Salvar les oliveres monumentals, la proposta solidària del GEPEC-EdC per aquest Giving Tuesday

Estem recollint donatius per tirar endavant un ambiciós projecte, enfocat a salvar de l’espoli les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre. Ens ajudes?

GEPEC-OLIVERES-MONUMENTALS

El dimarts 1 de desembre es celebra arreu del món el conegut com Giving Tuesday, cita anual en la qual entitats d’àmbits diversos conviden a la ciutadania a aportar donatius pels seus projectes solidaris. Des del GEPEC-EdC també ens sumem a la iniciativa i donem un nou impuls a la nostra campanya per protegir les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre, iniciada ara fa aproximadament un any.

Quan parlem d’oliveres monumentals ens referim a arbres de centenars o fins i tot milers d’anys, exemplars imponents que al nostre territori es concentren majoritàriament al voltant del riu Sènia i que, units a enjubs, barraques, marges de pedra seca i més elements patrimonials formen un dels paisatges agraris més antics d’Europa. És tal la importància de les oliveres monumentals de les Terres de l’Ebre que l’any 2018 la FAO (l’organització de les Nacions Unides en agricultura i alimentació) les va declarar Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial, declaració anàloga a la de Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO.

Però que les oliveres monumentals siguin un patrimoni únic no n’assegura la protecció: fa anys que un lucratiu negoci basat en l’arrencada i el comerç d’oliveres monumentals té lloc a les Terres de l’Ebre. Exemplars centenaris i mil·lenaris són espoliats per anar a parar a jardins privats o places públiques de l’estranger, un procés que acaba matant moltes oliveres i en deixa d’altres, massa grans per transportar, convertides en llenya!

Dos exemplars d'olivera monumental sent transportats. Font: Salvem lo Montsià

Un projecte ambiciós però necessari

Des del GEPEC-EdC fa molts anys que lluitem per salvar les oliveres monumentals del sud de Catalunya, treballant amb plataformes arrelades al territori com Salvem lo Montsià. La feina feta va resultar en la recent aprovació per part del Parlament de Catalunya d’una llei de protecció de les oliveres monumentals, una llei que, no obstant, és massa laxa i no protegeix tots els exemplars. Per això, des de l’entitat fem un pas més enllà i proposem blindar les oliveres a partir de la compra de les finques on s’alcen. 

Així, els donatius recollits durant la campanya del Giving Tuesday es destinaran a l’adquisició de les finques d’oliveres monumentals de major valor patrimonial, claus per assegurar la futura conservació d’aquests arbres i el seu paisatge. Englobant aquestes finques dins el que han batejat com “La Reserva de les Oliveres Monumentals de les Terres de l’Ebre”, volem revaloritzar la conservació i cultiu de les oliveres monumentals per convertir-les en un motor econòmic de les poblacions on es troben.

El calendari del projecte inclou la producció d’oli seguint un model d’agricultura ecològica que beneficii a pagesia i propietat, l’execució d’accions per potenciar la fauna de les finques i la restauració dels seus elements patrimonials, la preparació d’itineraris i material gràfic per difondre la importància dels espais, etc. Tot això anirà de la mà d’un altre projecte educatiu i de sensibilització iniciat que iniciem enguany, anomenat “Oliveres vives, territori viu” i enfocat a acostar la població infantil al conreu d’oliveres monumentals i el valuós patrimoni natural i cultural que representa.

Olivera monumental a Ulldecona. Autora: Aura Colomé

Donar per les oliveres té premi

Aprofitant la celebració del Giving Tuesday hem creat un portal des d’on es poden realitzar donatius pel projecte, que aniran a parar a un fons per a la custòdia de les oliveres monumentals i permetran adquirir en els propers anys part de les finques on hi ha aquestes oliveres.

Les persones que facin una aportació rebran a casa seva el calendari de l’entitat pel 2021, elaborat amb fotos, textos, il·lustracions i poemes sobre les oliveres monumentals. Comptem amb tu!

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *