El GEPEC-EdC vam participar a la concentració de Barcelona convocada per la plataforma ZEROPORT i altres entitats.
Des del GEPEC-EdC vam solideraitzar-nos amb el Manifest de Zeroport i de les movilitzacions convocades per sumar-nos a les veus que diuen Prou! Prou a un desenvolupament socio-econòmic que ens ha dut a una immensa pèrdua de biodiversitat i una colapse ambiental sense precedents en la història d ela humanitat.
És evident que cal un gran canvi de rumb, on el nostre desenvolupament sigui veritablement sostenible. No podem seguir amb una socio-econiomia basada en el creixemnet infinit, amb l’esgotament dels recursos naturals, en l’economia del petroli que contamina els nostres mars i oceans amb plastics i vessaments de tot tipus, amb la contaminació de l’aire, l’emissió de gasos d’efecte d’hivernacle, que provoquen l’escalfament global i causen una canvi climàtic sense precedents. Ni tampoc amb un model productiu tant d’aliments i medicaments com d’altres productes de consum que son contaminants i, en moltes ocasions, innecessaris pel nostre benestar i felicitat.
I no cal dir amb la gestió energètica basada en fonts brutes i contaminants. Necessitem un model d’Energies Renovables, no basat en l’especulació del territori, ni amb el benefici dels grans oligopolis, sino amb la redistribució de la riquesa, la producció de proximitat, utilitzant les infraestructures existents, com els actuals polígons industrials, sense malmetre les àrees agrícoles i naturals i, sobretot, un model que ens dugui a un decreixement del consum energètic i de recursos naturals.
90.000 persones a la concentració
El diumenge 19 de setembre quedarà gravat al calendari de les grans concentracions-manifestacions ecologistes. Tota l’amplada del carrer de Tarragona des de la Plaça Països catalans fins al carrer d’Aragó va quedar col·lapsat per milers de ciutadans vinguts d’arreu de Catalunya.
De les terres del Sud hi erem presents la Plataforma en defensa de l’Ebre (PDE), el GEPEC-EdC, i altres col·lectius. D’altres contrades de Catalunya hi eren presents SOS Costa Brava, Grup de Defensa del Ter de les comarques gironines i altres col·lectius del Baix Llobregat, Unió de Pagesos (UP) i DEPANA.
Un clam per un canvi de model socio-econòmic i de desenvolupament sostenible
La concentració no només va servir per fer palès el gran rebuig ciutadà en vers l’ampliació de l’aeroport de Barcelona, o del de Girona o Reus o cap d’altra, sino també per reclamar un canvi de model socio-economic més sostenible, més proper a les solucions basades en la natura i més respectuós amb el medi ambient i els ecosistemes naturals dels quals depèn la vida al Planeta.
La ciutadania allí concentrada va fer un clam per reclamar un canvi radical en els paradigmes de desenvolupament que passin un decreixement del consum d’energfia i recursos naturals, que sigui sostenible, no contaminant i resilent. Que primi el consum i producció d’aliments i altres bens de consum essencials de proximitat, no contaminants i saludables per als humans i la terra.
Aquesta és una exigència per redreçar la situació de Canvi Climàtic, de pèrdua de Biodiversitat, en definitiva de Canvi Ambinetal i Global tant per les generacions presents, com per als nostres fills i les generacions futures. És un deure ètic imprescindible.