Actualització: El resultat de la consulta popular sobre la planta de compostatge de Santa Bàrbera és el NO
El projecte de la planta de compostatge de Santa Bàrbera ha generat controversia per les seves característiques, dimensions i ubicació. Un grup de planeres i planers, exposen obertament la seva oposició, i des del GEPEC-EdC els hi donem suport. Algunes de les objeccions que presentem sobre el Projecte de planta de compostatge i gestió de residus provinents d’explotacions ramaderes són:
– Al projecte inicial s’indicava una quantitat de residus de 40.000 tones a l’any, i per tant segons la legislació vigent, la llei 20/2009, tot aquest volum requereix una autorització ambiental. Tot i això al mes d’agost l’empresa Ecompost de l’Ebre va presentar un annex en què baixaven la previsió inicial de 40.000 tones a 25.000 tones, rebaixant així els requeriments legals d’una autorització ambiental a una llicencia ambiental que és molt més lleugera des del punt de vista de requeriments ambientals.
Amb això ens preocupa que el promotor demani 40.000 tones inicialment, i pel fet que la legislació li obliga a fer una quantitat d’estudis i seguiments per aquest volum de residus, s’hagi modificat automàticament la previsió inicial de la quantitat a tractar anualment. A més, es redueixen així anys de tràmits.
Això ens fa pensar que un cop es disposi de la llicencia ambiental, es pugui ampliar amb el temps amb la producció o l’aportació de residus. Cal recordar que la planta esta projectada per a acollir fins a 100.000 tones anuals.
– També ens preocupa que l’objectiu social d’aquesta empresa sigui “Els serveis de tractaments de purins per la seva eliminació, la producció d’energia elèctrica a partir de els tractaments de purins per al consum propi o la venda a la xarxa elèctrica”. Tenint els precedents de Sant Rafel del Riu, on fa anys els grups ecologistes van fer un front comú contra la iniciativa de l’empresa Biomassa Agrícola, vinculada a PADESA, que pretenia fer passar una incineradora de residus, per un projecte ecològic de planta de biomassa, no ens agradaria pensar que darrere la producció de compost ecològic tinguem aquí una empresa d’aquest tipus, pels vincles que manté: l’any 2006 ja es parlava de la possibilitat d’una incineradora a Santa Bàrbara.
– A més a més, la seva ubicació pensem que no ha estat encertada, a sobre d’un dels aqüífers més importants de Catalunya, a la Plana de la Galera, amb extensió de gairebé 360 km2 i amb el perill que poden suposar els lixiviats.
– Per altra banda, la ubicació es troba al mig del pla de la Galera, una de les zones més ben conservades de la comarca i inclús de les zones planes de les Terres de l’Ebre, a mig de l’anomenat mar d’oliveres. En la següent imatge es pot veure la ubicació:
És cert que a les parcel·les on es vol ubicar el projecte ja s’ha eliminat la vegetació que quedava, però aquest espai està envoltat de grans camps d’oliveres. De fet, és una zona de connectivitat ecològica mitjana – alta, té un índex de connectivitat terrestre general alt – molt alt, i és una zona de biodiversitat singular mitjana – alta. Hi ha també possibilitat de trobar àguila cuabarrada, una de les espècies en més grau de protecció a Catalunya.
Si s’ajunta això amb el fet de la possible afectació a l’aqüífer, sembla clar que la plana no és el lloc adient. De tota manera, si com diu el projecte no hi ha afectació a l’aqüífer, cosa que per la informació que tenim no veiem gens clara, el més adient seria la seva ubicació al polígon industrial, una zona ja preparada per aquest tipus d’instal·lacions, deixant clar que la nostra opció no és una planta de compostatge sobre un aqüífer com aquest.
– Pel que fa al procés d’informació pública, la Llei 11/2007 de 22 de juny, d’accés electrònic dels ciutadans als serveis públics, va donar carta de naturalesa legal a les noves tecnologies en les relacions administratives en establir el dret dels ciutadans a relacionar-se electrònicament amb les administracions públiques, així com l’obligació d’aquestes de dotar-se dels mitjans i sistemes necessaris perquè aquest dret es pugui exercir.
Tanmateix, en l’entorn actual, la tramitació electrònica no pot ser encara una forma especial de gestió dels procediments sinó que ha de constituir l’actuació habitual de les administracions, i més en l’actual context de la COVID-19. En aquest cas, la documentació només es pot consultar presencialment, sense poder ser reproduïda per mitjans com fotocòpies o fotografies. Cal dir que l’Ajuntament de Santa Bàrbara s’ha mostrat de forma molt correcta, obert a fer-nos arribar la documentació, encara que no la tenim en aquests moments. Esperem que així sigue per fer noves al·legacions.