Ens oposem a la MAT de Forestalia

Des del GEPEC-EdC presentarem al·legacions en contra i s’ofereix als ajuntaments i Consells Comarcals per treballar coordinadament i fer-hi front

eve-3736115_1920

El passat dia 28 de juliol es va fer pública la tramitació d’una nova línia de molt alta tensió: es tracta d’una nova línia elèctrica de 180 quilòmetres de longitud que portarà l’energia que es pretén produir en centrals eòliques i fotovoltaiques de l’Aragó fins a l’àrea metropolitana de Barcelona. Aquesta línia serà de propietat privada, de l’empresa Forestalia, i es vol construir per tal d’evacuar i transportar l’energia que produiran les seves centrals de producció elèctrica.

Es tracta d’una gran línia elèctrica que afectarà 40 municipis de les comarques de la Terra Alta, de la Ribera d’Ebre, del Priorat, del Baix Camp, de l’Alt Camp, de l’Alt i del Baix Penedès i del Baix Llobregat, creant greus impactes ambientals sobre espais naturals, sobre la biodiversitat, els paisatges, les activitats agràries, el turisme rural i sobre la qualitat de vida en el món rural.

Aquesta serà una de les moltes noves línies elèctriques que s’aniran tramitant lligades a les centrals de producció elèctrica, basades en les energies renovables (eòliques i fotovoltaiques) que es volen implantar allunyades dels grans centres de consum energètic.

La instal·lació de grans línies elèctriques que provoquen greus impactes sobre el territori són un dels molts efectes del model erroni d’implantació d’energies renovables que fa temps que denunciem des del GEPEC-EdC i des d’Ecologistes de Catalunya (federació d’entitats ecologistes a la qual pertany el GEPEC-EdC).

Cada cop es fa més evident la necessitat d’un model de transició energètica basada en l’energia distribuïda on l’energia es produeixi a prop dels llocs de consum, de forma sostenible, sense causar impactes ambientals, aprofitant espais actualment degradats i antropitzats, com les 29.000 hectàrees de polígons industrials que tenim a Catalunya, 13.000 de les quals a l’àrea metropolitana de Barcelona. També es podria produir energia a les milers d’hectàrees de zones periurbanes degradades, amb nul valor ambiental, paisatgístic i agrari, o a les zones de concentració d’infraestructures, a les zones portuàries, etc.

La línia de molt alta tensió que ens ocupa, de 180 quilòmetres de longitud,  pretén transportar fins a l’àrea metropolitana de Barcelona l’energia que produiran centrals de producció elèctrica, propietat de la mateixa empresa Forestalia, que s’ubicaran en espais naturals aragonesos d’altíssim valor ecològic, causant uns elevats impactes ambientals. Aquests impactes de les centrals productores es veuran agreujats i incrementats amb els impactes que provocarà aquesta línia elèctrica.

El Govern de l’Estat dificulta l’oposició a la MAT

Sobre la tramitació d’aquesta línia elèctrica és especialment greu l’estratègia per dificultar-ne l’oposició que s’està seguint des del Ministerio de Política Territorial y Función Pública (Govern de l’Estat), que és qui tramita aquesta línia elèctrica. L’anunci d’informació pública de la tramitació d’aquesta línia ha estat publicat al BOE el passat dia 28 de juliol, donant un termini de 30 dies per presentar-hi al·legacions en ple mes d’agost. En aquestes dates és quan ajuntaments, entitats, sindicats agraris… tenen menys capacitat de reacció per les vacances d’estiu, creant així una situació d’indefensió dels possibles afectats, fet molt greu quan qui promou aquesta política és el mateix Govern de l’Estat. Així, la primera demanda del GEPEC-EdC és la d’exigir una ampliació del termini per poder-hi presentar les corresponents al·legacions.

 

Un tema també molt greu i preocupant és que ni l’empresa ni l’administració de l’Estat han informat de la seva tramitació als propietaris que es veuran directament afectats. Segons consta en declaracions de la mateixa empresa Forestalia (propietària de la línia), ni han informat als propietaris ni ho pensen fer, argumentant que la llei els permet actuar d’aquesta manera. Així, molts propietaris no se n’assabentaran que les seves finques, explotacions ramaderes, masos i habitatges poden ser afectades directament per aquesta línia elèctrica privada fins al moment que la línia ja hagi estat aprovada i es tramiti l’ocupació de les propietats afectades.

El GEPEC-EdC, en contra de la MAT i al costat del territori

Des del GEPEC-EdC presentarem al·legacions en contra de la construcció d’aquesta nova línia elèctrica. Entre molts altres aspectes posarem damunt de la taula els impactes que la línia provocaria sobre els paisatges, sobre els espais naturals protegits, sobre les espècies en perill d’extinció, sobre les explotacions agràries i ramaderes i sobre la resta d’activitats que es desenvolupen al món rural. També  exposaran els perills que tenen les línies elèctriques sobre la salut, i com aquestes afecten la qualitat de vida de les persones. Des del GEPEC-EdC també s’assenyalarem les mancances tècniques i la vulneració dels drets a la participació, demanant que siguin ampliats els terminis per tal que tothom que ho consideri s’hi pugui oposar presentant al·legacions.

Des del GEPEC-EdC també hem contactat amb tots els ajuntaments i Consells Comarcals afectats demanant l’oposició a la línia elèctrica i oferint el suport de l’entitat i la predisposició per tal de treballar plegats en l’oposició a aquesta línia elèctrica. Com a resposta ja s’han començat a establir els mecanismes per treballar de forma coordinada amb alguns ajuntaments i Consells Comarcals.

El GEPEC-EdC es posa a disposició de propietaris i altres afectats en la lluita contra la línia elèctrica de molt alta tensió. A partir de l’1 de setembre, des de l’entitat s’oferirà ajuda a través de la pàgina web a persones afectades que desitgin presentar al·legacions per tal que es puguin defensar millor davant d’aquesta nova agressió.  També se’ls facilitarà un manual d’acompanyament i instructiu referent als tràmits administratius per poder presentar el document d’al·legacions.

Ajuntaments, Consells Comarcals, propietaris, sindicats agraris, associacions ambientals i d’altres ja s’han manifestat en contra de la construcció d’aquesta nova línia elèctrica de molt alta tensió. Ara cal que el Govern de la Generalitat assumeixi la seva responsabilitat prioritària que no pot ser altra que la de defensar el País i actuar en conseqüència. El Govern de la Generalitat NO es pot limitar a presentar unes simples al·legacions, que és el que ha anunciat que farà, com ho pot fer qualsevol ajuntament, entitat o ciutadà. La Generalitat ha d’abanderar la defensa d’aquest territori i ha de liderar l’oposició a aquesta línia utilitzant totes les eines que té a l’abast, tant les legals, administratives com polítiques. No pot ser que novament faci la “Puta i la Ramoneta”, sense posicionar-se ni definir-se clarament, per acabar alineant-se, al final, amb els lobbys dels més poderosos i abandonant el territori a la seva sort, donant suport als que tan sols volen el territori i el País per fer els seus grans negocis, com ha acabat fent amb el cas de l’Aeroport del Prat.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

5 Responses

  1. Gracies per difondre ,que no ens enganyin i facin les coses d’ amagat i quan ens enterem ja no hi hagui remei

  2. Sabeu els traçats exactes per ón passà la MAT, en especial al Baix Camp.Gràcies

  3. Bones, soc de Pradell de la Teixeta crec k soc afectat per la MAT en una fica d’unes 3,5 hcta que tinc al Terme de Falset tocant amb Pradell, prop del morral i roca roja. Pero desde l’ajuntament del poble no mos a fet arribar cap tipus d’informació. M’agradaria poder presentar al.legacions perque crec que si em toca perque segueix el traçat de la linia vella i aquesta ja i ting una torre a dins la finca.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *