El projecte LOTTE, sota el punt de vista del GEPEC-EdC

Davant la imminent aprovació del projecte de la fàbrica LOTTE des del GEPEC-EdC volem fer algunes consideracions

P1010333

Avui 11 de març s’ha fet el Ple per a l’aprovació inicial de la modificació puntual número 24 del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal de Mont-roig del Camp per la regulació de les activitats industrials admeses i de l’alçaria màxima permesa en el sector SUD-4 els Comellarets i la regulació de les energies renovables. El GEPEC – EdC va presentar al·legacions a aquesta modificació urbanística fa uns mesos. El motiu de la modificació és per donar cabuda urbanística a una factoria per produir electrofoil, component utilitzat per a la fabricació de bateries, a més de una gran planta solar fotovoltaica (96 ha) per a proveir d’energia a la fàbrica. Aquest projecte està promogut per l’empresa coreana LOTTE. Respecte a aquesta modificació i el projecte, des d’aquesta entitat es voldrien fer algunes puntualitzacions de caire mediambiental.

En primer lloc caldria tenir en compte els consums d’aigua. Segons les dades que s’han fet públiques, el consum diari d’aigua seria de 4500 m3, dels quals 2000 m3 es reutilitzarien. Això dona que el consum net seria de 2500 m3, la qual cosa equival a aproximadament 0.9 hm3 anuals, que no deixa de ser una gran quantitat. Aquesta quantitat d’aigua vindria del minitransvasament de l’Ebre segons un conveni firmat entre l’empresa i el Consorci d’Aigües de Catalunya (CAT).

El polígon industrial ocuparà uns terrenys (el sector SUD – 4, els Comellarets), i tindrà en total unes 44 ha que ja estan classificats com a sòl industrial. Però també és cert que no tot el sector té un ús industrial actualment. De tot el sector, hi ha gairebé 18.76 ha de cultius arboris, més 1.6 ha de bosc. Aquestes superfícies arbrades, hauran d’eliminar-se amb el desenvolupament industrial. La zona de bosc descrita, constitueix l’hàbitat d’interès comunitari 9540 (pinedes mediterrànies) que s’hauria de conservar. Encara que no és una gran superfície, sí que és cert que part de les 96 ha que es preveu que ocupin la planta solar fotovoltaica que ha de proveir d’energia a la fàbrica, es construiria sobre aquest hàbitat. És evident que per a la planta solar caldria eliminar la superfície boscosa on se situaria.

Encara que no es vol entrar en aspectes referents a la potència contaminació ambiental de l’activitat, que no va ser sotmesa a informació pública en la tramitació de la modificació puntual, certament hi ha un risc de contaminació que caldrà avaluar al moment oportú.

En conclusió, amb la informació a la qual s’ha tingut accés, des d’aquesta entitat es considera que es tracta d’una gran instal·lació amb impactes que previsiblement seran força elevats i amb molt difícil correcció. Per això, des d’aquesta entitat es presentaran al·legacions a la modificació del pla urbanístic quan es pugui fer. Caldria fer finalment, la reflexió de si en un context de crisi ambiental (climàtica, però també de biodiversitat o de recursos), es poden continuar dissenyant actuacions que són intensives en consum de recursos i que tenen impactes elevats.

comparteix aquesta notícia

Altres notícies d'interès

3 Responses

  1. Sóc sòcia de GEPEC-EdC i haig de comentar que, com molts veïns meus, que vivim a prop d’on volen construir aquesta macroempresa, fa molt anys que intentavem fer una construcció dins del nostre terreny i la municipalitat sempre ens ho negava al.legant que aquella zona estava considerada zona rústica, sona rural, zona agrària; en canvi, ara que ells volen implantar aquesta fàbrica química, es veu que ja no és zona rural protegida. És a dir, a nosaltres, com a família que hi vivim no podem construir res, però ells sí??? No ho entenc…
    Salutacions, Sra. Mercè

    1. Bon dia,

      Això no és cert. La zona dels Comellarets és terreny industrial des de fa bastants anys.

  2. Senyorxs,

    M’agradaria que expliquessiu com se suposa que sortirem del monocultiu turístic (80-90% de l’activitat i ocupació del municipi) o com avançarem cap a una mobilitat descarbonitzada sense inversions com aquesta.

    Poseu sentit comú i no us deixeu segrestar ni per interessos particulars, ni per sectors hiperideologitzats més pendents de fer birres i anar de concerts que d’assumir alguna responsabiliat.

    Des del GEPEC és considera que té alguna cosa positiva aquest projecte?? Des de la confrontació, us trobareu l’aïllament i la irrelevància. Des de la constructivitat, podríeu aportar millores per fer el projecte més sostenible (per exemple, aprofitaments agrovoltaics).

    Una mica de responsabilitat, si us plau.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *