Els transsectes a les platges: Preservant el nostre litoral

Durant els últims mesos, hem estat immersos en una important tasca de transsectes a les diverses platges del nostre litoral. A través d’aquests recorreguts, observem i controlem els exemplars de corriol camanegre i la presència de rastres de tortugues
babaues, amb l’objectiu de comprendre i protegir millor aquestes espècies.


Els transsectes són una activitat fonamental per recopilar dades sobre la flora, la fauna i altres factors ambientals que influeixen en la salut dels ecosistemes marins. Consisteixen en caminar quilòmetres de platja, minuciosament, per obtenir informació essencial per a la conservació.

Els transsectes de corriol

El corriol camanegre (Charadrius alexandrinus) és una espècie que cria principalment en espais oberts de platges i zones humides litorals. Un dels seus comportaments singulars és la posta dels ous directament a la sorra de les platges, a diferència d’altres aus que els dipositen en arbres i arbustos.

Foto: Xavi Pedro

Desafortunadament, aquestes aus sofreixen un declivi de població i s’enfronten a greus amenaces, com la pèrdua d’hàbitat causada per maquinària i persones, així com la pressió de gossos sense lligar i gats a les platges. A causa d’aquestes amenaces i del declivi poblacional, l’espècie està catalogada com a vulnerable segons la IUCN Red List of Threatened Species.

Els transsectes de corriol camanegre consisteixen en observar detalladament els moviments d’aquestes petites aus i, en cas que nidifiquin, protegir el niu mitjançant la instal·lació de tancats i la col·locació de senyalització per tal d’oferir-li tranquil·litat i protegir-lo de possibles depredadors.

Recentment, també hem començat a realitzar transsectes per identificar tortugues babaues que puguin fer nius a les nostres platges.

Transsectes de tortuga babaua

Foto: Benjamin Albiach Galan

La tortuga babaua (Caretta caretta) és una espècie fascinant i vulnerable que nidifica a les platges de tot el món. Aquests animals marins s’enfronten a nombroses amenaces, com la pesca indiscriminada, la contaminació o la destrucció de l’hàbitat costaner. És per això que els transsectes de la tortuga babaua juguen un paper fonamental en la seva protecció i conservació.

Durant els transsectes de la tortuga babaua, ens centrem en divisar els rastres que deixen a la sorra, que és el primer indici que ens indica que una tortuga a post ous.
Un cop confirmat un niu, es crea tota la posterior organització per tal d’avisar a les autoritats pertinents, la custòdia del niu, la senyalització, la gestió dels voluntaris…

Cal destacar que tota aquesta tasca no seria possible sense el treball de tècnics i voluntaris, així com la col·laboració entre el GEPEC-EdC, els ajuntaments i altres institucions que comparteixen l’objectiu de conservar el nostre medi marí.

Recentment, hem firmat una acord de col·laboració amb l’empresa Vanguard, que ens ha regalat uns binocles per poder realitzar la nostra tasca de seguiment. A més, també ofereix a tots els socis de la nostra entitat un 15% de descompte en la seva botiga. Només cal que introdueixis el codi GEPEVANG15 al fer la teva comanda.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *