Search
Close this search box.

Exigim al Govern que impulsi una transició energètica realment sostenible i al servei de la ciutadania

La Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa anuncia mobilitzacions el proper 6D a tot el territori català

Banner (3)

Aquest proper dimecres 6 de desembre des de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa, que aplega prop d’un centenar d’entitats i plataformes d’arreu de Catalunya, s’ha convocat una jornada de mobilitzacions i talls a les carreteres per tal d’exigir al Govern avançar cap a un model energètic més sostenible i que tingui en compte els interessos de la ciutadania, el territori i el medi ambient.

Des del GEPEC-EdC i la Plataforma La Vall Sostenible realitzarem un tall dimecres 6 desembre a Maspujols, al semàfor de l’entrada del poble.

Us animem a tothom a venir i unir-se al tall.

Argumentari de la Xarxa Catalana per una Transició Energètica Justa (XCTEJ)

  • És erroni basar la transició energètica en macro-centrals eòliques i fotovoltaiques, que únicament enriquiran a les multinacionals energètiques i als fons d’inversió que les volen construir, mentre destrueixen milers d’hectàrees de conreus, tot impedint que assolim una sobirania energètica real.

  • Defensem les instal·lacions d’autoconsum a les llars i les empreses, les comunitats energètiques i la instal·lació de renovables aprofitant espais antropitzats i sòls degradats.
Sabies que...
Medi ambient i impacte al territori
  1. Aquesta energia és renovable però NO és ni ecològica, ni sostenible ni democràticament justa.

     

  2. Si el nostre Govern obligués a implantar les renovables sobre infraestructures, equipaments (teulades, carreteres, canals, aparcaments, polígons, hivernacles…) i sòls degradats (pedreres, abocadors, …), podria produir una enorme quantitat d’energia amb un mínim efecte sobre el medi ambient i els conreus.

  3. A les macro-centrals fotovoltaiques autoritzades els han donat permís per instal·lar-les sobre les terres més planes, i damunt de sòls fèrtils per reduir els costos d’instal·lació.

  4. L’alçada d’un molí de nova generació sobrepassa els 200 m d’alçada, cosa que supera els 140 m de la Torre Agbar de Barcelona? Als pobles, els edificis més alts tenen com a molt 25m.
  5. Milers d’aus, moltes d’elles protegides i en perill d’extinció, moren anualment a tot l’Estat espanyol per col·lisió amb les pales dels aerogeneradors o per electrocució amb cables elèctrics.

Agricultura i alimentació
  1. És un suïcidi destruir terres de conreu que ens produeixen aliments i són superfícies captadores de CO2 (ens ajuden a combatre el canvi climàtic).
  2. Si es substitueixen les nostres produccions agràries per producció energètica s’hauran d’importar més aliments.
  3. No és verd ni ecològic haver de consumir energia i recursos per transportar aliments que nosaltres podem produir.
  4. Els terrenys agraris sota plaques fotovoltaiques poden augmentar molt la temperatura i això els pot afectar negativament.
Línies MAT (Molta alta tensió)
  1. L’energia que transportaran NO serà per al consum local i que s’enviarà una gran part cap a Europa.
  2. La instal·lació de línies MAT implica instal·lar com més molins i camps de plaques millor per amortitzar la inversió.
  3. Cal arrasar tots els arbres en una franja de 56m d’amplada (equivalents a molt més de l’amplada d’una autopista) del terreny que hi ha sota aquestes línies per evitar incendis.
Salut
  1. El soroll de les turbines eòliques pot provocar cefalees, pressió a les oïdes, alteracions visuals, manca de concentració, arrítmies cardíaques i trastorns del son.
  2. Les línies MAT provoquen una contaminació electromagnètica que afecta directament la salut.
  3. Habitar a prop de torres d’alta tensió augmenta notablement el risc de patir càncer, i més en els infants.
Consum contaminació i reciclatge
  1. Entre els impulsors d’aquests projectes hi ha grans multinacionals energètiques i empreses petrolieres, algunes de les quals s’han enriquit provocant el canvi climàtic, i ara, es volen seguir enriquint amb les subvencions per construir més macro-centrals de renovables, de forma gens sostenible en la majoria dels casos, i destruint el nostre patrimoni natural i agrari?

  2. No està clar que aquests macro-projectes privats hagin de baixar el cost de l’electricitat per a les nostres llars?

  3. El 15% de l’energia produïda a les macro-centrals rurals es perd en el transport abans d’arribar als punts de consum? … i en les línies soterrades encara més.

  4. Per netejar les plaques fotovoltaiques i optimitzar-ne el rendiment es consumiran milers i milers de litres de la poca aigua que tenim (incrementant les restriccions al consum domèstic i els conreus.
Empreses i propietaris dels terrenys
  1. La legislació vigent deixa en mans de grans empreses estrangeres decidir on volen instal·lar les macrocentrals (per reduir les despeses d’instal·lació.
  2. Les gran empreses inversores tenen en ocasions pràctiques mafioses i juguen al “divideix i guanyaràs”, la qual cosa genera conflictes entre els que hi estan a favor i els que hi estan en contra.

  3. S’imposen les construccions de macro-centrals sense que el conjunt dels habitants del territori afectat hi puguin dir res.
Normatives, regularització i participació ciutadana
  1. La generació d’energia s’ha d’acostar als llocs on es consumeix, impulsant l’autoconsum i les comunitats energètiques.
  2. La Generalitat està autoritzant desenes de projectes de macrocentrals sense cap planificació? El PLATER -Pla Territorial d’Energies Renovables- no estarà aprovat fins finals de 2024.

  3. Es presenten projectes de milers de pàgines i els ciutadans afectats sols disposen de 15 a 35 dies en la majoria dels cassos per estudiar-los i presentar al·legacions per defensar el patrimoni natural, cultural, agrari i paisatgístic de tots els catalans.

     

Ajuda'ns a seguit lluitant contra les amenaces al nostre territori

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *