Denunciem a Fiscalia la presència d’excavadores a l’Espai Protegit dels Muntanyans

Durant les últimes setmanes diverses excavadores has estat realitzant treballs a la sorra que han afectat espècies protegides com el corriol camanegre

Actuacions de les màquines excavadores dins l’Espai d’Interès Natural -Foto: GEPEC-EdC

La fragilitat dels ecosistemes protegits dels Muntanyans de Torredembarra s’ha vist greument amenaçada per l’ús de maquinària pesant. En resposta davant aquesta actuació, des del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans  – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC) s’ha presentat una denúncia davant la Fiscalia de Medi Ambient de Tarragona per presumptes delictes de prevaricació, contra el medi ambient i contra les espècies protegides per diferents actuacions amb maquinària pesada dins l’espai protegit.

Els treballs afecten l'àrea de nidificació del corriol

El passat dimecres 24 d’abril diversos tècnics del GEPEC-EdC van constatar que una excavadora estava realitzant diferents actuacions dins l’Espai d’Interès Natural Platja de Torredembarra i Creixell, en una zona inclosa, també, a la Xarxa Natura 2000. Es tracta d’un fet especialment greu ja que afectava una zona de nidificació del corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) amb una parella potencialment reproductora que l’ocupava. Aquesta espècie es troba estrictament protegida a nivell català, estatal i europeu i, en conseqüència, no es poden dur a terme actuacions que en dificultin la reproducció.

Les actuacions realitzades per l’excavadora han afectat unes 4,6 hectàrees, és a dir, prop del 50% de la superfície de nidificació del corriol camanegre als Muntanyans de Torredembarra. Així mateix, han afectat directament els hàbitats d’interès comunitari de duna, que es troben fortament protegits en aquest sector de la Xarxa Natura 2000.

Realització d’una rassa a escassos metres del cordó dunar Foto: GEPEC-EdC

Després de les actuacions dutes a terme per l’excavadora no s’ha pogut localitzar la parella de corriol que ocupava la zona, i s’han pogut constatar afectacions sobre la zona de duna. La realització d’aquestes actuacions apunten a l’Ajuntament de Torredembarra, ja que des de la Generalitat de Catalunya se’ns ha comunicat que no n’estaven al corrent. 

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

One Response

  1. Por su puesto que hay que denunciar este hecho ante la fiscalía.
    Además, habría que instar al ayuntamiento a que declare la zona
    como de interés naturaly protegida.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *