 2019.
Aquests terrenys són camps de cultiu abandonats i en actiu, principalment són cultius d’oliveres, els quals s’haurien d’eliminar.
Des del GEPEC – EdC creiem que la implementació de plantes solars no pot ser a costa de destruir ecosistemes, ja sigui un terreny de bosc natural o de un camp d’oliveres.
A més, aquestes instal·lacions afectarien espècies protegides, com l’àguila marcenca, el falcó pelegrí, el còlit ros, o l’àguila cuabarrada, encara que no s’ha fet un estudi de fauna, o més ben dit, no s’ha trobat entre la documentació posada a exposició pública. Tampoc hi ha l’estudi d’afectacions agràries, l’estudi d’impactes acumulatius i sinèrgics ni l’estudi d’impacte i integració paisatgística.
Justament la manca d’informació, que es suposa que ha sigut un error, ha sigut una de les al·legacions. Les altres tenen a veure en qüestions com la connectivitat ecològica, la fauna afectada i els impactes en l’agricultura.