Aquest està sent un any molt complicat per al riu Siurana i les espècies que l’habiten. Les senyals són clares a les imatges: estan matant el riu i el seu ecosistema. El problema no és només la sequera, que empitjora any rere any amb el canvi climàtic, sinó l’espoli de l’aigua que no permet el cabal ecològic del riu.
Durant anys hem denunciat que la mala gestió per part dels organismes responsables (Comunitat de Regants del Pantà de Riudecanyes, Agència Catalana de l’Aigua – Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i Confederació Hidrogràfica de l’Ebre) els últims anys ha implicat conseqüències tan nefastes com les que veus.
Mapa topogràfic on s’assenyala la ubicació de la troballa dels diversos cadàvers de fauna. Font: Elaboració pròpia del GEPEC-EdC mitjançant Hipermapa. ©
Una d’aquestes males pràctiques ha sigut el transvasament continu d’aigua del riu al pantà de Riudecanyes, tant els anys plujosos com els més secs, en comptes de reservar l’aigua per un estiu com l’actual. Des del maig d’enguany, el GEPEC-EdC havíem alertat de la situació d’emergència i el que podria arribar a comportar.
Al tram del riu Siurana que passa pel terme municipal de Gratallops (Priorat) ens vam trobar davant el trist espectacle de diversos cadàvers de fauna autòctona i pròpia d’ambient fluvial, causada per una falta de cabal ecològic. Des de la nostra entitat vam informar immediatament el Cos d’Agents Rurals, i uns dies més tard la Forestal Catalana van acudir al lloc dels fets per avaluar l’impacte ecològic que s’havia produït.
La decisió que van prendre va ser fer tasques de pesca elèctrica o traslladar els animals supervivents en algunes zones amb aigua a centres de cria. Tanmateix, el GEPEC-EdC ja vam alertar que aquesta no és cap tipologia de solució, doncs el desplaçament d’individus d’un tram del riu a un altre pot comportar problemàtiques en la deriva genètica de les espècies en qüestió.
Cadàver d’Anguilla anguilla trobat al tram del riu Siurana. © Fotografia realitzada per la persona tècnica del GEPEC-EdC.
Els individus implicats en la mort són espècies en perill d’extinció: un dels cadàvers, per exemple, era d’una anguila (Anguilla anguilla). Aquesta espècie està catalogada per la “Llista Roja d’Espècies Amenaçades de la UICN” com una espècie en perill crític. Per a la protecció de l’anguila, la Unió Europea obliga als Estats Membres a elaborar plans de gestió específics d’aquesta espècie per evitar la seva regressió. En el cas català, el PGA (Pla de Gestió de l’Anguila a la Conca de l’Ebre) protegeix la conca del riu Siurana, justament una zona propera on s’ha trobat aquest mateix cadàver. Tanmateix, l’espoli de l’aigua implica que molts d’aquests Plans de Gestió no s’acabin complint, generant situacions com la que hem denunciat.
Per a una altra banda, es van trobar diversos cadàvers de Bagra (Leuciscus cephalus), una espècie de peix d’aigua dolça de la família dels ciprínids, que, a l’Estat Espanyol, està catalogada com a “Espècie Amenaçada” segons la Llista Vermella de la UICN.
Volem recalcar que la conca del riu Siurana és una àrea protegida dins del Pla d’Espais d’Interès Natural, així com Xarxa Natura 2000. Així doncs, exigim que els propis organismes encarregats de la gestió de l’espai natural protegit vetllin i actuïn d’acord amb l’establert en la normativa pròpia i que es comprometin de forma urgent a recuperar el cabal ecològic del riu Siurana. La presència de fauna autòctona al medi fluvial és de vital importància per mantenir un equilibri natural que, en cas contrari, perdrà la seva resiliència al canvi climàtic.a