Les plantes solars fotovoltaiques de Ciutadilla i Nalec podrien tenir greus impactes pel medi ambient

El GEPEC-EdC, a Plataforma Territori Sostenible i IPCENA-EdC adverteixen dels greus perills pel medi ambient que suposaran les plantes solars fotovoltaiques de Sant Roc i els Vilars

Photo credit: CNA Brasil on Visualhunt.com

Fa unes setmanes es va publicar l’acord de la Ponència d’Energies Renovables sobre les plantes solars fotovoltaiques Sant Roc i els Vilars, als termes municipals de Ciutadilla i Nalec (Urgell), promogudes per Forestalia. Es tracta de dues grans instal·lacions; concretament la de Sant Roc amb 43.22 MW de potència i de 98.99 ha, i la dels Vilars de 38.42 MW i 80.40 ha. Els acords de la ponència als dos projectes determinen que no s’han de sotmetre a una avaluació d’impacte ambiental ordinària, atès que les actuacions previstes no tenen efectes significatius sobre el medi ambient. 

Els projectes podrien tenir greus impactes al medi ambient

Tanmateix, des del GEPEC-EdC, la Plataforma Territori Sostenible i IPCENA-EdC no opinem de la mateixa manera, i van presentar al·legacions donat que consideren que aquestes projectes podrien tenir greus impactes ambientals ja que es tracta d’unes 170 ha que quedarien cobertes de panells solars, a més dels quilòmetres de tanques necessàries per posar al voltant dels recintes de cada instal·lació.

Entre els altres efectes negatius es pot remarcar l’impacte en la connectivitat ecològica de la zona, que és elevada, i l’impacte sobre la biodiversitat de l’àrea. Respecte a això, l’informe de la ponència recull que l’àrea de distribució del còlit ros (Oenanthe hispanica), espècie catalogada com a vulnerable, es troba a poca distància del projecte de Sant Roc. També es destaquen el xoriguer (Falco tinnunculus) i l’aligot comú (Buteo buteo), com espècies protegides que hi tindrien presència.

Photo credit: Angela Llop on VisualHunt.com

En aquest sentit, la ponència posa el condicionant segons el qual “cal fer un seguiment faunístic a fi i efecte de detectar incidències no previstes i obtenir dades sobre l’evolució de la biodiversitat en l’àmbit”. GEPEC – EdC i la Plataforma Territori Sostenible consideren que l’estudi de fauna s’havia de fer abans de l’avaluació d’impacte ambiental, de manera que es poguessin detectar les espècies efectivament presents, i no un cop ja construïda la instal·lació. Per altra part, això permetria comparar els resultats entre abans i després de la construcció, de manera que seria més fàcil avaluar l’impacte real d’aquestes centrals solars. 

Un altre impacte que no és menyspreable seria l’impacte paisatgístic: malgrat l’estudi d’impacte i integració paisatgística del promotor, i les mesures que marca la ponència, resulta poc creïble que l’impacte d’aquests projectes sigui assumible, tenint en compte la seva gran envergadura. Respecte a l’afectació sobre l’agricultura, tampoc es pot obviar la gran quantitat de superfície que es deixarà de cultivar en aquella zona, tenint en compte que en el context català, es dista molt de produir els aliments que es requereixen.

Finalment cal afegir que es va demanar a les al·legacions que l’avaluació ambiental fos ordinària i no simplificada, com ha sigut el cas. Certament, la Llei 21/2013, de 9 de desembre, d’avaluació ambiental, marca en 100 ha el límit a partir del qual les instal·lacions solars han de passar una avaluació d’impacte ambiental ordinària. Però també és cert que encara que els Vilars es queda lluny d’aquest límit, Sant Roc està a aproximadament 1 ha d’ell, cosa que no sembla casual. Per altra banda, cal tenir en ment que  es tracta d’instal·lacions molt pròximes, de manera que es podria pensar que es tractaria d’un sol projecte a efectes pràctics, la qual cosa faria pensar també en una avaluació ambiental ordinària.

Des de GEPEC – EdC, la Plataforma Territori Sostenible i IPCENA-EdC posem en dubte la viabilitat dels projectes atenent a possibles problemes en l’evacuació de l’energia que produirien, però en qualsevol cas, es creu que l’avaluació d’impacte ambiental hauria d’haver sigut bastant més exigent: es tracta d’uns projectes que donades les grans dimensions del conjunt, tindrien uns impactes difícilment assumibles.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *