Iniciem el projecte mediambiental LIBERA a la zona del Goleró del Delta de l’Ebre

La iniciativa, finançada per SEO/BirdLife i Ecoembes, ajudarà a combatre els efectes del temporal Glòria i l'ocupació d'espècies invasores

LIBERA

El Parc Natural de Delta de l’Ebre (Tarragona) és un dels espais més singulars del país. Es tracta de l’hàbitat aquàtic més important de Catalunya, i presenta una riquíssima varietat d’ambients on riu, mar, badies, platges, dunes, salobrars, boscos de ribera, llacunes costaneres i illes fluvials conviuen amb els arrossars, la pesca, l’agricultura, la ramaderia, la caça i el turisme. El Delta de l’Ebre és també un entorn molt productiu del qual depenen moltes espècies de plantes i animals, amb una extensió d’aiguamolls que desenvolupa funcions vitals com ara l’emmagatzematge d’aigua, la protecció contra els temporals, l’estabilització de la costa, el reciclatge de nutrients i contaminants, etc.

Malauradament, entre el 19 i 24 de gener de l’any 2020 el temporal Glòria va colpejar durament el litoral català i, en el cas de Delta de l’Ebre, va convertir en presents per uns dies tots els vaticinis sobre la futura desaparició d’un espai tan amenaçat pel canvi climàtic i l’escalfament global com aquest. La mar va entrar uns tres quilòmetres terra endins i va deixar inundades durant més d’una setmana més de 3.000 hectàrees d’arrossars, deixant al seu pas una abundant presència de residus i escombraries.

A aquest problema ara també s’hi suma el de l’ocupació de dunes per part d’algunes espècies exòtiques invasores de flora com l’enotera (Oenothera speciosa) i el bàlsam (Carpobrotus edulis). Aquestes espècies invasores es troben entre la platja de l’Arenal i la llacuna de les Olles de l’Ampolla, la més petita del Parc Natural però part fonamental dels ecosistemes del Delta (és, de fet, un dels hàbitats d’interès comunitari prioritaris i refugi d’una important població de cria d’aus aquàtiques com el flamenc, l’ànec collverd, l’agró blanc, el blauet i el camallarga).

Amb l’objectiu de combatre totes aquestes problemàtiques, des del GEPEC-EdC gestionem sobre el terreny el projecte mediambiental LIBERA. Aquesta iniciativa, finançada dins les “Ayudas para el Apadrinamiento de un Espacio Natural” de Seo/Birdlife i Ecoembes, és “un crit a l’acció perquè, entre tots, puguem alliberar molta més vida a favor de la biodiversitat” (en paraules del Manifest Libera) i s’ubica a la zona del Goleró, just on es troba la llacuna de les Olles.

Les mesures del projecte LIBERA per millorar l’espai són molt diverses, i inclouen l’organització de jornades de neteja d’escombraries, la de conservació de dunes amb la flora associada, l’extracció de flora exòtica invasora, la sensibilització de la ciutadania amb la celebració de sessions explicatives online i la implicació dels grups escolars de l’Ampolla en la seva conservació. Tot plegat servirà per donar a conèixer i sensibilitzar la població dels valors de l’espai natural, la seva problemàtica i la importància de la seva conservació.

El passat dia 10 de desembre ja vam iniciar les nostres tasques amb la preparació d’estaquetes procedents de Tamarix (Tamarius) de la pròpia zona, amb la col·laboració de l’Escola Agrària d’Amposta i el seu alumnat. Aquestes estaques estaran custodiades i cuidades a les instal·lacions de l’Escola, i preparades per poder fer la replantació durant els mesos de febrer i març del 2021.

Aquesta acció i totes les que hi ha programades dins el projecte LIBERA es realitzen amb la col·laboració i el suport de l’Associació Cultural Sant Jordi de l’Ampolla, que ajuda en l’aportació de voluntariat i difusió, i el propi Ajuntament de l’Ampolla (Baix Ebre), que col·labora amb la gestió dels residus. Per a les accions de neteja i extracció de plantes invasores, el GEPEC-EdC compta amb la participació d’alumnes de l’escola de l’Ampolla, a més d’una jornada oberta a tothom dins el projecte 1m2. Les accions es realitzaran fins al mes de juny de 2021 i es donarà a conèixer el procés i els resultats a través de dues xerrades online obertes a tothom.

LIBERA
Alumnes de l'Escola Agrària d'Amposta que van participar en la preparació d'estaquetes.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *