Els Ajuntaments de la Costa Daurada no mostren interès en la protecció de la tortuga babaua

La majoria dels Ajuntaments de la Costa Daurada no mostren interès en la protecció de la tortuga babaua en l'inici de la temporada

niu-tortuga-2021

Volem posar de manifest la passivitat que estem rebent per part dels Ajuntaments de la Costa Daurada respecte al seguiment i protecció de la tortuga babaua (caretta caretta).

La tortuga babaua és una espècie amenaçada en perill d’extinció que cada estiu aprofita les altes temperatures de la nostra costa per fer-hi niu i pondre ous. Des de fa diversos anys el GEPEC-EdC realitzem el seguiment de transsectes a les platges dels diversos municipis de la costa per tal de localitzar rastres i nius de tortuga, i a partir d’això poder instal·lar proteccions provisionals evitant així que agents externs molestin a les cries de tortuga o s’emportin els ous. 

La realització dels transsectes i el seguiment dels nius de tortuga no és feina fàcil, ja que es requereix d’un volum molt important de persones voluntàries que cada dia es passegin pels diversos quilòmetres de la platja buscant rastres; i en cas d’aparèixer un niu, a més d’instal·lar tanques de protecció i la senyalització pertinent, també és necessari realitzar una custòdia constant durant els més de dos mesos que dura la posta i, fins que els ous fan eclosió i neixen les petites tortuguetes. Les tasques de sensibilització, senyalització i informació ciutadana són molt rellevants per conscienciar i prevenir conductes inapropiades, i més, durant l’estiu, els mesos de més freqüència de persones a les platges.

Actualment, poques setmanes abans de l’inici de la campanya de seguiment de la Tortuga babaua ens trobem que de tots els ajuntaments de la Costa Daurada, on és molt probable que aquest any niïn tortugues, només l’Ajuntament de Calafell ha mostrat interès a iniciar una campanya per a la seva protecció i conservació. La resta es mostren impassibles.

Aquesta situació és molt preocupant, ja que si no hi ha una preparació i planificació prèvia, en el moment que sorgeixi un niu de tortuga serà impossible fer-ne la custòdia i la seva protecció.

Volem denunciar la falta de preocupació de les institucions competents, tant d’ajuntaments com de la Generalitat de Catalunya i, els emplacem a emprendre mesures al respecte, ja que ara mateix s’està deixant en mans de les entitats assumir per compte propi tant la protecció d’aquesta espècie en perill com totes les despeses derivades del seu seguiment.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *