Basses Vives: Aquest Giving Tuesday ajuda als amfibis

Banner (1)

Avui dimarts 28 de novembre es celebra arreu del món el Giving Tuesday, un dia dedicat a incentivar i multiplicar les bones accions de les persones. L’objectiu és dedicar un dia a la solidaritat i contribuir en diferents projectes solidaris fent un donatiu. Aquest any des del GEPEC-EdC ens sumem a la iniciativa i ens proposem ajudar als amfibis construint-los una bassa.

Els amfibis, una de les espècies més amenaçades

Els amfibis són uns animals fascinants i essencials per al funcionament dels ecosistemes. Amb el seu cicle vital, connecten els ambients aquàtics i terrestres, i contribueixen a regular el clima, el cicle de l’aigua, la fertilitat del sòl i la biodiversitat. A més, són uns indicadors biològics de la qualitat ambiental, ja que reflecteixen els canvis i les pertorbacions que afecten els seus hàbitats.

 

Tanmateix, també són uns dels grups d’animals més amenaçats del planeta. Segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), un terç de les espècies d’amfibis estan en perill d’extinció, i moltes d’elles han desaparegut sense que hàgim pogut conèixer-les. Les principals causes d’aquest declivi són la pèrdua i fragmentació d’hàbitat, la contaminació, les espècies invasores, les malalties infeccioses i el canvi climàtic.

La tasca del GEPEC-EdC

Des del GEPEC-EdC ja fa temps que estem realitzant diversos projectes al voltant dels amfibis i la seva conservació.

Per exemple a l’entorn del Riu Siurana estem fent seguiments a diferents trams del curs del riu que ens permeten conèixer tant l’estat de conservació de les diferents espècies com de tot l’ecosistema. També hem estat fent seguiments en diferents basses de les Terres de l’Ebre per estudiar l’estat de conservació de l’ofegabous. O dins del projecte de la Reserva dels Oliverars Monumentals a més de fer seguiments i estudis, també hem reconstruir marges de pedra seca que poden servir com amagatall, plantat plantes autòctones o hem construir basses per tal d’aprofitar l’aigua de la pluja, i que poden servir tant pels amfibis com per abeurador per altres espècies d’animals com mamífers o aus.

Aquest Giving Tuesday et toca a tu

Per això, des del GEPEC-EdC aquest any volem aprofitar el Giving Tuesday per contribuir a la conservació dels amfibis del camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre, on hi ha una gran diversitat d’espècies, com ara el gripau corredor (Epidalea calamita), el gripau d’esperons (Pelobates cultripes), l’ofegabous (Pleurodeles waltl) o la salamandra(Salamandra salamandra) entre molts altres.

Una de les nostres accions és la construcció d’una nova bassa que servirà com a refugi i lloc de reproducció per als amfibis, així com per a altres animals i plantes que beneficiaran de la seva presència. La bassa estarà situada en una de les nostres finques que integren la Reserva dels Oliverars Monumentals de les Terres de l’Ebre, un espai que a més d’integrar la major concentració d’oliveres monumentals de Catalunya també vol ser en un espai natural protegit amb una gran riquesa de flora i fauna, i on es realitzen activitats d’educació ambiental i de voluntariat.

 

Per poder fer realitat aquest projecte, necessitem la teva col·laboració. Avui és el Giving Tuesday, un dia mundial dedicat a donar i a compartir. Si vols ajudar-nos a preservar els amfibis i el seu hàbitat, pots fer una donació a través de la nostra pàgina web o del nostre compte bancari. Amb el teu suport, podrem comprar els materials necessaris per a la construcció de la bassa, així com per al seu manteniment. 

 

Els amfibis són uns éssers vius increïbles que mereixen la nostra atenció i el nostre respecte. Amb el teu gest, contribuiràs a la seva protecció i a la millora de la qualitat ambiental. Gràcies per la teva solidaritat!

Les donacions a entitats sense ànims de lucre com el GEPEC-EdC permeten deduir el 80% dels primers 150€aportats, i el 35% de la resta, un percentatge que s’eleva al 40% si en els dos últims exercicis s’ha donat al menys la mateixa quantitat

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *