Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/html/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/site-logo.php on line 32 Seguim exigint una moratòria per preservar les Reserves de la Biosfera, dels macroporjectes de renovables - GEPEC-EdC
Search
Close this search box.

Seguim exigint una moratòria per preservar les Reserves de la Biosfera, dels macroporjectes de renovables

Hi han molts projectes de renovables que s'han plantejat dins de Reserves de la Biosfera sense un estudi mediambiental prèvi

zhang-fengsheng-gUKv_yrQ_tk-unsplash (1)

L’any 2021 els projectes eolics de les Reserves de la Biosfera gallegues van estar en el punt de mira per part de la UNESCO, fent que es pressionés al Ministeri per a la Transició Ecològica  i el Repte Demogràfic (MITERD) a encarregar un estudi al seu Consell Científic sobre “la viabilitat de les instal·lacions eòliques, fotovoltaiques i termosolars, inclosa la repotenciació, i infraestructures associades a territoris declarats Reserves de la Biosfera a Espanya”

El passat mes de juliol vam organitzar una campanya per enviar, des d’ALIENTE (Alianza Energía y Territorio)una carta al Ministeri per a la Transició Ecològica reclamant que es decreti una moratòria que protegeixi totes les Reserves de la Biosfera de l’Estat Espanyol amaneçades per macroprojectes d’energies renovables. Aquesta carta va rebre el suport de més de 452 entitats i col·lectius vinculats a 35 Reserves de la Biosfera.

Després d’obtenir resposta de la carta per part del Ministerio i remetre’ls una resposta per part nostre el dia 22 de setembre de 2022, seguim esperant sense tenir novetats al respecte. A més durant tot aquest temps hem sigut testimonis d’un seguit de Declaracions d’Impacte Ambiental favorables en diverses Reserves de la Biosfera en molt poc temps, de tal manera que posen en dubte el rigor amb el qual van ser fetes.

És per tot això que, creiem necessari tornar a escriure al Ministeri i a la UNESCO per alertar de la siutuació i demanar una acció immediata.

 

 

 

ALIENTE és una organització composta per més de 200 organitzacions i col·lectius de nivell espanyol, de la qual el GEPEC-EdC en formem part i que, ens vam unir per tal de promoure una transició energètica justa, basada en la generació renovable disitribuïda, l’estalvi energètic i l’autoconsum.

El cas de les Terres de l’Ebre

El cas de la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre, som deu els col·lectius que hem donat suport a la moratòria. Cal recordar que les Terres de l’Ebre són una de les zones de Catalunya més afectades per aquestes instal·lacions. Fins la data en la qual vam fer el recompte de centrals d’energia renovables, les dades referents a aquestes es mostren:

Dades d’instal·lacions  d’energies renovables a la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre. Font: https://bit.ly/3PMohXu © Gepec-EdC

El GEPEC-EdC apunta que és cert que des de la modificació del Decret Llei 16/2019, de 26 de novembre, de mesures urgents per a l’emergència climàtica i l’impuls a les energies renovables, les Terres de l’Ebre no són de moment on es concentren els nous projectes. Però cal tenir en compte que pel que fa a instal·lacions ja funcionant, un 38% dels aerogeneradors instal·lats a Catalunya estan a la reserva de les Terres de l’Ebre (que no són totes les Terres de l’Ebre), la qual cosa, suma una mica més d’un 38% de la potència eòlica instal·lada a Catalunya, segons les dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya (https://bit.ly/3PMohXu). 

A més de les instal·lacions d’energia renovables, la reserva de la biosfera de les Terres de l’Ebre està patint també un conjunt de problemes de caire ambiental com ara:

  • Delta de l’Ebre: diversos problemes, sent el més greu el seu problema de regressió de la costa i subsidència del sòl, que juntament amb els efectes del canvi climàtic, auguren un futur preocupant. Recentment s’estan prenent accions per part de la Generalitat per començar a posar remei a aquest problema, que el GEPEC-EdC espera que donin resultat.
  • Interior de la comarca del Montsià: proliferació d’instal·lacions de tractament de residus, o bé ampliació dels existents, que poden acabar convertint la comarca en una zona receptora de residus de dins i fora de Catalunya. Així, l’entitat remarca que hi ha el projecte de construcció d’una planta de biogàs a Godall, d’una planta de compostatge a Santa Bàrbara i de l’ampliació del centre de tractament de residus a Mas de Barberans, que s’afegeixen a les instal·lacions existents.
  • Baix Ebre i Montsià: fragmentació d’un dels espais més ben conservats d’oliverars de Catalunya. Concretament, la comarca del Montsià, juntament amb la comarca veïna del Baix Maestrat al País Valencià, formen un espai únic d’oliveres monumentals donada la seva concentració d’aquestes oliveres. La causa de la degradació d’aquests camps d’oliveres són les continues arrancades  que estan posant cada vegada més en perill la supervivència de l’espai.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *