Presentem propostes al Pla Director Urbanístic del litoral

Considerem que cal un canvi dràstic en el desenvolupament urbanístic del litoral per combatre la construcció sense límits

urbanisme

El 5 d’octubre de 2021 s’inicià la tramitació del Pla Director Urbanístic de revisió dels sòls no sostenibles del litoral de Malgrat de Mar a Alcanar (PDU), un instrument de revisió d’aquells plans urbanístics litorals considerats poc sostenibles. El PDU constava, des del primer dia, amb un procés participatiu obert a entitats i particulars, que podien presentar propostes que, malgrat no ser vinculants, teòricament incidiran en la presa de decisions. Des del GEPEC-EdC s’han enviat 5 propostes com a conclusió de les sessions autogestionades.

La primera d’aquestes propostes fa referència a aquells plans urbanístics que han estat executats parcialment, però que encara tenen bona part de les parcel·les lliures, les quals compleixen la gran majoria dels criteris esmentats al PDU; l’exemple paradigmàtic és el del PPb3 – Platja de Muntanyans I de Torredembarra, que afecta directament el Pla d’Espais d’Interès Naturals de Catalunya, és inundable en bona part, es troba parcialment protegit per la llei de costes i es troba en una zona de cert risc pel transport de mercaderies perilloses.

La segona proposta té relació amb plans urbanístics que no han estat inclosos al PDU, per diferents motius, però en els quals s’hi ha detectat la presència d’espècies protegides i, fins i tot, la seva possible reproducció. Això inclou les petites parcel·les urbanitzables aïllades que queden en molts indrets de la costa, normalment en zones de penya-segats i que presenten una riquesa florística molt important, sobretot d’espècies rares i protegides com algunes espècies del gènere Limonium. Un exemple d’aquest tipus de parcel·la és el Pla parcial urbanístic SZ-5 Sector Z-5 Cala Marina de l’Ampolla, on s’ha detectat la presència regular de corbs marins emplomallats (Phalacrocorax aristotelis), incloent-hi l’època de reproducció, i els estudis preliminars duts a terme conclouen que en un futur pròxim podrien arribar a nidificar a la zona.

En tercer lloc, des de l’entitat hem proposat que es millori l’accés a la informació del PDU. El PDU és molt transparent pel que fa als plans parcials que es revisaran, però no publica informació dels plans urbanístics exclosos de la revisió -que són nombrosos- ni s’informa dels motius de l’exclusió. Des del GEPEC-EdC entenem que la revisió dels sòls ha de permetre abastar totes i cadascuna de les parcel·les que resten sense edificar i, en conseqüència, les entitats i particulars que volen participar en el PDU han de conèixer els motius pels quals parcel·les que compleixen tots els criteris d’inclusió han quedat excloses de la revisió.

La quarta proposta és relativa a les noves regulacions urbanístiques que hauria d’incloure el PDU. Creiem que la revisió dels sòls no urbanitzats és necessària però no suficient per a un bon desenvolupament del PDU. El GEPEC-EdC considerem que el PDU hauria d’incloure directrius que, a banda d’impedir un creixement desmesurat, avaluessin la necessitat de decréixer urbanísticament. A la proposta realitzada demanem que es faci una avaluació de zones ja urbanitzades o amb la presència de diferents tipus d’infraestructures que es trobin en àrees d’alt risc d’inundació, zones amb risc de ser inundades per l’acció del mar, zones protegides per la llei de costes i àrees que afectin directament els valors de protecció del PEIN. També sol·licitem una revisió i desconstrucció de les zones d’aparcament en domini públic marítim-terrestre i dels passeigs marítims allunyats de nucli urbà i que presentin afectacions per temporals, afectacions al domini públic marítim-terrestre o tinguin un elevat potencial ecològic en cas de restauració dels hàbitats originals.

La cinquena proposta, que ja s’ha avançat, se centra en la necessitat de revisar totes les parcel·les lliures, incloent-hi aquelles parcel·les no urbanitzades en sòls urbans consolidats que compleixin els requisits del PDU. Aquestes parcel·les suposen un percentatge d’hectàrees rellevants i un potencial d’edificabilitat que no és menyspreable. En molts casos es troben en zones d’alt valor ecològic i, per tant, entenen que no pot haver-hi una revisió completa sense afegir aquests sòls.

Des del GEPEC-EdC considerem que aquest Pla Director Urbanístic de Revisió de Sòls No Sostenibles hauria de permetre un canvi dràstic en el desenvolupament urbanístic del litoral, el qual les darreres dècades ha comportat una gran transformació d’espais naturalitzats en asfalt i totxana. L’emergència ecosistèmica i climàtica en la qual ens trobem immersos, posa al descobert la necessitat d’una altra forma de planificar i ordenar el territori: són masses els sectors urbanitzats que es troben en àrees inundables i amb pendents majors del 20%; són masses les urbanitzacions ubicades enmig d’àrees forestals i que tenen una gran importància ecològica… Els estralls de l’urbanisme sense límits, són incomptables. Urgeix revertir la situació.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

One Response

  1. ei, perdoneu ja ho he trobat, es veu que el POUM d’Arenys de mar ja està adaptat al PTP del 2002 i per això no entra a la revisió 🙁

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *