Search
Close this search box.

Impulsem el Parc Natural de les Muntanyes de Prades

Sumem esforços amb un sol fi: la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

Citar autor: Marinator Sofos

La Plataforma Cívica pel Parc Natural Muntanyes de Prades neix arran de la trobada d’un grup embrionari de 12 entitats, on el GEPEC-EdC en formem part, per tal de traçar una estratègia de treball basada en cercar, en un primer moment, altres entitats de la mateixa zona que comparteixin els objectius comuns i que explícitament donin suport a la creació del Parc Natural.

A hores d’ara, entitats associatives ambientals, econòmiques, culturals i esportives de 14 dels 22 municipis que comprenen la zona han signat el document de suport a la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Des de la Plataforma segueixen treballant per augmentar el nombre d’adhesions.

La Plataforma ja compta amb 46 entitats adherides al document i, que a partir d’ara, cercarà de forma oberta el suport de totes les entitats, associacions i empreses de la societat civil que comparteixin els objectius comuns, cercant el suport tant a la zona del Parc i la seva àrea d’influència com a la resta del territori i del país.

Aquesta plataforma s’ha constituït per tal de treballar, avançar i aconseguir, per fi, la creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades. Des de la Plataforma volem que el territori s’impliqui en aquest objectiu i que juntament amb ajuntaments i Generalitat de Catalunya el Parc Natural sigui una realitat en un període inferior als dos anys. També volem vetllar perquè aquest cop res faci fracassar aquest projecte.

La creació del Parc Natural de les Muntanyes de Prades ha  de garantir la conservació i preservació d’un dels espais naturals de major vàlua del País. A més, ha de constituir un revulsiu socioeconòmic per ajudar a un desenvolupament sostenible, lligat a l’existència del mateix parc natural i dels pobles que en formin part. El sector primari, les activitats tradicionals, el turisme rural, les activitats lligades a la gestió, conservació i valorització dels valors naturals i patrimonials de les Muntanyes de Prades han de sortir reforçades amb la creació del parc. 

El Parc Natural: una necessitat incondicional

Les comarques del Camp de Tarragona i les del sud de Lleida (àmbit que abastarà aquest parc natural) pateixen un gran dèficit d’espais naturals de protecció especial. Aquesta situació permet que el territori sigui sotmès a multitud agressions i amenaces: projectes com centrals eòliques i fotovoltaiques, línies de molt alta tensió, activitats extractives… Tota mena d’amenaces que, des de fa temps, es projecten sobre aquest territori. Des de la plataforma exigim que a partir d’ara tots els projectes que es plantegin per aquest territori tinguin l’objectiu de conservar-lo i de fer-lo valdre, no de destruir-lo.

La manca de polítiques de conservació ha creat un gran desequilibri entre aquest territori i d’altres, on els espais naturals i els paisatges han estat protegits i valorats i han esdevingut motius de riquesa. Ara cal treballar per resoldre aquest greuge comparatiu que provoca un greu desequilibri territorial. 

La creació del parc natural de les Muntanyes de Prades és imprescindible per començar a resoldre aquesta situació. És necessari i urgent aprofundir en la implementació de polítiques basades en la conservació i valorització de l’important patrimoni natural de les comarques del sud del País i que aquestes esdevinguin eines per una revalorització socioeconòmica sostenible i respectuosa amb l’entorn.

Protegir les muntanyes de Prades: un desig amb recorregut

La protecció de l’espai natural de la unitat geogràfica històrica de les muntanyes de Prades és un desig que ve de lluny. El 1932 va ser el primer intent de planificació integral de Catalunya que incloïa, en la xarxa d’espais a protegir, el que anomenava “Muntanyes de Prades i de la Mussara” una delimitació semblant a l’actual Espai d’Interès Natural de les Muntanyes de Prades.

El 1976 s’edita el “Llibre Blanc de la Gestió de la Natura als Països Catalans” on s’assenyalava  les Muntanyes de Prades com una de les àrees que precisaven una protecció especial atesa la seva importància biogeogràfica, constituint un punt d’inici de les reivindicacions continuades d’entitats ciutadanes demanant la seva declaració. 

La primera protecció jurídica efectiva va ser el 1984 amb la Llei 22/1984 de declaració del Paratge Natural d’Interés Nacional de Poblet, amb l’ampliació, el 1998 (Decret 279/1998), de les Reserves Naturals Parcials dels barrancs del Tillar i de la Trinitat, i de la creació del primer equip de gestió després de continuats actes de reivindicació d’entitats de la Conca de Barberà.  

Les Muntanyes de Prades van ser incloses al Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN), aprovat mitjançant el Decret 328/1992 i posteriorment, el 2006, a la Xarxa Natura 2000 com a “zona d’especial protecció per les aus” i com a “lloc d’importància comunitària”, també després de reivindicacions de moltes entitats del seu àmbit i d’àmbit nacional.

Des d’un punt de vista polític, a mitjans dels anys 90 del segle passat, diversos Ajuntaments de l’àmbit de l’Espai Natural de les Muntanyes de Prades van plantejar a diverses conselleries de la Generalitat de Catalunya l’interès que tindrien en la creació d’un Parc Natural. Així, el 14 de novembre de 1998, el Parlament de Catalunya va aprovar una moció que instava al Govern a impulsar, de manera prioritària, les gestions necessàries per a aconseguir la declaració del Parc Natural Muntanyes de Prades. Però no va ser fins al 2006 que es va presentar “l’Avantprojecte de Parc Natural de les Muntanyes de Prades i de Poblet”.

Una llarga trajectòria de 90 anys esperant la declaració de Parc Natural Muntanyes de Prades, i ara que ja compta amb el suport dels 22 ajuntaments, els consells comarcals i la Diputació de Tarragona, no hi hauria d’haver cap entrebanc per accelerar la seva declaració definitiva.

Cal, ara sí!!, declarar el Parc Natural de les Muntanyes de Prades.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

4 Responses

  1. Benvolguts,
    Rotary Tarragona Tarraco-August, formen part d´un comite Internacional amb projectes de protección pel Medi Ambient, concretament treballem per pal·liar el CO2 amb la reforestació a llocs necessaris, aixi com potenciar l’economia circular.
    Estem contactan en diverses institucions per aquets important projecte.
    Ens agradaria poder formar part d’aquesta plataforma i cola·laborar. Gràcies.

    1. Hola Pilar,
      Pots copiar l’enllaç i compartir-lo. Gràcies pel teu interès, procurarem arreglar-ho per la propera vegada.
      Salut i natura
      GEPEC-EdC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *